Vintereventyr af Susanne Lund o.a.

Anmeldereksemplar fra forlaget.

Vintereventyr er en antologi fra Dreamlitt med eventyr udvalgt på baggrund af en konkurrence. Alle eventyr har et tydeligt vintertema og de fine papirklip eller illustrationer fra Casper Richter tilføjer uden tvivl vinterstemning til antologien. Antologien består af i alt 12 eventyr fra danske forfattere og jeg kan ikke andet end at anbefale den. Jeg nød at læse hvert eneste eventyr og størstedelen var vidunderligt nytænkende. Det er en af de bedste antologier jeg længe har læst og en af de få hvor jeg elskede størstedelen af indholdet.

Novellen begynder med hvad jeg forventer er vindereventyret; Silkeposen af Susanne Lund. Jeg var desværre langt gladere for en håndfuld af de andre noveller hvor denne endte med at lande i midten. Jeg havde også svært ved at fortsætte bagefter, for jeg havde en del forventninger og forhåbninger til antologien. Når den så begynder med en novelle som blot var okay og som vandt konkurrencen, var det svært for mig ikke at blive skuffet. De næste mange noveller vandt mig dog tilbage og jeg er glad for at den ikke endte med at blive den skuffelse jeg umiddelbart frygtede.

Jeg ved ikke hvilken novelle jeg er gladest for, for som sagt er der ikke så mange jeg ikke var glad for.

Julepynt og vinterglæde af Katrine Skovgaard var utrolig sød og jeg havde aldrig tænkt på at man kunne personificere årstider – jeg er dog helt vild med det og jeg elsker at flere forfattere i antologien har haft samme idé.

Mias juleeventyr af Maiken Kjær Svare er en af dem som stadig står klarest hos mig, selvom jeg læste den i begyndelsen af december. Den er julet uden at være for julet og ulig noget andet jeg har læst, den medtager både månen, vandet, årstiderne og meget mere. Kompakt lille historie.

Det fortryllede drivhus af Klara Amalie Joensen er også en som er blevet hos mig, og jeg har endda brugt første del af historien i en øvelse på uddannelsen. En kærlighedshistorie som varmer om hjertet.

De vinterfødte af A. Silvestri var utrolig speciel i forhold til opsætning og indhold. Vi følger nemlig Fannar i en stor del af hans liv og den føles nærmest som en kortroman snarere end en novelle eller et eventyr. Jeg var helt og aldeles vild med historien.

Vinterdragen af Nina Svensson er et fint eventyr som minder mig om en del af mine yndlingsbøger da det i stor grad føles som en genfortælling af Skønheden og udyret. Jeg bifalder uden tvivl valget og det er en af de historier som skilte sig ud fra de andre.

Vinterhaven af Ida Marie Daugaard er umådelig sørgelig, selvom stemningen er mere positiv end negativ. For mig at se trækker den på andre eventyr og historier, hvilket jeg ikke har det mindste imod, og jeg kan kun sige at resultatet uden tvivl fungerer.

Julehjertet af Sara Würtz er antologiens sidste eventyr og en af de få som tydeligt bruger de kristne værdier. Jeg har intet imod at de hverken udelader eller bruger de kristne værdier, men som kommende kristendomslærer ved jeg, at det er en novelle jeg godt kunne tænke mig at bruge i undervisningen når jeg kommer så langt. En sød historie som ikke kan andet end at bringe et smil på læben.

Der er få noveller jeg ikke har nævnt og det er ikke ligefrem fordi de ikke er gode, for det er de. Der er ikke nogen som jeg direkte hadede eller ikke kunne lide, men som naturligt er, så var der bare nogle der var bedre end andre. Jeg anbefaler dog stærkt at man læser novellen, for den er helt og aldeles fantastisk.

 

Vintereventyr af Susanne Lund o.a. Illustreret af Casper Richter. Udgivet af Dreamlitt i november 2017. Modtaget til anmeldelse fra forlaget. 213 sider. 4.5 ud af 5 stjerner. 

One Reply to “Vintereventyr af Susanne Lund o.a.”

 1. Hej. Jeg er Casper Richter = Illustratoren og tegneren til alle billederene i vintereventyr.

  Jeg vil lige sig tusind tak for den fantastiske anmeldelse af bogen og alle de rosende ord. Det betyder så meget.
  Din anmeldelse er så fantastisk flot og du har virkelig talent for at fortælle og forklare, hvilke kort historier, du specielt kunne lide.

  I fremtiden håber jeg virkelig, at forlaget Dreamlitt, vil lave endnu en konkurrence med (Sommer) som tema for en eventyr-samling.
  VinterEventyr og SommerEventyr. Det ville virkelig være unikt.

  Tak for din vidunderlige anmeldelse. Du har virkelig talent.
  Alt godt til dig i 2018.

  Hilsen Casper L. Richter 🙂
  https://www.facebook.com/Casper-L-Richter-Story-Art-760639650799879/

Skriv et svar

CommentLuv badge