Ved første blik, Vegetaren

*Reklame* Bogen er modtaget som gave fra forlaget.

For et par uger siden modtog jeg en overraskelsespakke fra Gyldendal som indeholdte Vegetaren af Han Kang. Jeg har i lang tid haft bogen i baghovedet, mest af alt fordi jeg ikke kunne finde ud af om det var noget for mig. Planen er derfor, at jeg læser et par kapitler og deler mine tanker med jer og hvorvidt jeg har tænkt mig at læse bogen – enten nu eller på et andet tidspunkt.

Vegetaren er en fin lille bog som bl.a. har vundet Man Booker prisen. Historien finder sted i Sydkorea og omhandler et ægtepar; konen beslutter sig fra den ene dag til den anden at hun vil være vegetar og det vil familien ikke acceptere. Ifølge bagsiden er det en mørk og smuk fortælling om seksualitet og vanvid, magt og modstand. Historien lyder interessant, men hvorvidt jeg egentlig er interesseret i den vil vise sig.

Bogen begynder således;

 

Før min kone blev vegetar, havde jeg altid tænkt på hende som værende fuldkommen upåfaldende i enhver henseende. Oprigtig talt var jeg ikke engang tiltrukket af hende første gang jeg mødte hende. Middelhøj; pagehår som hverken var kort eller langt; gulligbleg hud; ret fremtrædende kindben; hendes frygtsomme, grå fremtoning fortalte mig alt hvad jeg behøvede at vide. Da hun kom hen til bordet hvor jeg sad og ventede, kunne jeg ikke undgå at bemærke hendes sko – de mest ordinære, sorte sko man kan forestille sig. Og måden hun gik på – hverken hurtigt eller langsomt, hverken beslutsomt eller trippende.

 

Det lyder umiddelbart som om, at vores hovedperson blot er endnu en person i mængden som man ikke lægger mærke til. At hun ikke er særlig speciel og det har familien muligvis vænnet sig til. Jeg har på fornemmelsen at hun måske har giftet sig ind i en familie som har noget dystert under overfladen og ikke accepterer forandringer eller at hun skiller sig ud. Jeg har på mange måder ingen anelse om hvad jeg skal forvente, men jeg forventer dog at blive overrasket og løbet om hjørner med.

Efter at have læst en 20 sider er jeg ikke blevet klogere i forhold til om jeg har tænkt mig at læse bogen eller ej. Historien er, indtil videre, fortalt af manden med et kort afbrud hvor vi hører om den drøm konen har haft, som gør, at hun ikke længere vil spise kød. De har været gift i 5 år, og hun har altid været en fænomenal kok uden problemer med kød. Nu har hun smidt alt kødet ud, hun taber sig og hun spiser ikke det store mere. På sin vis finder jeg stadig historien interessant, og med blot 190 sider er den jo hurtigt læst. Den kommer nok til at vente på hylden indtil jeg enten er i humør til den eller jeg går igang med oprydning.

 

 

Vegetaren af Han Kang. Udgivet af Gyldendal i juni 2017. Modtaget som gave fra forlaget. Orig. titel; 채식주의자. Orig. udgivet i 2007. 189 sider. 
Køb bogen på bl.a. forlagets egen hjemmeside, saxo eller plusbog

One Reply to “Ved første blik, Vegetaren”

  1. Den bog er simpelthen bare så flot! *indsæt savlende emoji*

Skriv et svar

CommentLuv badge