Undgå frostskader i dine rør
Vinteren er over os, og udover at det betyder lange frakker, snotnæser og varm kakao, så betyder det også et øget pres på dine vandrør. Det kolde og omskiftelige vejr er ikke noget, rør fyldt med vand har særlig godt af, og det bliver kun værre over tid, da disse rør bliver stresstestet år efter år, og når katastrofen rammer, så kan jeg love for, at den rammer.
Hvad sker der i et vandrør?
Det spørgsmål er der nok ikke så mange, der har tænkt over, og det kan jeg nu egentlig også godt forstå, da et vandrør ligesom mange andre ting i vores hjem, er noget, der bare skal fungere, og så er det mindre vigtigt, hvordan det fungerer og hvorfor. Desværre er det bare sådan med vandrør, at de bliver testet godt og grundigt, når temperaturen nærmer sig frysepunktet, og det skyldes en simpel ting, nemlig at vand udvider sig, når det fryser.
Langt det meste af året fungerer dine vandrør helt upåklageligt. Der løber vand igennem fra en central vandledning ind i dine rør og ud i dit hjems vandhaner, brusebad og lignende. Det giver lidt sig selv, men når det bliver koldt, så kan vandet i disse rør fryse til is, og da der ikke er plads til, at vandet udvider sig i rørene, så kan et rør blive stoppet eller endnu værre springe, hvilket resulterer i en forfærdelig vandskade.
Undgå problemer
Nu skal jeg ikke male fanden på væggen, da langt de fleste rør i dag, på trods af deres alder sagtens kan tåle en dansk vinter. Der, hvor det kan blive kritisk er, hvis der ikke er gennemstrømning i rørene, hvilket typisk sker i sommerhuse eller kolonihaver, der er blevet lukket for sæsonen. Her kan stillestående vandrester hurtigere fryse, og skade dine rør, og du opdager det først til foråret, når du igen åbner hoveddøren og ser, hvad der er gået galt.
Dermed ikke sagt, at det ikke også kan ske i huse og lejligheder, men risikoen er mindre, alene på grund af, at der konstant løber vand igennem systemet, hvilket hindrer risikoen for, at det hele fryser til. Det kan dog ske, særligt i ældre bygninger, og det kræver en gang akut VVS, hvis du opdager, at der er vand på steder, der ikke er lavet til det.
Hvad kan du så selv gøre? Jo, du kan slukke for vandet i sommerhuset og kolonihaven, og bagefter tømme dine rør for resterne, men ellers er der ikke meget andet at gøre end bare at holde øjne og øre åbne for, hvis du en dag hører noget dryppe under køkkenvasken eller lignende. Lad dog for Guds skyld være med selv at tro, at du kan løse problemet og kontakt med det samme en professionel, og for at det ikke engang skal være løgn, så kan din forsikring ofte tage sig af regningen bagefter, så du ikke engang selv skal op med tegnebogen.