Spinning Silver af Naomi Novik

*Reklame* Anmeldereksemplar fra Plusbog.dk 

Spinning Silver er, så vidt jeg ved, Naomi Noviks anden nyfortolkning eller genfortælling af et kendt eventyr. Jeg har læst *Temeraire – som er Napoleonskrigen med drager – og jeg har været i gang med Uprooted – genfortælling af Rapunzel – som jeg simpelthen måtte opgive da jeg ikke kunne komme igennem den. Jeg har dog ikke hørt andet end fantastiske ting om Spinning Silver, som er en genfortælling af Rumleskaft, og jeg var simpelthen så nysgerrig efter at se hvad al snakken handlede om. Jeg var umådelig glad for bogen, men ikke helt så glad som andre virker til at være, desværre. 


She was safe for another moment, one more moment, and all of life was only moments, after all. 

Historien handler kort fortalt om Miryem hvis far er byens ‘moneylender’. Han er dog utrolig dårlig til det, så han forsøger aldrig oprigtigt at indsamle den gæld andre har hos ham, først når det er ved at være for sent for familien at overleve. Miryem beslutter sig derfor for at nu kan det være nok og overtager sin fars foretagende og det er egentlig der historien begynder. I udkanten af byen er der dog noget de kalder ‘The Staryk Road’. Når først vinteren kommer begynder de at glemme visse ting og skoven skinner hvis de ser den ud af øjenkrogen. Mere vil jeg ikke afsløre.
Miryem er dog langt fra den eneste fortæller, jeg tror nemlig vi nåede en 5-6 fortællere før historien sluttede da der blev ved med at blive introduceret nye. I starten var jeg vild med at vi fulgte 3 unge kvinder da den emmede langt væk af ‘girl power’ – det var fantastisk – men der blev langsomt introduceret flere og flere fortællere og selvom de var relativt nemme at holde styr på bliver det ikke annonceret nogen steder, man må selv finde ud af hvem der nu fortæller historien. Hver karakter har dog deres historie og jeg ville ønske vi fik mere at se af nogle af historierne, for de har hver især en rig baghistorie. 


It made me angry, because being angry was better than being afraid,…

Spinning Silver er en enkeltstående fantasy-bog og traditionen tro er det lidt af en mursten med 466 sider. Tempoet var, for mig, utrolig langsomt, og jeg tror ikke jeg havde været nær så glad for den på et andet tidspunkt. Tempoet var nemlig lige hvad jeg havde brug for på tidspunktet og det gjorde uden tvivl at jeg blev fængslet, dog ikke nok til at jeg ikke kunne lægge den fra mig. For mig var der så mange muligheder for at introducere en kærlighedshistorie, for det føles på mange måder som om at der lå noget og ulmede langt, langt under overfladen men det kom aldrig rigtig til syne og med slutningen synes jeg måske det burde have været en større del, eller måske bare en del, af historien. 

Kunne jeg lide bogen? Ja. Anbefales den? Ja. Jeg var faktisk overraskende glad for den, jeg tror bare Noviks skrivestil er at lade mange ting emme under overfladen og selvom det nok skal fungere gav det ikke helt mening for mig da vi nåede slutningen i denne. 


Spinning Silver 
af Naomi Novik. Udgivet af McMillan i juli 2018. Modtaget til anmeldelse fra Plusbog.dk. 466 sider. 4 ud af 5 stjerner. 

Skriv et svar

CommentLuv badge