Mangler der noget, er det nok plakaterne

Når din bolig trænger til en opgradering, skal der faktisk ikke ret mange virkemidler til for at skabe et nyt friskt look. Løsningen med knofedt og brækjern er sjældent nødvendig, heldigvis. Ønsker du dig et moderne udtryk, så start med at spørge dig selv, om du har for mange ting. For mange møbler og nips gør landskabet rodet at se på, og ofte er det det, der generer dig. Ryd op i møbler, og vælg ganske få af de porcelænsfigurer og dimser, der fylder. Med denne lille ”udrensning” overstået, er du allerede godt på vej.

Nu kommer turen til dine vægge. Kan en væg være rodet, spørger du måske. Og ja, det kan den godt. Har du hængt familiefotos og arvestykker op tilfældige steder på dine vægge, bidrager det til den kaosfornemmelse, der lever latent i dig. Det er ikke, fordi der ikke er plads til fotos af børnene, for det er der bestemt. Men er de små – omkring A5-størrelser eller mindre – så overvej at anskaffe en fotohylde at stille dem på. Det er supersmart og gør det nemt for dig at skifte ud, når mere aktuelle fotos skal have en plads. Til større vægarealer er plakater en rigtig god og billig løsning.

Stor væg, store plakater

Et lille foto bliver ligesom spist op og forsvinder, hvis du hænger det op på en stor væg i stuen. Og et familiefoto får man sjælden lavet i store størrelser. Til det store format egner plakater sig særlig godt, og de koster ikke en formue. En stor væg i stue, entre eller måske køkken kan uden problemer bære et motiv, der måler 50×70 cm eller 70×100 cm. En kunstplakat eller grafisk plakat i denne størrelse kan sagtens hænge alene. 

Når du hænger plakater op på din væg, er en god tommelfingerregel at placere dem i det gyldne snit. Det gyldne snit finder du ved at måle 3/8 ind fra hver væg, lave en streg (med en snor el.lign.) og lokalisere de steder, hvor stregerne mødes. Disse ’krys’ betegnes også de gyldne snit og angiver de steder, hvor det er flottest at hænge en plakat op på væggen.

Det kan anbefales at få plakaten rammet ind, da den der løsning med elefantsnot og lærertyggegummi altså bare ikke holder – ikke på det æstetiske plan i hvert fald. Du vil opdage, at en flot plakat bliver endnu smukkere, når den kommer på plads bag glas og ramme, klar til at hænge hjemme hos dig.

Mindre væg, lav en plakatvæg

Hvis 70×100 cm er et lidt for stort format til din væg, men du stadig godt vil have en vægdekoration med noget fylde, så prøv dig frem med en plakatvæg. Sådan en består af omkring 3-7 plakater i forskellige størrelser, som hænger forskudt ved siden af hinanden. Når du har valgt dine motiver – det største måske 50×70 cm – kan du placere dem på gulvet og rokere rundt, indtil du er tilfreds med looket. Nu kan du begynde at hænge plakaterne op.

Plakater giver et stilet og sofistikeret look, som gamle, tunge malerier har svært ved at gøre efter. Desuden er udvalget enormt, og der er helt sikkert også en plakat derude til dig.