Novicen af Taran Matharu

*Reklame* Anmeldereksemplar fra forlaget

Novicen er Taran Matharus debut og første bog i serien: Påkalderen, som er en fantasyserie. Novicen har været på New York Times’ bestsellerliste og er indtil videre oversat til 12 sprog. Den begyndte endvidere som en digital bog på Watt Pad, ligesom Colleen Hoover og har siden taget læserne med storm. 

Novicen møder vi Fletcher som blev forladt af sine forældre som spæd og sidenhen opfostret af den lokale smed. Fletcher og smeden har et godt forhold, selvom Fletcher altid har været opmærksom på at han blev efterladt i sneen af sine rigtige forældre. En dag finder Fletcher ud af at han har en sjælden evne til at påkalde dæmoner, men grundet en strid med en af de lokale drenge – som virkelig er forfærdelig – bliver han nødt til at flygte og han ender ved Vocans Akademi hvor magikere træner og håber på at kunne oparbejde deres evner nok til at blive kampmagikere og kæmpe i imperiets krig mod orkerne – som også har kampmagikere. 

Novicen tog mig uden tvivl på sengen. Jeg har hørt en del godt om den siden den udkom og jeg har fulgt forfatteren i et lille stykke tid. Jeg har det dog med at blive skuffet over bøger som andre priser til skyerne, men denne var overraskende god. Den har et specielt magisystem som jeg forestillede mig var inspireret af World of Warcraft som kortspil og kæresten bekræftede nogenlunde min teori. Man kan arbejde sin egen evne op, og sin dæmons, og man kan samle flere dæmoner som man bliver bedre og kæmper mod andre. 

Racisme er et stort tema som Matharu har valgt at sætte fokus på i Novicen. Der er et indædt had til dværge og elvere, hvorfor er jeg ikke helt sikker på for det bliver ikke rigtig udfoldet i historien endnu, men det er interessant at der er den racisme og det had, bare fordi de ser anderledes ud. Det er selvfølgelig ikke anderledes i vores verden, men jeg tror aldrig jeg bliver andet end forvirret, forarget og målløs over at det skal være sådan. Det var dog interessant at se racismen udfolde sig, for det får man uden tvivl lov til. Fletcher kan dog ikke se hvorfor han skal følge hvad andre siger på det punkt, hvilket jeg bifalder, så han bliver selvfølgelig gode venner med i hvert fald dværgen som også går på Akademiet og forsøger at blive venner med elveren. 

Fletcher får også et rigtig fint forhold til hans dæmon som jeg hyggede mig inderligt med. På mange måder minder hans dæmons personlighed og væremåde om Tandløs fra Sådan træner du din drage som nok er en af de mest nuttede væsner nogensinde. 

Min læseoplevelse lå til de 4 stjerner, da jeg manglede et eller andet. Historien sugede mig uden tvivl ind og både kæresten og jeg læste den i forbindelse med et læsemaraton og i løbet af en dag eller to. Han var dog en del gladere for den og gav den 4.5. Han vendte også sidste side i anden bog, The Inquisition som han efter 50 sider forudså blev til 5 stjerner – som den også gjorde – og han skal i gang med sidste bog, The Battlemage i dag. Han kunne ikke vente til de blev oversat, for det er aldrig sikkert med danske oversættelser om resten af serien kommer, men med serien her er jeg næsten sikker på at resten kommer, for de tegner til at være umådelig gode med modtagelsen i andre lande, ved læsere generelt og herhjemme. 

Alt i alt en forrygende bog – og serie ifølge kæresten – som uden tvivl anbefales til læsere der er glade for fantasy og muligvis har lyst til at prøve noget nyt. Novicen (Påkalderen, #1) af Taran Matharu. Udgivet af Forlaget Forår i september 2018. Modtaget til anmeldelse fra forlaget. Orig. titel; The Novice (The Summoner, #1). Orig. udgivet i 2015. 379 sider. 4 ud af 5 stjerner. Kærestens rating: 4.5 ud af 5 stjerner. Billede taget af kæresten.

3 Replies to “Novicen af Taran Matharu”

  1. […] anmeldelse indeholder spoilers for første bog, anmeldelsen af *Novicen kan findes […]

  2. […] *Novicen slutter på noget af en cliffhanger og Inkvisitionen samler tråden op ca. et år efter. hvor retssagen for Fletcher endelig begynder. De første 50-100 sider er så opslugende, det er resten af bogen også men specielt starten havde mig til at sætte på kanten af sofaen. Hver eneste gang jeg troede at jeg havde en idé om hvor historien var på vej hen eller at nu var vi i sikkerhed vendte vi lige 180 grader og tog en helt anden vej. Jeg åbnede bogen for at læse et kapitel og pludselig var 100 sider læst fordi jeg ikke havde lyst til at slippe historien igen. Normalt er efterfølgere, og specielt ‘midterbøger’, ikke de bedste fordi det hverken er begyndelsen eller slutningen så det virker ofte langtrukkent. Det er Matharu kommet langt udenom med Inkvisitionen som er en af de bedste efterfølgere jeg længe har læst. […]

  3. […] anmeldelse indeholder spoilers for de to første bøger i serien. Anmeldelsen af første bog, *Novicen, findes her og anmeldelsen for anden bog, *Inkvisitionen, findes […]

Skriv et svar

CommentLuv badge