Ritmatikeren af Brandon Sanderson

Brandon Sanderson har i lang tid været en favorit hos mig. Det giver principielt ingen mening når jeg kun har læst et enkelt af hans værker; The Final Empire. Jeg er så glad for at hans bøger endelig er kommet til Danmark for så har jeg ikke en undskyldning længere – nu skal jeg bare læse hans bøger. Ritmatikeren er en af Brandon Sandersons ungdomsromaner og den er fænomenal. Desværre hælder jeg stadig til hans ‘voksen’-bøger da den bare var en tand bedre. Ritmatikeren skal dog anbefales vidt og bredt og den er faktisk allerede lånt ud.

Ritmatikeren møder vi Joel som drømmer om at blive ritmatiker. Han ved nok mere om ritmatik end ritmatikere på hans alder, men han har simpelthen misset sin chance. En ceremoni bliver holdt 2 gange hvert år og man skal deltage i ceremonien når man fylder 8. I juni bliver alle ritmatikerne valgt, og en ritmatiker kan kun blive valgt når en anden ritmatiker dør – der er altså et bestemt antal af ritmatikere på ethvert tidspunkt. Jeg fandt dette særligt interessant, for selvom jeg læser meget fantasy har ingen andre bøger haft denne begrænsning. Jeg havde ondt af Joel undervejs men jeg kunne også relatere til ham. At ønske at være som alle de andre – ikke for at passe ind men fordi han decideret ønskede at være ritmatiker. Det er en interessant problematik og jeg elsker Sanderson for det.
Vi møder også Melody, som er ritmatiker – men Joel ville egentlig være en bedre ritmatiker end hende. Det er ikke noget nyt at vi får en ‘fra begge sider’ så vi har en ritmatiker og vi har et menneske. Det er heller ikke noget nyt at mennesket ønsker at være magiker (ritmatiker). Det er dog nyt at ritmatikeren, en af de udvalgte, klager over at være udvalgt. Jeg elsker at Melody ikke er glad for at være ritmatiker, at hun føler et pres som andre har pålagt hende. Hun ønskede ikke at være udvalgt, hun føler at et valg er taget for hende – eller rettere taget fra hende. Jeg elsker at der kommer et nyt perspektiv på det at være udvalgt!

 

Stolt?” spurgte hun. “Over at være blevet tvunget ind på en karrieresti, da jeg blev otte? Over at få at vide, at hvis jeg ikke lærer at tegne en åndssvag cirkel, vil mit liv stå på spil – eller endda sikkerehden på alle de Forenede Øer? Jeg skal være stolt over, at jeg ingen frihed eller egen fri vilje har?….

 

Brandon Sanderson har på en eller anden måde også inkluderet religion i Ritmatikeren. Ovenfor nævnte jeg en ceremoni som alle skal igennem når de fylder 8 – denne ceremoni foregår i kirken. Ingen opnår kræfter uden først at acceptere at blive optaget i den monarkiske kirke. Man behøver ikke at tro, eller foregive at tro, man skal blot indvillige i at blive optaget. Vi hører endda også om hvordan muslimer kalder ritmatik for blasfemi! Kirken er i Ritmatikeren blevet den mest magtfulde institution i verden da ritmatik ikke ville have eksisteret uden den monarkiske kirke. Jeg ser frem til at se hvordan dette bliver ført videre i efterfølgeren! Jeg elsker når litteraturen inkluderer religion på den måde, et virkelig interessant aspekt.

Ritmatikeren har et specielt magisystem som er baseret på forskellige linjer tegnet med kridt! Magisystemet i fantasybøger er altid et fascinerene element og hos Sanderson er der aldrig ‘bare’ magi. I hans Mistborn serie er magien udvundet fra metaller og i denne har visse udvalgte kraften til at gøre deres kridttegninger levende og kan så forsvare sig og kæmpe derigennem. Nedenfor kan i se de 4 ritmatiklinjer illustreret. Der er beskyttelseslinjer – som er runde, skræmmelinjer som er helt lige, skabelseslinjer som også kaldes kridtlinger (væsner af kridt) og til slut har vi kraftlinjerne. Hver af disse linjer er stærkere og svagere alt efter hvor præcist du tegner. Det er et forunderligt koncept og jeg nød at se det bragt til live. Det er første gang at jeg læser om todimensionelle kampe fremfor tredimensionelle – virkelig spændende og nyt!

Derudover får vi også en hel del af forsvarspositionerne at se, nedenfor er det Eskridgeforsvaret som jeg har fundet frem til jer. Hvert forsvar er fyldt med noter om styrker og svagheder og en gang imellem et fun fact. Det er så interessant at se alt dette fremfor blot at visualisere det. Jeg elsker at vi kommer så dybt ind i magien, at vi får så stort et indblik i hele systemet og at vi decideret får teori. I Harry Potter serien savnede jeg altid bøgerne som de læste i, jeg ville have teorien bag og i det hele taget bare mere af den verden. Ritmatikeren gav mig alt det jeg manglede i Harry Potter bøgerne, jeg har ikke brug for skolebøgerne, for jeg får teorien foræret undervejs. Fantastisk koncept som jeg i den grad sætter pris på.

Jeg burde nok også nævne verdenen, for den foregår ikke i vores verden – selvom den egentlig godt kunne for vi har jo ‘kun’ ritmatikere og almindelige mennesker – i hvert fald indtil videre. Ritmatikeren foregår dog i ‘The United Isles’, eller de Forenede Øer, som i nok kan se nedenfor. Jeg brugte ikke kortet som sådan, bortset fra da de rejste en smule rundt, men jeg er altid glad for at have et kort på hånden (selvom jeg ingen stedsans har). Et kort i fantasybøger viser dog altid at der er gjort noget ekstra – og det er der i hvert fald i Ritmatikeren. Der er illustrationer hele vejen igennem af forskellige arter og det er simpelthen en fryd at se hvor meget arbejde der er lagt i den. Jeg kan ikke vente til jeg får fat i efterfølgeren. Efterfølgeren forventes indtil videre at blive udgivet i år, men intet er sikkert.

Alt i alt en fantastisk læseoplevelse som ikke kan andet end anbefales! Jeg er så imponeret over alt i historien, nu må jeg blot udholde ventetiden til næste bog.

 

 
Ritmatikeren (Ritmatikeren, #1) af Brandon Sanderson. Udgivet af DreamLitt i september 2016. Modtaget til anmeldelse fra forlaget. Orig. titel: The Rithmatist (The Rithmatist, #1). Orig. udgivet i 2013. 463 sider. 4.5 ud af 5 stjerner. 
Køb bogen her: plusbog og saxo

 

One Reply to “Ritmatikeren af Brandon Sanderson”

  1. […] #1) tilbage i 2014 og jeg prøvede at komme videre i serien men det er endnu ikke sket. Ritmatikeren blev mit andet, officielle møde med Sanderson og nu Stålhjerte det tredje. Jeg har et stort […]

Skriv et svar

CommentLuv badge