Boller for alle

En guide til de mange varianter af det populære bagværk

Hvad er forskellen på en burgerbolle og en chokoladebolle? Hvordan laver man surdejsboller? Og hvornår spiser man fastelavnsboller? Læs med og få svar på disse og mange andre spørgsmål om boller.

Indledning

Boller er et af de mest alsidige og elskede former for bagværk i verden. De kan spises til morgenmad, frokost, aftensmad, dessert eller som snack. De kan være søde eller salte, bløde eller sprøde, store eller små, runde eller flade. De kan fyldes med alt fra kød og ost til frugt og flødeskum. De kan bages i ovn, på pande, i mikroovn eller i brødrister. De kan nydes varme, kolde, lune eller frosne. Kort sagt, der er en bolle for enhver smag og lejlighed.

Men hvad er egentlig en bolle? Ifølge Den Danske Ordbog er en bolle “et lille rundt eller aflangt stykke hvedebrød, der er bagt i ovn”. Skal det være glutenfri boller, skal det ikke være lavet af hvede, da hvede indeholder gluten. Rug og byg må heller ikke anvendes til glutenfri bagværk, og anvendes havre, skal det være angivet på pakken at det er glutenfrit. Det lyder måske simpelt, men i virkeligheden er der mange forskellige typer af boller, der har hver deres historie, opskrift, udseende og funktion. I dette blogindlæg vil vi præsentere nogle af de mest almindelige og populære boller i Danmark og fortælle lidt om, hvor de kommer fra, hvad de indeholder, hvordan de smager og hvad de kan bruges til. Vi håber, at du vil blive inspireret til at prøve nogle nye boller eller genopdage nogle gamle favoritter.

Burgerboller

Burgerboller er, som navnet antyder, boller, der bruges til at lave burgere. De er typisk runde, flade og bløde, og de har ofte sesamfrø på toppen. De kan laves af hvedemel, grahamsmel, fuldkornsmel eller en blanding af disse. Nogle burgerboller er også lavet med kartoffel, mælk, æg eller smør for at give dem ekstra saftighed og smag. Burgerboller stammer oprindeligt fra USA, hvor de blev populære i 1800-tallet i forbindelse med den voksende fastfood-industri. I dag er burgerboller udbredt over hele verden, og de findes i mange varianter, både i supermarkeder, restauranter og hjemmebag. Burgerboller kan bruges til at lave klassiske burgere med oksekød, ost, salat, tomat, løg og dressing, men de kan også fyldes med kylling, fisk, vegetariske eller veganske bøffer, grøntsager, ost, frugt, nødder, chokolade eller hvad man ellers har lyst til. Burgerboller er perfekte til en hurtig og nem måltid, der kan tilpasses ens egen smag og behov.

Fødselsdagsboller

Fødselsdagsboller er boller, der spises til fødselsdage, især af børn. De er normalt søde og luftige, og de har ofte et drys af perlesukker eller glasur på toppen. De kan laves af hvedemel, gær, mælk, smør, sukker, æg og kardemomme. Nogle fødselsdagsboller er også lavet med rosiner, chokoladestykker, marcipan eller andet fyld. Fødselsdagsboller er en dansk tradition, der går tilbage til 1800-tallet, hvor de blev serveret til børnefødselsdage sammen med kakao, saftevand og lagkage. I dag er fødselsdagsboller stadig en fast del af mange børns fødselsdagsmenu, men de kan også spises af voksne, der vil fejre deres fødselsdag eller bare forkæle sig selv. Fødselsdagsboller kan spises som de er, eller de kan smøres med smør, marmelade, nutella, ost eller andet pålæg. Fødselsdagsboller er ideelle til en hyggelig og festlig anledning, hvor man vil dele noget sødt og lækkert med sine gæster.

Chokoladeboller

Chokoladeboller er boller, der indeholder chokolade, enten som stykker, smeltet eller overtræk. De er ofte søde og svampede, og de har en intens og rig chokoladesmag. De kan laves af hvedemel, gær, mælk, smør, sukker, æg, kakao og chokolade. Nogle chokoladeboller er også lavet med nødder, kokos, karamel, banan eller andet tilbehør. Chokoladeboller er en moderne opfindelse, der er inspireret af den franske chokoladecroissant, der blev introduceret i Danmark i 1900-tallet. I dag er chokoladeboller meget populære, både blandt børn og voksne, og de findes i mange forskellige former, størrelser og kvaliteter, både i bagerier, supermarkeder og hjemmebag. Chokoladeboller kan spises som en snack, en dessert eller en morgenmad, hvis man vil starte dagen med noget sødt og energifyldt. Chokoladeboller er perfekte til en chokoladeelsker, der vil nyde en blød og smagfuld bolle med et knasende eller cremet chokoladefyld.

Gulerodsboller

Gulerodsboller er boller, der indeholder gulerod, enten som revet, moset eller stykker. De er ofte grove og saftige, og de har en mild og sødlig gulerodssmag. De kan laves af hvedemel, grahamsmel, rugmel, gær, vand, olie, salt, sukker, gulerod og evt. krydderier som kanel, kardemomme eller ingefær. Nogle gulerodsboller er også lavet med rosiner, nødder, frø, ost eller andet fyld. Gulerodsboller er en sund og nærende variant af boller, der er rig på fibre, vitaminer og mineraler. De stammer fra Skandinavien, hvor de blev opfundet i 1970’erne som en del af den økologiske og vegetariske bølge. I dag er gulerodsboller stadig et populært valg for mange, der vil have en bolle, der er både velsmagende og sund. Gulerodsboller kan spises som de er, eller de kan smøres med smør, ost, pålæg eller andet pålæg. Gulerodsboller er ideelle til en morgenmad, en frokost eller en mellemmåltid, hvor man vil have noget, der mætter og giver energi.

Hveder

Hveder er boller, der er lavet af hvedemel, gær, mælk, smør, sukker, salt og evt. kardemomme. De er søde og luftige, og de har en karakteristisk firkantet form. De bages i ovn, men de spises ofte ristede i brødrister eller på pande. Hveder er en gammel dansk tradition, der går tilbage til 1700-tallet, hvor de blev spist på Store Bededag, en religiøs helligdag, hvor bagerne havde lukket. Derfor bagte man hvederne dagen før og ristede dem dagen efter, så de var friske og lune. I dag er hveder stadig en fast del af Store Bededags menu, men de kan også spises på andre tidspunkter af året, hvis man har lyst til en særlig bolle. Hveder kan spises som de er, eller de kan smøres med smør, marmelade, honning eller andet sødt pålæg. Hveder er perfekte til en hyggelig og traditionel anledning, hvor man vil dele noget varmt og velduftende med sine nærmeste.

Grovboller

Grovboller er boller, der er lavet af groft mel, som f.eks. grahamsmel, rugmel, speltmel eller fuldkornsmel. De er ofte mørke og kompakte, og de har en kraftig og nøddeagtig smag. De kan laves af mel, gær, vand, salt, olie og evt. honning eller sirup. Nogle grovboller er også lavet med kerner, frø, nødder, tørret frugt eller andet fyld. Grovboller er en sund og mættende variant af boller, der er rig på fibre, protein og mineraler. De stammer fra Norden, hvor de har været en del af kosten i århundreder. I dag er grovboller et populært valg for mange, der vil have en bolle, der er både nærende og smagfuld. Grovboller kan spises som de er, eller de kan smøres med smør, ost, pålæg eller andet pålæg. Grovboller er ideelle til en morgenmad, en frokost eller en mellemmåltid, hvor man vil have noget, der holder blodsukkeret stabilt og giver langvarig energi.

Fastelavnsboller

Fastelavnsboller er boller, der spises til fastelavn, en kristen højtid, der markerer starten på fasten før påske. De er normalt søde og bløde, og de har et fyld af creme, flødeskum, syltetøj, marcipan eller andet sødt. De kan laves af hvedemel, gær, mælk, smør, sukker, æg og evt. kardemomme eller vanilje. Nogle fastelavnsboller er også lavet med chokolade, glasur, kokos, nødder eller andet pynt. Fastelavnsboller er en gammel dansk tradition, der går tilbage til middelalderen, hvor de blev spist som en sidste fest før den strenge faste. I dag er fastelavnsboller stadig en fast del af fastelavns menu, men de kan også spises på andre tidspunkter af året, hvis man har lyst til en særlig dessert. Fastelavnsboller kan spises som de er, eller de kan skæres over og smøres med smør, flormelis eller andet sødt pålæg. Fastelavnsboller er perfekte til en sjov og festlig anledning, hvor man vil forkæle sig selv og sine gæster med noget cremet og lækkert.

Surdejsboller

Surdejsboller er boller, der er lavet af surdej, en blanding af mel og vand, der har gæret naturligt ved hjælp af de vilde gær- og mælkesyrebakterier, der findes i luften. De er ofte lyse og sprøde, og de har en syrlig og aromatisk smag. De kan laves af hvedemel, rugmel, speltmel eller en blanding af disse. Nogle surdejsboller er også lavet med kerner, frø, nødder, tørret frugt eller andet fyld. Surdejsboller er en gammel og naturlig måde at bage boller på, der stammer fra Egypten, hvor man opdagede surdejen for over 4000 år siden. I dag er surdejsboller meget moderne, både blandt professionelle og hobbybagere, og de findes i mange forskellige former, størrelser og kvaliteter, både i bagerier, supermarkeder og hjemmebag. Surdejsboller kan spises som de er, eller de kan smøres med smør, ost, pålæg eller andet pålæg. Surdejsboller er ideelle til en brunch, en picnic eller en snack, hvor man vil have noget, der er både sundt og velsmagende.

Teboller

Teboller er boller, der spises til te, en varm drik, der laves af tørrede blade fra teplanten. De er normalt søde og luftige, og de har ofte et drys af perlesukker eller glasur på toppen. De kan laves af hvedemel, gær, mælk, smør, sukker, æg og evt. kardemomme, vanilje eller citronskal. Nogle teboller er også lavet med rosiner, chokoladestykker, marcipan eller andet fyld. Teboller er en engelsk tradition, der går tilbage til 1700-tallet, hvor de blev serveret til den såkaldte afternoon tea, en social begivenhed, hvor man drak te og spiste kager og sandwich. I dag er teboller stadig en fast del af den engelske te-kultur, men de kan også spises i andre lande, hvor man har lyst til en sød og lækker bolle. Teboller kan spises som de er, eller de kan smøres med smør, marmelade, clotted cream eller andet sødt pålæg. Teboller er perfekte til en eftermiddag, hvor man vil hygge sig med en kop te og en bolle.

Müsliboller

Müsliboller er boller, der indeholder müsli, en blanding af havregryn, nødder, frø, tørret frugt og evt. honning eller sirup. De er ofte grove og knasende, og de har en sød og frugtig smag. De kan laves af hvedemel, grahamsmel, rugmel, gær, vand, olie, salt, sukker og müsli. Nogle müsliboller er også lavet med kanel, kardemomme, ingefær eller andet krydderi. Müsliboller er en sund og fiberrig variant af boller, der er inspireret af den schweiziske müsli, der blev opfundet i 1900-tallet som en sund morgenmad. I dag er müsliboller et populært valg for mange, der vil have en bolle, der er både velsmagende og nærende. Müsliboller kan spises som de er, eller de kan smøres med smør, ost, pålæg eller andet pålæg. Müsliboller er ideelle til en morgenmad, en frokost eller et mellemmåltid, hvor man vil have noget, der giver energi og godt humør.

Krydderboller

Krydderboller er boller, der indeholder krydderier, som f.eks. kanel, kardemomme, nelliker, ingefær, muskatnød eller anis. De er ofte søde og krydrede, og de har en varm og eksotisk smag. De kan laves af hvedemel, gær, mælk, smør, sukker, æg og krydderier. Nogle krydderboller er også lavet med rosiner, nødder, marcipan eller andet fyld. Krydderboller er en gammel og international tradition, der går tilbage til oldtiden, hvor krydderier var kostbare og eftertragtede varer, der blev brugt til at give smag og duft til maden. I dag er krydderboller stadig en fast del af mange kulturers køkken, især i forbindelse med julen, hvor de symboliserer hygge og glæde. Krydderboller kan spises som de er, eller de kan smøres med smør, marmelade, honning eller andet sødt pålæg. Krydderboller er perfekte til en kold og mørk dag, hvor man vil have noget, der varmer og lifter stemningen.

Rugbrødsboller

Rugbrødsboller er boller, der er lavet af rugmel, gær, vand, salt og evt. sirup. De er ofte mørke og seje, og de har en syrlig og fyldig smag.