Vinen til festen

Skal du holde en stor begivenhedsrig fest med venner og familie, er det ofte maden som er i fokus. Men det er mindst lige så vigtigt at finde den helt rigtige vin til arrangementet.

 

Maden og vinen

Det er altid sæson betonet, hvilken mad der serveres på forskellige spisesteder. Og med menuen har stedet også fundet en vin der passer til. Som regel er det en tør vin, som ikke er for sød, da det ikke passer særligt godt til mad. Man kan sige at en kraftig vins går godt til kraftig mad, og en let vin går godt til let mad. Det samme gør sig egentlig gældende for øl. En let øl til en let ret, og en mere mørk og kraftig øl til en god kødret. Det er altid en mulighed at spørger efter den rigtige vin hos din lokale vin handler. Det sker også at de større super markeder har en vin afdeling med en medarbejder der ved lidt om sagerne. 

 

Festen kan gøre forskellen

Der er forskel på om du skal holde en familie fødselsdag, eller om det er et stort bryllup der skal stables på benene. Den billige dagligdags vin til 50kr flasken fra det lokale super marked går fint til den årlige familie fødselsdag. Men skal det være bryllup, bliver det ofte de lidt dyre flasker til 2-300kr. Det er ofte spisestedet hvor festen skal holdes, som sætter vinmenuen til maden. Man kan selvfølgelig insistere på noget andet, men det er ofte en god idé at holde sig til det anbefalede, da det passer med den mad der skal serveres. 

 

Til de små glas

En overset vin er tit dessertvinen, som bliver serveret med desserten. Det er ikke alle der bryder sig om det, og det er heller ikke alle som er lige gode. En dessertvin kan hurtigt blive meget sød, hvilket er hele idéen med en dessertvin. Dessertvinen kan også være champagne eller en anden mousserende vin. Og så er der den traditionelle velkomstdrink. Her er det kun fantasien der sætter grænser. Der er nogen traditionelle velkomstdrinks, som tit er mousserende vin eller champagne. Men det er også en festlig ide at servere en cocktail. 

 

Uden alkohol

Det er blevet en smule moderne at have en alkoholfri version af næsten alt. Der findes øl, rødvin, hvidvin, rose, dessertvin, og mange cocktail udgaver uden alkohol. Og der er mange blandt det yngre publikum som efterspørger det når der skal holdes en større fest. Der er jo altid en der skal køre hjem fra festen, og måske er det et par stykker blandt gæsterne som er gravide. Heldigvis så er det ikke alle alkoholfrie versioner som smager kedelige, der er en god håndfuld fine øl og vine som man sagtens kan servere for sine gæster, uden at gå for meget ned på kvalitet.