#moderneeventyr

*Reklame* Anmeldereksemplar fra forlaget

#moderneeventyr er en antologi af danske forfattere som er blevet til efter en konkurrence. Nicole Boyle Rødtnes vandt med hendes novelle om Snehvide og det er også den antologien begynder med. Som i måske ved, elsker jeg genfortællinger eller nyfortolkninger af eventyr og jeg har i de seneste år fundet en kærlighed til antologier også. Som i alle antologier var der nogle historier som jeg virkelig godt kunne lide og andre som ikke sagde mig så meget, men sådan er det jo. 


Snehvide af Nicole Boyle Rødtnes

Snehvide følger @teenqueen som er den mest fulgte person på instagram i hele landet, hvilket hun går meget op i. Historien er en moderne, teenage-udgave af Snehvide og den er uden tvivl interessant. Den er også utrolig interessant i forhold til at starte samtaler om hhv. image, facader og sociale medier vs. virkelighed. Den tager helt klart også æstetik op til vurdering. Alt i alt en virkelig interessant historie.


Den grimme ælling af Lea Kala Landgreen

Hvor Snehvide tog kernehistorien og præmisserne har Den grimme ælling blot flyttet miljøet og tiden. Vi følger Andemor og den grimme ælling som flytter fra deres originale dam til en sø inde i byen. Der er biler, mobiler, cykler og fulde folk men det er en genfortælling snarere end en nyfortolkning og jeg har svært ved at se ideen med den når den lægger så meget op til den originale historie som den gør. 


Alice i Eventyrland af Beatrix M.G. Nielsen

Alice skal til fest med sin veninde Charlotte, som hun også er forelsket i. Til festen møder hun en masse karakterer fra Eventyrland. Alice i Eventyrland sagde mig uden tvivl mere end Den grimme ælling og det var interessant at få flyttet karaktererne i Eventyrland ind i vores verden da det jo traditionelt er den anden vej genfortælling eller nyfortolkninger er. Uden tvivl en god historie. 


Det er ganske vist af Maja Møller

Jeg mindes ikke at have læst det originale eventyr, men denne historie er en satirisk fortælling om vores uddannelsessystem og jeg endte med at læse et stykke op af historien for kæresten fordi jeg synes den var så interessant og godt fortalt. Den starter med to unge studerende som er meget engagerede i deres studier, men har brug for en lille pause, bare i aften. Ministeren hører dette da han går forbi dem, og han ender med at udtale sig om at studerende har alt for meget tid og de laver ikke noget studierelevant og så ruller bolden derfra. 


Historien om en moder af A. Silvestri

Endnu en fortælling hvor jeg ikke har læst originalen. Historien her omhandler dog en lille pige på omkring fem år som har kræft og døden kommer derfor og tager hende. Moderen som sidder ved datterens sengekant forfølger døden for at finde sin datter igen. Den tager uden tvivl nogle interessante emner op til vurdering, men den sagde mig ikke forfærdelig meget. 


Kejserens nye klæder af Jacob F. H. Petersen

På fod med Snehvide og Alice i Eventyrland. En dreng, Klaus, går i Føtex-tøj og skralder mens en gruppe drenge i hans klasse går meget op i deres tøj og udseende. En ny t-shirt fra Supreme kommer på markedet og drenge-gruppen skal selvfølgelig have fat i den og tager endda også fri fra skole for det. Det er en historie som er utrolig god til folkeskolen, og jeg synes det var en god nyfortolkning. 


Prinsessen på ærten

Umådelig interessant! Det er et reality-show hvor “prinsesser” dyster om en ukendt prins. Den handler i langt større grad om venskab end om kærlighed og så er der homoseksuelle, muligvis biseksuelle, karakterer i den også! Det er også den længste historie af alle, og muligvis min favorit af de 12. 


Den lille pige med svovlstikkerne af Tenna Wagner

Trigger warning: selvskade.
Eh. Anna skader sig selv med en lighter, hun har dog fået hjælp for det, har været indlagt og er siden blevet udskrevet. I fortællingen er hun til en nytårsfest som hun ender med at gå fra. Den sagde mig ærlig talt ikke det store og den har sine problemer.


 Svinedrengen af Anette Skibby

Uden tvivl en historie med morale og en lærerstreg men ‘meh’. Den lagde sig rigtig meget op til den originale – så vidt jeg kan huske – den foregik bare i nutiden. 


Tommelise af Sigrid Groth

Meh, endnu en gang. En kræftsyg dreng får en blomst hvori Tommelise viser sig at leve. Den var sød, men sagde mig ikke så meget. 


Alt i alt en fin antologi, som jeg godt kunne finde på at bruge i undervisningen, men jeg havde dog forventet lidt mere fra den. #moderneeventyr. Udgivet af Forlaget Silhuet i 2018. Modtaget til anmeldelse fra forlaget. 244 sider. 3 ud af 5 stjerner.

Skriv et svar

CommentLuv badge