Uden håb + Altid håb af Colleen Hoover

*Reklame* Anmeldereksemplarer modtaget fra forlaget.

Uden håb og Altid håb er nogle af Colleen Hoovers første udgivelser, dog er det de senest oversatte til dansk. Bøgerne fortæller, nogenlunde, samme historie men fra hver deres synsvinkel, det skal dog siges at de ikke kan læses på samme tidspunkt – da jeg prøvede og fik afsløret en del af historien i Uden håb på bare 10 sider i Altid håb. I 
Uden håb følger vi Sky som møder Holder og får hendes verden vendt på hovedet, og i Altid håb får vi Holders reaktion på mødet med Sky og deres efterfølgende historie. Jeg er ikke nær så glad for duologien her, som jeg er for hendes nyere bøger og jeg er tøvende med at anbefale dem da historien har sine problemer.

Kort fortalt er det en problematisk kærlighedshistorie. 

Først og fremmest har vi Sky, vores hovedperson som er 17 år gammel med noget af et ry. Fyre går ind og ud af hendes vindue og hun bliver stemplet som ‘billig’ eller hvad der er værre – men hun har aldrig lavet andet med dem end at kysse. Vi har også Six, som er Skys bedsteveninde men hun forsvinder efter kort tid da hun skal til Italien i en længere periode. Vi har også Dean Holder, eller Holder, som selvfølgelig er den mystiske fyr som Sky får et godt øje til og han til hende for at det ikke skal være løgn. Vi har også Breckin, mormon, homoseksuel og Skys nye bedste ven i hele den vide verden og Karen, Skys mor. 

Jeg er egentlig utrolig glad for venskaberne i bøgerne – dog er jeg lidt forvirret over Daniel – Holders bedste ven – som jeg på ingen måde mindes at være støt på i den første bog og han er da også en ret speciel fyr. Jeg elsker dog Breckin og Sky, de to læseheste som hurtigt bliver gode venner og får et nogenlunde venskab og Sky og Six som har kendt hinanden siden de var små men som knap nok udveksler beskeder mens hun er væk. På en eller anden måde har Hoover formået at give en aura af gode venskaber uden der egentlig er det store. Fokus er helt klart lagt på Sky og Holder, hvilket nok er smart når nu der er kommet hele to bøger om dem. 

Der er en chance for at jeg ikke lyder videre positiv, men snarere sarkastisk i den her anmeldelse, og det passer måske meget godt. Jeg nød den første bog da jeg startede ud, men jeg skulle tage mig sammen til at samle den op og gøre den færdig. I forhold til Altid håb fik jeg læst 120 sider den ene morgen for også at minde mig selv om at komme igennem bogen og jeg fik egentlig kun læst den på tidspunktet fordi udgivelsesdatoen nærmede sig og jeg skulle starte et læsemaraton dagen efter (og jeg foretrækker at påbegynde nye bøger i forbindelse dermed). Jeg frygtede at det vitterligt bare ville være samme historie fra forskellige synsvinkler, og til tider er det – jeg er overbevist om at visse samtaler bare er copy-pasted da det er ord for ord – mens der nogle gange er klippet i scener eller tilføjet ekstra til historien. Midten er nok der det er værst med gengivelsen af første bog ord for ord, mens begyndelsen og midten helt klart tilføjer noget til historien. Vi får endda lidt mere at se efter slutningen og det satte jeg virkelig pris på, men det er ikke som sådan nødvendigt for historien. 

Jeg havde håbet at komme igennem denne anmeldelse uden spoilers, men det gør jeg åbenbart ikke for der er nogle ting jeg har brug for at snakke om. Så følgende afsnit – teksten mellem de to linjer – indeholder spoilers. Jeg tror efterhånden jeg har skrevet at der burde være trigger warnings på bøgerne i hver eneste anmeldelse jeg har skrevet af Colleen Hoovers bøger og jeg er stadig overrasket over at de ikke er på. Ja, det er teknisk set spoilers, men der er også nogle som ikke undersøger bøgerne inden de går igang med at læse dem – for nogle gange forventer man bare en kærlighedshistorie – og jeg synes virkelig det er ærgerligt når Hoover runder så dystre emner. Disse bøger burde nemlig have en trigger warning på børne- og seksuelmisbrug. 

Der er så mange problematiske ting i duologien, hvad enten det er at jeg ikke kan få ting til at passe sammen eller der bare er nogle scener som ikke burde være sket – uanset hvad du gør bør du nok ikke have sex med din kæreste efter du netop har fundet ud af at hendes far misbrugte hende, uanset hvor meget hun beder dig om det. Hvordan det har fungeret med Sky og Karen der ingen teknologi har overhovedet ved jeg virkelig heller ikke. Jeg var interesseret i Sky og Holders forhold mens de var sammen, men jeg var træt af de små problemer mellem dem og alt det problematiske mellem dem sagde mig heller ikke det store for at være ærlig. På mange måder siger Holder de helt rigtige ting, men nogle af de ting han gør er ikke okay og de beder hinanden om nogle ting som jeg ikke kan stå inde for. Første bog fik 3.5 stjerner og den næste 3. Jeg anbefaler uden tvivl hendes nyere bøger (*Måske en dag, *Det ender med os og *Forbandede kærlighed) mere end disse to. Uden håb (Hopeless, #1) af Colleen Hoover. Udgives af Lindhart & Ringhof i dag d. 17. oktober 2018. Modtaget til anmeldelse fra forlaget. Orig. titel; Hopeless. Orig. udgivet i 2012. 424 sider. 3.5 ud af 5 stjerner.

Altid håb (Hopeless, #2) af Colleen Hoover. Udgives af Lindhart & Ringhof i dag d. 17. oktober 2018. Modtaget til anmeldelse fra forlaget. Orig. titel; Losing Hope. Orig. udgivet i 2013. 358 sider. 3 ud af 5 stjerner.

Skriv et svar

CommentLuv badge