Om at vælge visse bøger fra

Selvom vi tit siger at der er for mange bøger og ikke nok tid, er der altid nogen vi vælger fra – ofte fordi vi ikke har nok tid og prioriterer andre bøger. Jeg har dog efterhånden opdaget at de bøger som jeg fravælger falder i et par forskellige kategorier, hvilket jeg egentlig finder interessant. Det er ikke fordi jeg har mange kategorier, men de bøger jeg fravælger falder for det meste i de nedenstående kategorier.

 

Deja-vu

Nogle bøger falder i ‘deja vu’ kassen. Det er alle de bøger, som lyder som noget jeg allerede har læst. Fx. All the Bright Places af Jennifer Niven og Mit hjerte og andre sorte huller af Jasmine Warga  – som jeg begge har læst selvom jeg burde have fravalgt den ene.
Jeg synes efterhånden at ungdomslitteraturen er blevet meget af det samme, i en periode er det kun dystopia, så realistisk fiktion (ofte med de samme handlingsmønstre), og så har vi måske en masse fantasy. Jeg skal være den første til at indrømme at jeg en gang imellem kun læser én genre i en periode – men det betyder ikke at jeg vil læse den samme bog om og om igen. Jeg synes virkelig at det er blevet et problem –  ikke at de skriver i samme genre, men at de er de samme handlingsmønstre om og om igen, i nogle tilfælde.

 

Ingen interesse

Selvom de fleste af os har mange bøger vi gerne vil læse kan det ikke undgås at der er nogle som ikke interesserer os. De bøger jeg oftest vælger fra pg.a. manglen på interesse er realistisk fiktion eller chick lit. Jeg bruger litteraturen til at slippe væk fra dagligdagen, så realistisk fiktion er ikke det jeg læser mest. Der er dog nogle bøger i genren som jeg er helt vild med!
Jeg har dog også en ‘måske’ kategori til de bøger jeg er lidt mere usikre omkring. Der er nogle som jeg ikke vil sige nej til med det samme, og de ryger så i ‘måske’ bunken. Tit og ofte køber jeg dem hvis jeg finder dem brugt eller på biblioteket, men det er ikke nogen jeg opsøger.

 

Det bliver et problem

Der er en lille sjat bøger som jeg har fravalgt på baggrund af noget bestemt i indholdet. Visse bøger har såkaldte ‘trigger-warnings’ som fx voldtægt, selvskade osv. Andre bøger som fx Forbidden indeholder incest – og selvom jeg muligvis ville være glad for historien ville jeg ikke være i stand til at se bort fra incest-delen. Derfor er der visse bøger jeg fravælger fordi jeg ved at jeg vil have et problem med noget specifikt i indholdet.
Grunden til at jeg nævner Forbidden er, at jeg har hørt så mange gode ting om den – og at jeg virkelig gerne vil læse den. Jeg ved dog på forhånd at selvom jeg ville komme til at elske den ville jeg ikke kunne nyde den til fulde pga. incest-delen.

 

Lav rating og dårlige anmeldelser

– Dette er en for-kategori til ‘ingen interesse’ og ‘måske’ bunken.
Det er ikke så tit at jeg vælger bøger fra pga. andres meninger. Når jeg er i tvivl bliver min beslutning dog tit baseret på andres anmeldelser og den gennemsnitlige rating.Hvis en bog har 1 stjerne i gennemsnit og anmeldelserne virkelig er dårlige tror jeg umiddelbart ikke at jeg vil nyde bogen. Og når man så tilføjer at jeg i forvejen er i tvivl så er det ikke en god kombination. Hvis de har middelmådige anmeldelser og gennemsnitlig rating ryger de tit og ofte i ‘måske’ bunken.
Jeg synes dog ikke at man skal basere al sin læsning på andres holdninger og meninger – hverken de gode eller de dårlige!

 

Selvudgivne bøger

Tit og ofte vælger jeg de selvudgivne bøger fra, for det er tit at jeg bliver skuffet over de pågældende bøger. De er ofte dårligt formatterede og spækket med fejl, og nogle gange er der god grund til at de ikke er udgivet ved et traditionelt forlag.
Nogle af de bedste bøger jeg har læst er dog selvudgivne bøger, fx The Violet Hour af Andrea L. Wells og Colleen Hoover startede også med at selvudgive hendes bøger. Så det er ikke fordi jeg ikke ved, at der findes nogle gode selvudgive bøger derude.

 

Falder jeres fravalgte bøger også i forskellige kategorier eller er det kun ‘ingen interesse’ hos jer? 

Skriv et svar

CommentLuv badge