On the come up af Angie Thomas

*Reklame* Anmeldereksemplar fra forlaget.

On the come up er Angie Thomas’ nye bog som følger Bri, der drømmer om at blive rapstjerne – som Angie Thomas også har været. The Hate U Give er en af de bøger som hang fast ved mig i lang tid efter, og stadig gør for den sags skyld og jeg tror muligvis jeg er gladere for Bri end jeg er for Starr – og det siger en del om en bog jeg gav 4.5 stjerner tilbage i 2017. Jeg nød at læse Bris historie og det tog mig kun to aftener at læse den. Hvis ikke jeg var udkørt og ‘kun’ fik læst 90 sider den ene aften havde jeg nok læst bogen i løbet af en dag, for er du gal den er fantastisk.“Du kan altså ikke rende rundt og være så bange for, hvad andre mennesker tænker, skat,” siger Jay. “Der er altid nogen, der har noget at sige, men det betyder ikke, at du behøver lytte.”


Bri er 16 år gammel og drømmer om at blive rapstjerne, som nævnt. Hendes far blev skudt da hun var lille og hendes mor blev misbruger efter det. Nu bor hun dog sammen med sin mor, som har været stoffri i 8 år, og sin storebror Trey. Den primære plotlinje er uden tvivl rapstjerne-drømmen og vi får endda Bris tekster at se – både de planlagte og hendes freestyle – og vi får også et glimt ind i hendes proces. En stor del af bogen er dog også hendes familieliv. Bri og Trey har boet med deres mor i 5 år, hun forlod dem nemlig ved deres bedsteforældre da hun var misbruger. Hun kæmpede med at få dem tilbage i nogle år, og det lykkedes hende. Bri kalder hende dog Jay i stedet for mor, og det er tydeligt at hun stadig frygter at moren forsvinder. Jay gør hvad hun kan, og det er sommetider ikke nok. I begyndelsen havde jeg svært ved at komme mig over at hun havde forladt sine børn og siden fået dem tilbage, men det er præcis hvad alle andre gør – dømmer hende for hendes tidligere fejltagelser. Det er dog en helt særlig oplevelse at se Bri og hendes mor arbejde på deres forhold og komme tættere på hinanden.

Hver eneste karakter Angie Thomas har bragt til live i On the come up har fejl, der er intet der er sort og hvidt og det gør altså bare bogen fænomenal. Bri begår selv en del fejl undervejs i bogen og gør ting som hun i øjeblikket ved er forkert. Jeg kan slet ikke komme mig over hvor stort og godt et arbejde Angie Thomas har gjort med historien og hver eneste karakter i On the come up.

Bris barndomsvenner, Malik og Sonny, er helt og aldeles vidunderlige. Deres venskab er ikke uden problemer, men det gør det blot mere realistisk. Mit yndlingsforhold i hele bogen er dog ikke mellem Bri og hendes venner men mellem Bri og hendes bror Trey. Trey er som en far, bror og bedsteven for Bri på mange måder. Han er en smule ældre end hende men gør alt hvad han kan for at beskytte hende og hjælpe hende på hendes vej. Han er en forunderligt blød karakter, som prøver at lære Bri at det er godt at græde engang imellem og at det ikke gør en svag at vise sårbarhed. Et helt og aldeles fantastisk søskendeforhold!“Jeg mener det. At græde gør dig ikke svag, Bri. Og selv om det gjorde, er der ikke noget i vejen med det. At indrømme, man er svag, er noget af det stærkeste man kan gøre.”


Ikke nok med at bogen følger sorte karakterer, så har vi også homoseksuelle karakterer, og det ikke blot i perifirien men tæt på Bri. Sonny og hendes tante Pooh er homoseksuelle og selvom det ikke er en forfærdelig stor del af historien er det en naturlig del.

Jeg endte med at give On the come up 4.5 ud af 5 stjerner og den fortjener intet mindre. Jeg blev så opslugt af Bris historie selvom jeg ikke har den store interesse i rapmusik eller rap generelt. Historien er dog så forunderligt fængslende at jeg ikke havde lyst til at slippe den igen.
On the come up af Angie Thomas. Udgivet af CarlsenPuls i februar 2018. Modtaget til anmeldelse fra forlaget. Orig. titel; On the come up. Orig. udgivet i februar 2018. 399 sider. 4.5 ud af 5 stjerner.

Skriv et svar

CommentLuv badge