Zarens spil af Evelyn Skye

Zarens spil er en bog jeg har haft lyst til at læse i lang tid og jeg blev meget begejstret da jeg opdagede at den udkom på dansk. Jeg tog umiddelbart fat i forlaget og modtog bogen et par dage senere. Jeg har dog udsat at læse den i frygt for at blive skuffet. Nu hvor jeg har læst den ved jeg faktisk ikke hvad jeg er.

Zarens spil omhandler et magisk spil og minder derfor rigtig meget om The Night Circus af Erin Morgenstern, som jeg læste sidste år. De helt store forskelle mellem de to er, at Zarens spil foregår i 1800-tallets Rusland og der ikke er noget omvandrende cirkus. Begge deltagere skal i begge bøger vise deres kræfter på forskellige måder, så det er ikke en egentlig duel gennem hele bogen. De prøver hver især at vise deres værd ved at tilføje ekstra telte til cirkusset, eller i dette tilfælde pynte byen i forbindelse med Pasjas, zaravitjens, fødselsdag.

Ligesom i Ritmatikeren er der kun et givent antal magikere på ethvert tidspunkt. Der er en del som har magiske kræfter, men der er kun 1-2 stykker som har kræfter nok til at være Zarens magiker. Hvis der kun er en enkelt magiker bliver man automatisk Zarens magiker, hvis der er 2 – som der er i dette tilfælde – afholdes Zarens spil. Den fulgte i stor grad handlingen i The Night Circus og da det jo er en ungdomsbog ved vi jo også hvad der kommer til at ske mellem de forskellige karakterer. Handlingen var forudsigelig både fordi den minder om The Night Circus og fordi det er en ungdomsbog. Ungdomsbøger følger tit samme mønster, og dette er ikke en undtagelse.
Jeg elsker idéen med spillet og nød da også det aspekt af bogen. Mit problem med det er bare, at den minder så forfærdelig meget om The Night Circus at det til tider virkede som om at det blot var den – men i Rusland. Jeg har aldrig oplevet at fantasybøger ligger så tæt op ad hinanden handlingsmæssigt – og jeg ser det ikke som noget positivt. Det er selvfølgelig umuligt at hver bog har en splinterny handling uden indflydelser, men ingen siger at de behøver at være så ens at man, til tider, ikke kan kende forskel.

Vi har to deltagere i spillet; Vika og Nikolaj. De er vokset op i vidt forskellige omgivelser og deres krafter afspejler dette; Vikas magi er mere naturlig og rettet mod de forskellige elementer mens Nikolajs er mere ‘overfladisk’ og mekanisk. Jeg elskede denne forskellighed for magi er ofte ‘blot’ magi med ekspertiser. Vika kendte intet til Nikolaj og voksede op i troen om at hun automatisk ville indtage pladsen som zarens magiker. Nikolaj, derimod, havde altid viden om at der var en anden magiker og blev derfor trænet på en anden måde end Vika.

 

Hun var et eventyrvæsen blandt almindelige mennesker.

 

En stor del af historien er egentlig baseret på faktiske begivenheder. Forfatteren har studeret russisk historie og litteratur og har derfor en stor baggrund i baggagen. Zaren og zarianaen som vi møder i bogen var de faktiske regenter i begyndelsen af 1800-tallet. Selvfølgelig har hun taget sig visse friheder i løbet af bogen, men meget af den er egentlig at finde i vores faktiske verdenshistorie. Jeg ved ikke særlig meget om Ruslands historie men jeg finder det interessant at der er historiske fakta med i en fantasybog.

Jeg tænkte egentlig ikke over at Zarens spil er første del i en serie, for The Night Circus er jo en enkeltstående bog. Det giver god nok mening med slutningen at der i hvert fald kommer en efterfølger, men man kunne godt have holdt denne enkeltstående også. Jeg forventer ikke at jeg læser den næste bog, eller de næste bøger (det er endnu ikke fastsat om det bliver en duologi eller en trilogi).
Jeg var ikke videre imponeret over den fordi jeg jo allerede har læst handlingen én gang – i en anden bog. Det er dog alt i alt en meget fin fortælling som jeg helt klart ville have nydt mere hvis jeg ikke havde læst The Night Circus.

 

Zarens spil (Zarens spil, #1) af Evelyn Skye. Udgivet af Gyldendal Ung i oktober 2016. Modtaget til anmeldelse fra forlaget. Orig. titel: The Crown’s Game (The Crown’s Game, #1). Orig. udgivet i maj 2016. 375 sider. 3 ud af 5 stjerner. 
Køb bogen på plusbog eller saxo

Skriv et svar

CommentLuv badge