Ved første blik, Størst af alt

Størst af alt af Malin Persson Giolito er kåret som årets største krimi i 2016 og jeg anede ikke at bogen eksisterede før Gyldendal sendte en overraskelsespakke med den. Det bedste ved det hele er, at jeg ærlig talt er umådelig interesseret i bogen og uden tvivl kommer til at læse den, når blot tiden er til det. Jeg tænkte dog at den var ideel til et ved første blik-indlæg inden den bliver lånt ud til familie og venner.

Med i pakken – som havde et skudhold og blod – var også et brev fyldt med blodige fingeraftryk. Alene det gjorde mig interesseret i bogen, at bagsideteksten så også er interessant gør, at jeg bare må læse bogen! Hvis et forlag gør så meget ud af udgivelsen, så må bogen da være god, ikke?

Størst af alt begynder med en prolog hvor vores hovedperson, Maja Norberg, sidder i hendes klasseværelse. Hun er omgivet af alle hendes klassekammerater og hendes lærer, som hver især er blevet skudt mens hun ikke engang har fået en skramme. Historien begynder derefter med retssalen og hendes retssag – for man tror nemlig at det er Maja der har gjort det. Om det faktisk er hende ved man, som læser, ikke endnu. Der er en masse flashbacks flettet ind mellem den egentlige retssag, og indtil videre fylder de mere end noget andet. Jeg er spændt på hvornår historien tager fat, for som det ser ud, går der desværre et stykke tid.

 

Ved den venstre række ligger Dennis, som sædvanlig iført reklame-T-shirt og jeans fra et lavprisvarehus og usnørede sneakers. Dennis er fra Uganda. Han siger at han er sytten, men han ser ud som en fed femogtyveårig. Han går på værkstedslinjen og bor i Sollentuna på en institution for sådan nogle som ham. Ved siden af ham, på siden, er Samir havnet. Samir og jeg går i samme klasse fordi det lykkedes ham at komme ind på skolens speciallinje i international økonomi og samfundskundskab.

 

Selvom den er kåret som årets svenske krimi sidste år, hedder det hos Gyldendal en ‘spændingsroman’. For mig er det på ingen måde det samme da jeg tit og ofte foretrækker spændingsromaner frem for krimier. På nuværende tidspunkt er jeg i tvivl om hvilken bås den egentlig hører til, jeg krydser fingre for Gyldendals mærkning af bogen!

Hvis man skulle have lyst kan man læse et uddrag af bogen her.

 

Størst af alt af Malin Persson Giolito. Udgivet af Gyldendal d. 24. marts 2017. Modtaget som gave fra forlaget. Orig. titel; Störst av allt. Orig. udgivet i 2016. 405 sider. 
Køb bogen på bl.a. forlagets egen hjemmeside, saxo og plusbog

Skriv et svar

CommentLuv badge