Hvordan kan man minimere opstartsomkostningerne i en restaurant?

Det er dyrt at starte en restaurant, ikke mindst hvis man skal lave alt fra bunden: Afløb, el, inventar, maskiner, møbler, osv. En halv til en hel million kr. er ikke urealistisk til at starte en ny restaurant op.

Men der er heldigvis måder, hvorpå man kan komme i gang med sin drøm, uden at skulle sprænge banken.

Overtag en eksisterende restaurant

Den nemmeste måde at holde opstartsomkostningerne nede, er at overtage en allerede eksisterende restaurant med et funktionsdygtigt køkken der har det udstyr der skal til, for at lave det du gerne vil servere. Du kan finde restauranter til salg på forskellige platforme på nettet. Ulempen er naturligvis, at du overtager en restaurant der ikke har kunnet løbe rundt, og som måske har haft et dårligt ry. Hvis du alligevel går med et lejemål der tidligere er gået galt, skal du gøre noget ekstra ud af at lave en facade der skiller sig ud fra den tidligere restaurant. På den måde ved de lokale, at det er noget helt ny, og giver dig dermed chancen for at bevise dit værd.

Køb brugt

Hvis du insisterer på at lave det hele fra bunden, fordi du har fundet de helt perfekte lokaler til din restaurant, så kan du i stedet spare ved at købe brugt udstyr. På den måde kommer du billigt i gang, og kan gøre dig dine erfaringer med de mærker du har valgt. Hvis du har valgt forkert, har du ikke lagt så mange penge i det, og kan eventuelt sælge det videre inden du køber nyt.

Vær opmærksom på, at når du køber brugt, så har der været en masse slitage fra den tidligere ejer, og har maskinen en del år på bagen, kan du hurtigt stå med en masse dyre reparationer og længere perioder, hvor du ikke kan bruge maskinerne. Det kan hurtigst koste 10.000 kr. at få repareret en gammel industriovn eller en gammel røremaskine. Og hvordan får du lavet mad når der er nedbrud?

Køber du billigt eller brugt storkøkkenudstyr, bør du overveje at købe backup af de maskiner der er afgørende for at dit køkken kan lave tingene på dit menukort.

Leasing

Leasing giver dig mulighed for at købe nyt industrikøkken med garanti, uden at du skal lægge et stort beløb up front. Der vil være en udbetaling til at starte med, men den vil være en brøkdel af det samlede køb. For at kunne lease, skal du godkendes af leasingselskabet.

Lav inventar selv

Hvis du ikke har ti tommelfingre, kan du overveje at investere din egen tid i at producere noget af inventaret selv. Det kan være, at du kan lave bardisken selv ud af noget genbrugstræ, lave borde og bænke til fortovet ud af paller eller købe nogle gamle industrielle lamper på loppemarkeder rundt omkring. Her kan du hurtigt spare 50-100.000 kr. ved at gøre det selv. Så bliver udtrykket nok bare lidt mere rustikt.