Slagsøstre af Sylwia Chutnik

Slagsøstre af Sylwia Chutnik

*Reklame. Anmeldereksemplar fra forlaget.

Slagsøstre udkom oprindeligt tilbage i 2012 i Polen og er nu blevet oversat og udgives, i dag, på dansk. Handlingen udspiller sig i Warszawa og følger et slæng af kvinder som har taget deres liv i egne hænder og formet deres egen bande. På visse punkter er det en kvindelig version af Fight Club omend deres boksepuder ikke selv har valgt at være præcis det. Jeg blev fanget af mit buzzword ‘feministisk’ og selvom jeg godt kan se det feministiske i bogen var jeg desværre ikke så glad for den som håbet.

Bogen følger som nævnt et slæng af kvinder. Helt specifikt Halina, Celina, Stefa og Bronka. Halina er den karakter som vi ser mest til. Hun er 30, højgravid med sit første barn og hendes forlovede er for nyligt blevet dræbt. Stefa er gift med to børn og Bronka er advokat. Slagsøstre er en kort bog på blot 200 sider og vi kommer derfor ikke helt tæt på karaktererne, og nogle mindre end andre. Halina og hendes forlovede, Antek, deltog i ‘aktioner’ sammen og hun har et behov for at hævne hans død. Det virker dog ikke gennemtrængende men snarere ‘hvis jeg kan så vil jeg gerne’ selvom det ikke er sådan det bliver udlagt. Det var i hvert fald den vibe jeg fik som historien forløb.

Vores fire slagsøstre forsøger generelt at få retfærdighed i deres lille samfund, specielt der hvor ingen andre gør noget. Det går dog specielt udover mænd som ikke behandler kvinder godt, hvad enten det er en mand som slår sin kone eller unge fyre som cat-caller unge kvinder og forsøger at få deres opmærksomhed men gør dem ubehageligt tilpas.

Slagsøstre er på ingen måde en bog for sarte sjæle. Jeg skrev stille trigger warnings ned undervejs og endte med hhv. voldtægt/voldtægtsforsøg, vold af enhver art også partnervold, selvmordsforsøg og selvmord. Det er ikke fordi det bliver beskrevet ned til mindste detalje, men det bliver nævnt og til dels udfoldet. Halina fortsætter også med at være en del af banden og tæske folk selv i 8. måned. Uden tvivl en barsk historie.

Jeg har desværre ikke det store tilovers for bogen og ikke det store at sige om den hvilket også forklarer min rating på 2 stjerner. Det var ikke fordi den var svær at komme igennem, selvom det tog et lille stykke tid at blive fanget af historien. Hvis den havde været længere havde det dog nok været et problem at komme igennem den. Historien sagde mig dog ikke det store og slutningen endte med pludselig at have et snert af magisk realisme ud af det blå. Så udover at være barsk er det også en underlig historie, men egentlig kun slutningen som for mig kun gjorde det mere mystisk.

Jeg tror at Slagssøstre er en af de få feministiske bøger som ikke har sagt mig noget. Dog skal det siges at det nok ikke var en bog der havde fået min interesse hvis den ikke var beskrevet som feministisk.
Slagsøstre af Sylwia Chutnik. Udgives af Forlaget Vinther i dag, d. 15. maj 2019. Modtaget til anmeldelse fra forlaget. Orig. titel; Cwaniary. Orig. udgivet i 2012. 207 sider. 2 ud af 5 stjerner.

Skriv et svar

CommentLuv badge