One af Sarah Crossan

*Reklame* Eksemplar modtaget som gave til Bogbloggertræf 2016

One er en ungdomsbog, skrevet på vers, om siamesiske tvillinger. Vi møder 16-årige Tippi og Grace som sidder sammen ved hoften og nu skal starte i skole efter flere års hjemmeundervisning. One fortælles udelukkende af Grace og ikke begge tvillinger, selvom det kunne have været interessant. Jeg nød bogen over alle forventninger og den anbefales uden tvivl!

Det er efterhånden et helt år siden jeg modtog bogen, og selvom jeg har været interesseret i den, har jeg aldrig været interesseret nok til at åbne bogen og indse at den er skrevet på vers. Jeg opdagede det nemlig for et stykke tid siden da jeg ledte efter bøger på reolen, som var hurtige at læse, og hvis ikke jeg havde åbnet One var den nok ikke blevet læst endnu.
Efter jeg besluttede mig for at læse den tog det blot et par timer en enkelt aften, hvor jeg ikke gik i seng før jeg havde færdiglæst bogen. Den er simpelthen så hurtigt læst og man har ikke lyst til at slippe bogen når man først er gået igang. Det var i hvert fald umuligt for mit vedkommende.

Grace og Tippi er vidt forskellige personer. På mange måder kan man godt mærke at de er tvillinger, men størstedelen af tiden er de lige så forskellige som dag og nat. I modsætning til andre tvillinger er de dog nødt til at tilbringe hvert minut i hinandens selskab, så de kender uden tvivl hinanden ud og ind. Med dette i mente er det dog også forståeligt at de til tider bliver trætte af hinanden eller skændes, som alle andre søskende.
Jeg elsker pigernes personligheder. Grace er på mange måder mere afhængig af Tippi end omvendt, men da de starter i skole bliver skellet mellem dem endnu tydligere. Grace bliver nemlig forelsket og Tippi bliver nødt til at gentage gang på gang, at de ikke må forelske sig. Tippi er ikke altid helt sød ved hverken Grace eller andre, og Grace er ofte den mere triste af de to, selvom de begge vokser i takt med skoletiden. De er dog begge enige om at de er pæne piger, hvilket jeg elsker. Deres selvtillid fejler ikke noget selvom de altid bliver overbegloet.

 

Det er sandt at vi er anderledes.

Men grimme?

Helt ærligt.

Tag jer sammen.

 

Bøger skrevet på vers har altid intimideret mig, og jeg har derfor altid styret langt uden om dem. Jeg har haft en forestilling om at de er svære at læse og fyldt med skjulte meninger, men det er ikke tilfældet – i hvert fald ikke her. Den er nemlig lige så let at læse som din gængse ungdomsbog, måske endda endnu lettere, da der er så lidt skrift på siderne. Det er bare Graces måde at tænke og skrive på, og det gør uden tvivl at man læser bogen på en anden måde.

Igen, jeg elskede bogen og jeg blev uden tvivl rørt af pigerne og deres historie. Jeg snøftede da også hist og her undervejs, leede og rullede med øjnene. Det er dog ikke din gængse ungdomsbog, og det gør den kun endnu bedre. Formatet og emnet er ikke noget vi ofte ser i ungdomslitteraturen, eller litteraturen generelt.

To ord er det eneste du har brug for: læs den.

 

One af Sarah Crossan. Udgivet af Politikens forlag i 2016. Modtaget som gave under Bogbloggertræf 2016. Orig. titel; One. Orig. udgivet i 2015. 376 sider. 4.5 ud af 5 stjerner. 
Køb bogen bl.a. saxo og plusbog

One Reply to “One af Sarah Crossan”

  1. Dét med vers, har jeg også først nyligt fundet ud af. Og det er selvom jeg gentagende gange har bestilt den, stillet den på plads, solgt den, puttet den ind i reolen og frem på udstillinger. Det er alligevel imponerende.

    Men det er faktisk netop det, der har givet mig lidt lyst til at læse den (versene, altså).
    Michella Tora udgav for nyligt Dewey’s 24 Hour Readathon – mit læsedøgn

Skriv et svar

CommentLuv badge