Hvornår skal du ikke gøre det selv?

I det 21. århundrede er det blevet enormt in med at kunne lave mange ting selv og være en rigtig handyman eller handyman, men er det nu også smart? Er det nu en klog idé for skolelærere, webdesignere og revisorer selv af lave alle de håndværksmæssige opgaver, der kan opstå i et moderne hjem? Det er det måske ikke altid, og her er i hvert fald et par tidspunkter, hvor det er langt bedre at overlade arbejdet til de professionelle.

 

Vand, varme og el

Det er kort sagt de tre ord, du altid skal holde dig fra, når du som menigmand forsøger dig med at være hjemmehåndværker. Konsekvenserne er simpelthen for store til, at det er besværet værd, og du kan hurtigt komme rigtig galt afsted med at rode med vand, varme og el. Ja, faktisk så galt, at det hurtigt kan blive farligt for dig, og du får næppe den store hjælp af forsikringen, hvis noget går galt, fordi du har været lidt for optimistisk omkring egne evner.

 

Faktisk så er det også i de fleste tilfælde ulovligt selv at rode med disse tre ting, da det ikke kun kan have konsekvenser for dig og dit eget hjem, men også for resten af nabolaget. Hvis du ikke selv sætter en opvaskemaskine korrekt til, så kan der komme sæbe i grundvandet, og hvis du ikke helt har styr på elnetværket, så kan du fjerne strømmen på hele villavejen.

 

Det er derfor områder, hvor du bare må sige til dig selv, at det er der en professionel, der skal ordne. At skifte en vandhane eller montere et køleskab kan de fleste klare i en snæver vending, men det er altså også så langt, som du selv bør gå, når der skal rodes med kerneelementerne i et moderne hjem.

 

Hold dig fra kloakken

Et andet sted, du skal holde dig væk, er kloakken, men her er det mest fordi, du alligevel ikke kan gøre det store, når der først opstår et problem. Husmorråd omkring, hvordan man fjerner en forstoppelse, hjælper ikke, når der for alvor er behov for det, og de professionelle har altså både grej og kompetencer til at lave alt inden for kloakservice, og hvad du ellers måtte have behov for.

 

Udover at du ikke får det store ud af selv at rode med din kloak, så er det i langt de fleste tilfælde også en ulækker opgave, du overvejer at give dig i kast med. Det kan ganske enkelt ikke svare sig, når hjælpen er så tæt på, og dit resultat bliver meget bedre af det. Vi er alle gode til rigtig mange ting, men en del af at være god til noget, er også at vide, hvad man ikke er god til, og dermed overlade det til dem, der er.