Kravene til offshorearbejde

Når man arbejder offshore, har de fleste en baggrund som enten ingeniør, smed, maskinmester, metalarbejder eller elektriker. Det er dog også muligt at arbejde som ufaglært. For at kunne få lov til at begive sig ind i offshore branchen er der nogle certifikater og kurser man skal have gennemført.
Hvad kræver det for at kunne arbejde offshore?
Når man begynder i offshore branchen, så bevæger man sig ind i en verden, hvor sikkerhed går forud for alt andet. Der er ingen tolerance i forhold til at slække det mindste på sikkerheden. Derfor er det et krav, at man har taget de obligatoriske sikkerhedskurser før man begiver sig ud i offshore branchen. Derudover er det også nødvendigt både at have en ren straffeattest og helbredsattest.
Når alt det praktiske er på plads, bør man også overveje, om man vil trives i at arbejde i højderne. Arbejdet indeholder arbejdsopgaver, hvor man har behov for at komme op i højderne. Særligt ved havvindmøller. Offshore arbejdet byder samtidig på flere ugers arbejde væk fra ens bopæl. Derfor bør man også have afklaret situationen hjemme, særligt hvis man har børn og/eller en partner. Du skal samtidig kunne holde til, at arbejde mange timer i døgnet, når du er ude. Det er en fordel at være socialt anlagt, da man arbejder tæt med de samme mennesker flere timer i døgnet.
Hvilket sikkerhedskursus skal man igennem?
For at kunne arbejde offshore med havvindmøller er det obligatorisk at man har gennemført et sikkerhedskursus. For at få styr på sikkerheden, kan du for eksempel gennemføre et GWO Basic Safety Training kursus. GWO står for Global Wind Organisation, som er en organisation, der har fastsat standarder for kursernes kvalitet til vindmøllebranchen. Et GWO kursus består af fem moduler, som alle skal gennemføres. De fem moduler indebærer, Working at Heights, Manual Handling, First Aid, Fire Awareness og Sea Survival.
Modulerne har alle det til fælles, at der er fokus på sikkerheden. Som kursist på kurset, lærer man om viden og færdigheder inden for offshore miljøet og hvordan man tænker sikkerheden ind i offshore aktiviteterne. Man lærer hvordan man på bedst mulig måde arbejder sikkert i højden og hvordan man udfører fysiske opgaver på en sikker måde. Derudover lærer man, hvordan man udfører en effektiv og sikker førstehjælp og hvordan man forebygger en brande og træffer hensigtsmæssige beslutninger når en brand skal evakueres. Kurset har en varighed på et par dage, hvorefter det er gyldigt i op til 24 måneder. Derefter skal man have kurset genopfrisket, så man altid er opdateret på sikkerheden.