Optimists Die First af Susin Nielsen

Optimists Die First er en ungdomsbog omkring 16-årige Petula som lider af angst. Jeg nød bogen gevaldigt og kunne ikke slippe den igen. I løbet af et par timer fik jeg læst over halvdelen og det første jeg gjorde morgenen efter var at finde min kindle frem, for at læse bogen færdig. Hvad der umiddelbart dragede mig til bogen, var titlen og taglinjen; A love story for cynics. Jeg kunne simpelthen ikke lade den være og jeg måtte bare læse den!

 

They’re not fears if they’re based on research and facts

 

Petula er bange for en hel del. Hun ved af erfaring at man kan dø af alt; betonklodser som falder ned på byggepladser, at gå over for rødt og lignende. Hun har endda lavet en scrapbog over alle de mystiske og unikke uheld som folk er ude for, for at minde sig selv om at alt kan ske. Grunden til Petulas angst er hendes lillesøster, Maxines, død. Hun føler sig skyldig og har ikke ligefrem levet sit liv siden. Petula er endvidere en stor læsehest og utrolig kreativ. Hun både syr og strikker og elsker at lave ting selv – hvilket jeg for nyligt er begyndt på.
Jeg var overrasket over hvor meget jeg kunne relatere til Petula. Jeg har selv bøvlet med en del angst – og panikanfald – og selvom jeg ikke er helt ude af det endnu, er jeg da godt på vej. Petula har ikke en diagnose, hvilket jeg heller ikke har, og det er rart at se det i litteraturen at du ikke er alene. At man ikke behøver at have en diagnose for at blive forstået. Det var også fedt at se Petula komme ud af sin skal og lige så stille smide sin angst ved hjælp af sine venner – for det er præcis det samme jeg har været ude for.

I begyndelsen er Petula noget af en enspænder, men som historien skrider frem bliver hun mere udadvendt og ender med at have en stor vennegruppe. Jacob er en af dem, og de to bliver hurtigt tætte. Jacob har været ude for en ulykke og har en protese, han er endvidere utrolig observant ordblind. En virkelig interessant karakter som jeg nød at læse om og lære at kende. Han er vidunderligt humoristisk og hjælper med at få Petula ud af sin skal og er nok den største faktor når det kommer til at ryste hendes angst af sig. Jeg ved at det kan være et kritikpunkt at ‘kærligheden redder/hjælper hende’ men jeg tror ærlig talt at det mere er venskabet og tilliden end den egentlige flirt, som hjælper hende med hendes angst.

Hvad jeg specielt elsker ved Optimists Die First er, at tempoet er relativt hurtigt. Endvidere er tingene ikke gemt af vejen men hurtigt sagt; vi hører hurtigt om Maxines død og præcis hvorfor Petula føler sig ansvarlig hvor andre bøger gemmer det til slutningen, vi hører også relativt hurtigt om hvad der skete mellem Petula og hendes tidligere bedste veninde, Rachel. Det var fedt at det ikke blev brugt som plottwists eller ‘aha’-momenter men svarere flettet ind når man havde fået lov til at forme en teori og når det blev nævnt igen.

Gør jer selv en tjeneste og læs bogen. Den er virkelig hurtig læst med blot 270 sider og med højt tempo men den er både sød, sjov og til tider ret kikset. Den er alt det jeg havde brug for på tidspunktet og jeg tænker stadig tilbage på den med et smil på læben.

 

Optimists Die First af Susin Nielsen. Udgivet af Anderson Press d. 2 marts 2017. Modtaget til anmeldelse gennem Netgalley.com. 272 sider. 5 ud af 5 stjerner. 
Køb bogen på amazon, saxo og plusbog.

Skriv et svar

CommentLuv badge