Vi burde alle være feminister af Chimamanda Ngozi Adichie

Vi burde alle være feminister var oprindelig en TED talk fra 2012, den blev senere redigeret og udgivet i fysisk form. Jeg læste den for første gang tilbage i januar og jeg har nu læst den 3 gange i alt. Jeg læste den oprindelig som ebog, købte et fysisk eksemplar af den engelske version og for nylig sendte Gyldendal mig den danske version i forbindelse med udgivelsen af hendes andet essay; Brev til en forælder. Hvis i var i tvivl; jeg elsker Vi burde alle være feminister og jeg synes at alle burde læse den.

Første gang jeg læste bogen igennem kunne jeg ikke markere mine yndlingspassager og jeg skrev dem derfor ned i min notesbog undervejs. Jeg har sidenhen kigget i den flere gange og læst citaterne flere gange end jeg kan huske. Hvad Adichie siger og skriver er simpelthen så relevant og så rigtigt at det går hen og bliver helt uhyggeligt.
Hun snakker blandt andet om hvordan kønsroller bliver indlært hos børn i en meget tidlig alder, at vi snarere skal fokusere på evner og interesser frem for køn.

Det jeg er blevet meget ramt af er hvor negativt ladet et ord som ‘feminist’ er. Hun har, ligesom mange andre feminister, måtte udvide begrebet så det hedder ‘Lykkelig Afrikansk Feminist Som Ikke Hader Mænd’ og meget mere. Det er uhyggeligt at en term som feminist der i bund og grund bare er ligestilling mellem køn, skal gå hen og forvrides på en sådan måde at dem som er rigtige feminister skal lægge så meget til termen. Det var Leonora Christina Skov der først gjorde mig opmærksom på det og Adichie har, for mig, bare sat det endnu mere på spidsen.

Adichie har også været nødsaget til at forsvare sig selv som feminist – for hvorfor er hun ikke bare fortaler for menneskerettigheder. Adichies modsvar er, at hvis selvom feminisme er en del af de generelle menneskerettigheder, så er menneskerettigheder et vagt udtryk og man fornægter også kønsproblematikkerne hvis man vælger det begreb frem for feminisme.

Jeg kan ærlig talt ikke gøre det mere tydeligt end: læs den! Selvom feminisme ikke er nødvendigt på samme måde i Danmark som i Iran, Marokko, Palæstina elller endda USA så er det stadig mere end relevant læsestof. Jeg håber at det bliver obligatorisk læsning, for det er mere end vigtigt at være belyst om det, Adichie tager op i Vi burde alle være feminister. Noget af det bedste jeg har læst, ikke bare i år, men nogensinde.

 

Vi burde alle være feminister af Chimamanda Ngozi Adichie. Udgivet af Gyldendal i november 2014. Modtaget som gave fra forlaget. Orig. titel; We Should All be Feminists. Orig. udgivet i 2014. 51 sider. 5 ud af 5 stjerner. 
Køb bogen på bl.a. saxo og plusbog.

Det engelske eksemplar har jeg selv købt på saxo med et gavekort som jeg vandt i deres ‘Anmeld og vind’-konkurrence.

2 Replies to “Vi burde alle være feminister af Chimamanda Ngozi Adichie”

  1. […] til en nybagt forælder er en viderebyggelse på hvad Adichie startede med Vi burde alle være feminister. Nogle af punkterne nævnte hun i det tidligere essay og i dette har hun bygget videre på dem og […]

  2. […] **Vi burde alle være feminister af Chimamanda Ngozi Adichie […]

Skriv et svar

CommentLuv badge