Under overfladen af Jennifer Echols

Under overfladen er bare én af Jennifer Echols mange bøger som jeg har haft på min radar i lang tid! Indtil videre har Tellerup dog udgivet 3 af hendes værker; Mellem linjerne, Over stregen og Under overfladen. Denne bog er dog den som siger mig mest!

Under overfladen handler om Zoey Commander. Bare i første kapitel har hendes mor forsøgt at begå selvmord og vi får også fortalt, at faderen har gjort sin 24-årige elskerinde gravid. Ikke nok med det så er det Zoey og moderen som er smidt ud af deres fine hus! Efter en af de mange fester på stranden kommer Zoey ud for en bilulykke og mister hukommelsen for hvad der skete samme aften. Som jeg nævnte i Ved første blik så er der også nogle drengeproblemer ind over. På den ene side har vi Brandon, den lækre sportsfyr som Zoey har været venner med i lang tid og på den anden side har vi Doug, fyren som har hadet Zoey i lang tid – eller har han?

Jeg havde frygtet en ‘kærligheds-trekant’ som de nu så fint bliver kaldet, og jeg synes egentlig ikke det var særlig slemt, for jeg var egentlig ikke i tvivl om hvem hun ville vælge til sidst.

Begyndelsen er klart en af de bedste dele af bogen! Jeg var specielt opslugt af første kapitel og første linje har jeg ikke været i stand til at få ud af hovedet;

 

Alle gode svømmere har en historie om hvordan de næsten druknede. Det her er min:

 

Jeg har ærlig talt ambivalente følelser når det kommer til Zoey. På den ene side er hun en utrolig stærk person som ikke vil vise sine svagheder og på den anden side er hun egentlig en utrolig naiv teenager som går mig på nerverne – ikke at jeg er så meget ældre end hende med hendes 17 år.

Selvfølgelig har jeg forståelse for at hun ikke er helt sig selv efter hendes mors selvmordsforsøg eller faderens opførsel derefter! Det helt store problem jeg har med hende er dog, at hun ikke kan se ud over sin egen næsetip, eller hun vil i hvert fald ikke.

Jeg kunne lide Zoey i begyndelsen, for jeg synes egentlig at hun var utrolig stærk og jeg kan lide den Zoey vi møder i slutningen men den Zoey vi fik i resten af bogen, hende er jeg godt træt af.

Normalt tager jeg noter når jeg læser bøger, specielt når det er bøger jeg har modtaget til anmeldelse. Denne gang kunne jeg dog ikke lægge bogen fra mig! Jeg fik taget 2 noter som blev ridset kort ned efter at jeg havde skrevet ved første blik men så blev det heller ikke til mere! Jeg var helt opslugt af bogen og selvom jeg begyndte at læse den sent om aftenen gik jeg ikke i seng før sidste side var vendt!

Det som egentlig tiltrak mig ved bogen er mysteriet. Hvad skete der egentlig den aften? Jeg var overrasket over hvor stor betydning, det som skete, havde. Efter den aften er alt ændret og Zoey er helt klart i problemer.

I forhold til at det er en ungdomsbog er jeg forbavset over mængden af sex – og detaljerne dertil. I begyndelsen får vi fortalt at der er en parkeringsplads nær stranden hvor rigtig mange har sex på bagsæderne af de parkerede biler.

Vi møder det flere gange igennem bogen – så den ligger klart i den ældre ende af YA, på grænsen til new adult. Det er ikke mange ungdomsbøger som indeholder sex scener, og jeg ved egentlig ikke hvad min holdning er til det når det kommer til denne bog. På den ene side har jeg et problem med at den er så grafisk for en ungdomsbog, og på den anden side er jeg egentlig lidt ligeglad. Den er dog ikke nær så grafisk som Counting Stars af Keris Stainton så det er en god ting!

Jeg synes dog der bør være en lille advarsel på, for yngre børn begynder efterhånden at læse ungdomsbøger.

Under overfladen er selvfølgelig en mere seriøs og alvorlig ungdomsbog i forhold til at den indeholder sex, biluheld, selvmord, druk og mere. Jeg er utrolig for denne trend i ungdomsbøger for de bliver en smule mere realistiske af det. Mange ungdomsbøger foregår på lyserøde skyer, men denne her er mere nede på jorden.

Jeg har været særlig heldig at læse Under overfladen i sommertiden, for den har en sommer-vibe over sig. Strandfester, svømning og drengeproblemer – det er altid godt i en sommerbog!

 

 

Under overfladen af Jennifer Echols. Udgivet af Tellerup i juni 2016. Modtaget til anmeldelse fra forlaget. Orig titel: Forget You, orig. udg. juni 2010. 355 sider. 4 ud af 5 stjerner.

Skriv et svar

CommentLuv badge