Skæbne og hævn af Lauren Groff

Skæbne og hævn er helt klart en af årets flotteste bøger! Da jeg først hørte om den blev jeg forelsket i omslaget og sidenhen virkelig interesseret i indholdet. Den levede dog ikke op til mine forventninger og det er jeg egentlig utrolig ked af. Jeg ville ønske at jeg havde en masse smukke ord at sige om Skæbne og hævn men det har jeg simpelthen ikke, og det undskylder jeg for.

Det første jeg hørte om Skæbne og hævn var, at den omhandler et ægteskab. Det var ikke helt nok til at gøre mig interesseret, men da det så kom frem at den var delt op i to bøger – skæbne og hævn – kunne jeg ikke holde mig væk længere. Jeg ventede og ventede ved postkassen på pakken som indeholdte Skæbne og hævn og jeg begyndte da også at læse den umiddelbart efter jeg havde fået den i hænderne. I første omgang kom jeg dog ikke længere end 120 sider, og det var med en vis grad af tvang.
Jeg prøvede dog endnu en gang i juli og kom igennem de godt 400 sider og det tog mig en weekend – men jeg kom da igennem den. Tempoet i romanen er meget langsomt, og for mig er det desværre for langsomt og jeg havde derfor svært ved at holde fokus på bogen. Det var også svært at blive engageret i historien da jeg følte mig utrolig distanceret pg.a. det langsomme tempo. Sproget er dog smukt og fyldt med finurlige, men smukke, sætninger og ord gennem fortællingerne.

Jeg bliver selvfølgelig nødt til også at nævne bogens udseende under det unaturligt smukke smudsomslag. De fleste hardcovers jeg ejer er meget simple og for det meste sorte under smudsomslagene, denne gang er det dog en fin blå (turkis?) farve som pryder det faktiske omslag. Det er simpelthen sådan en fin detalje!

Billede 16-08-2016 08.29.17

Skæbne og hævn møder vi Lotto, eller Lancelot, og Mathilde. Første del af romanen er Skæbne som har fokus på Lotto og følger ham på sin vis fra barnsben til hans død. Jeg havde ikke forventet at vi ville komme så tæt på Lotto og Mathilde som vi gør, og jeg elsker at vi ser deres ægteskab og liv fra hver deres side. Man tror man kender folk, men det gør man måske i sidste ende ikke alligevel. Ens syn på Mathilde ændrer sig drastisk når man når til hendes del som er Hævn.
Selvfølgelig er der altid to sider af samme sag, men Lotto og Mathilde har haft mange traumer som de ikke har fortalt nogen om og de har en overflod af hemmeligheder i bagagen. Deres ægteskab er en skikkelse, der gennem romanen ændrer sig som vinden blæser – med det samme du tror du har gennemskuet det og ved alt bliver det vendt på hovedet igen.

Lotto og Mathilde er ikke soul mates, Skæbne og hævn er ikke en smuk, romantisk fortælling om et par, som er skabt for hinanden. For det er de, efter min mening, ikke. De har for mange hemmeligheder til at kunne have et lykkeligt ægteskab, de kender faktisk ikke hinanden når det kommer til stykket. Det var dog virkelig interessant at fortællingen var brudt op på den måde den er med Skæbne og Hævn fremfor skiftende synsvinkler. Det er en af tingene jeg virkelig godt kunne lide ved Skæbne og hævn – at de får hver deres fortælling fremfor en samlet. Og så er det der det slår mig, at det måske bekræfter min udtalelse om det ulykkelige ægteskab og at de ikke kender hinanden da deres fortællinger er adskilt og ikke flettet sammen.

Billede 16-08-2016 08.30.38

En anden ting som jeg rent faktisk er imponeret over er, at Lauren Groff har flettet deciderede manuskripter ind i Skæbne og hævn. Det er en af de ting som jeg nød allermest under min læsning da det brød distancen en smule. Normalt er jeg ikke meget for at læse drama, men det var inkorporeret godt og havde sin plads i bogen. De sider er grunden til at jeg ikke opgav bogen.

Som jeg nævnte i starten er jeg ikke den største fan af Skæbne og hævn og i forhold til at jeg virkelig så frem til at læse den er jeg så ked af mine følelser omkring bogen. Jeg ved ikke om det er en jeg vil have et bedre forhold til om nogle år, eller om det bare er en af de bøger som ikke er noget for mig i sidste ende. En ting er jeg dog sikker på; mange andre vil få glæde af Skæbne og hævn og har allerede fået glæde af den. Jeg er bare ked af at jeg ikke er en af dem.

 

Skæbne og hævn af Lauren Groff. Udgivet af Lindhardt & Ringhof i marts 2016. Modtaget til anmeldelse fra forlaget. Orig. titel: Fates and Furies. Orig. udgivet i september 2015. 409 sider. 2.5 ud af 5 stjerner. 

Skriv et svar

CommentLuv badge