Så god som ny af Kristina Aamand, illustreret af Solveig Agerbak

*Reklame* Anmeldereksemplar fra forlaget.

Så god som ny er den tredje af indtil videre fire planlagte billednoveller fra forlaget Carlsen. De første to var *Hader, hader ikke af Glenn Ringsted og Otto Dickmeiss samt *Mowgli af Sarah Engell og Cato Thau-Jensen. Billednovellerne er korte, illustrerede historier – i bund og grund billedbøger for unge, hvor tekst og billeder komplimenterer hinanden og giver anledning til fortolkning.

Så god som ny møder vi Maryam, en muslimsk pige som inden længe skal mødes med manden hun skal giftes med. Maryam har dog haft sex med sin kæreste Pelle, og hun har hørt fra mange andre at en mand kan mærke hvorvidt en kvinde er jomfru eller ej. Hun tager derfor forbi en klinik for at få et par sting, sådan at hendes nye mand tror hun stadig er jomfru og så hun ikke bliver sendt tilbage til hendes familie. 

Så god som ny udforsker både den svære kærlighed, den første kærlighed, køn, seksualitet og familie – for bare at nævne nogle stykker. Maryam ved inderst inde godt at det ikke er fair at holde de muslimske kvinder til en vis standard hvis mændene ikke også skal. Hun er fuldt ud bevidst om dilemmaet og problematikken hun er en del af, men hun føler sig uden tvivl på bar bund og mener at klinikken er hendes eneste mulighed. 


     Den dag forstod jeg, at jeg havde noget meget dyrebart mellem benene, og at det kunne gå i stykker, hvis jeg ikke passede på.

Maryam bliver dog også klogere undervejs. For mænd kan altså ikke mærke hvorvidt en kvinde er jomfru eller ej, og det er ikke altid der kommer blod selvom man er jomfru. Maryam lader dog ikke til at være blevet undervist i seksualundervisning eller have viden om det, så hun ved ikke bedre. Lægen som syr hende, informerer hende dog om dette, og Maryam bliver nærmest stødt over ikke at have fået det at vide noget før – for hvad laver hun så her?

Illustrationerne er, ligesom de sidste to billednoveller, holdt i sort/hvid, men disse adskiller sig helt klart fra de to andre ved at være sammensat af flere billeder – eller de ser i hvert fald sådan ud. De er en smule mystiske, og jeg foretrækker klart stilen fra de andre to. 

Så god som ny er en overraskende barsk fortælling som uden tvivl tog mig med storm. Jeg elsker at den udforsker uligheden mellem køn og seksualitet med en hovedperson som Maryam, som er overraskende stærk og ikke bange for egentlig at sige sin mening ift. uretfærdighed. Jeg tror umiddelbart at denne er min favorit blandt de tre udgivne billednoveller, den ramte mig i hvert fald på en anden måde end *Hader, hader ikke eller *Mowgli gjorde, og det er uden tvivl endnu én jeg har lyst til at bruge i min undervisning. Så god som ny af Kristina Aamand, illustreret af Solveig Agerbak. Udgivet af Carlsen d. 3. december 2018. Modtaget til anmeldelse fra forlaget. 43 sider. 4 ud af 5 stjerner. 

Skriv et svar

CommentLuv badge