Mit år i bøger

 

Året er efterhånden ovre, og som enhver anden vil jeg lave status over mit år. Dette indlæg er dedikeret udelukkende til de bøger jeg har læst i 2016, derfor Mit år i bøger. Imorgen vil der komme et indlæg hvor jeg ser tilbage på året som helhed; forfattermøder, begivenheder osv. Så må mine mål for 2017 – og forventninger – vente et par dage!

Jeg har været i tvivl om hvordan jeg skulle opsummere mit år. Sidste år skrev jeg et relativt kort indlæg som både var store begivenheder og bøger i forskellige former. Jeg vidste at det skulle være anderledes i år, men ikke hvordan før nu. Jeg fandt en tag på twitter som hed #allthebooksof2016 hvor man hver dag skulle poste et billede som passede til dagens kategori – mange af disse kategorier er nogle jeg vil bruge. Da jeg bloggede på engelsk brugte jeg End of the Year Book Survey til at opsummere året, og jeg har også draget inspiration derfra. Nu til mit år i bøger:

 


 

I 2016 læste jeg 114 bøger hvilket bliver til 39.058 sider! I gennemsnit har jeg læst 107 sider pr. dag og 3255 pr. måned. Jeg fik også læst et par graphic novels, noveller og kortromaner udover dette. Jeg fik genlæst 5 bøger og en enkelt børnebog, jeg markerede kun 4 bøger som DNF (did not finish) i løbet af året. Jeg har læst bøger af 91 forskellige forfattere og min mest læste forfatter er Lene Kaaberbøl – jeg har næsten læst hele hendes forfatterskab i år.
28 af de bøger jeg har læst er udgivet i år, 91 er ældre udgivelser og 2 udkommer i 2017. Jeg har læst 59 enkeltstående bøger og 63 bøger i 35 forskellige serier. 30 af de bøger jeg har læst er mine egne, 23 er lånt og hele 69 er anmeldereksemplarer. Jeg har læst flest paperback bøger, flest bøger i fantasy genren og 4 stjerner er min mest brugte rating. Jeg har læst 94 bøger skrevet af kvindelige forfattere og 25 af mandlige.
*Jeg har holdt styr på alt dette ved hjælp af et excel ark som Crini fra All About Books har lavet, du kan finde det her

 

Den første bog jeg læste i år var Us af David Nicholls som min kæreste havde valgt for mig i forbindelse med mine læseudfordringer for året. Bogen blev egentlig købt i forbindelse med et udsalg på amazon og havde samlet støv siden. Us er en fin bog om et gammelt ægtepar som var ved at gå fra hinanden i forbindelse med at deres søn tog på college. Mit eksemplar er fyldt med små post its som markerer citater som jeg i særdeleshed har været glad for – dog levede bogen ikke op til mine forventninger og jeg har derfor været ved at gå af med den flere gange. Hver gang afholder én sætning mig fra at give den videre. Citatet er at finde allerede på anden side og jeg er forelsket, a portrait in words – så smukt og noget som har holdt ved hele året igennem. Normalt glemmer jeg citater men de 4 ord har jeg ikke været i stand til at glemme.

 

I should tell you a little about myself and paint some sort of ‘portrait in words’.

 

Den bedste bog jeg har læst i år er A Court of Mist and Fury (A Court of Thorns and Roses, #2) af Sarah J. Maas. Jeg udsatte at læse den efter jeg fik den hjem efter udgivelsen, for jeg skulle først genlæse A Court of Thorns and Roses – denne gang i fysisk form frem for lydbog – og jeg var bange for at blive skuffet. Den var dog helt og aldeles fantastisk og jeg sidder tit fast i deres verden!

Den bedste novelle er helt klart Lily Barts hatteforretning af Fay Weldon som jeg læste i novellesamlingen Udvalgte noveller som udkom tidligere i år. Det er den eneste novelle som stadig står helt klart ved mig, og den første novelle, nogensinde, som jeg er faldet pladask for.

Den sidste bog i 2016 ser indtil videre ud til at blive A List of Cages af Robin Roe som jeg læste den anden dag. Det er en fin afslutning på året, for bogen var særdeles god. Den handler om venskaber og familie fremfor kærlighed og den satte meget på spidsen på en fin måde – hvis man går med en mistanke eller viden, hvornår kommer man så ud med det? Hvornår gør man noget ved det? osv. Jeg elskede at lære Adam og Julian at kende og sidste side kom alt for tidligt! En bog som jeg nød til fulde og finder meget vigtig. Aldrig har jeg læst bøger om omsorgssvigt og fysisk/psykisk misbrug – før nu.

Den længste bog jeg har læst i år er Stillidsen af Donna Tartt som min kæreste havde udfordret mig til at læse. Jeg læste den tilbage i marts og de 800+ sider var hårde at komme igennem. Det er helt klart en af de største skuffelser i år og jeg gik hurtigt af med bogen eftefølgende.
Den korteste bog jeg har læst er Januar af Audrey Carlan. Jeg har læst et par stykker af Calendar Girl serien og de er da okay, jeg har brugt dem til at komme ud af diverse læsetørker og når jeg manglede noget hurtigt at læse – de er ikke de værste men heller ikke noget jeg foretrækker at læse frem for andet.

En bog jeg endelig fik læst i år er Nineteen Eighty-Four af George Orwell. Det er en bog som jeg har snakket om at læse i lang tid, men jeg har altid udsat det. Jeg fik den dog købt i slutningen af 2015 så jeg havde ingen undskyldning længere. Jeg fik dog også endelig læst A Picture of Dorian Gray af Oscar Wilde som jeg købte tilbage i september 2014.

Bøger jeg ikke færdiglæste inkluderer The Book Thief af Markus Zusak som jeg gav endnu en chance og endnu en gang ikke kom igennem. Maresi af Maria Turtschaninoff som jeg Turbine sendte som en gave tidligere på året. Jeg gav den en chance men måtte erkende at jeg på ingen måde var interesseret i historien. The Sleeping Prince af Melinda Salisbury, efterfølgeren til The Sin-Eaters Daughter som jeg læste tilbage i januar, er endnu en bog jeg aldrig fik færdiglæst og har valgt ikke at færdiglæse. Jeg glædede mig virkelig at læse den og tog fat i storytel flere gange for at høre hvornår den kom og så blev jeg skuffet. Jeg fandt den på ingen måde interessant. Den sidste bog jeg valgte ikke at færdiglæse i 2016 er The Enchanted af Rene Denfeld. Bogen blev fundet i ‘Bargain’ sektionen på Book Depository og blev hurtigt købt. Den omhandler en mand på dødsgangen og er vidunderligt poetisk og jeg kom da også et godt stykke igennem den. Det poetiske sprog og den egentlige historie var dog for langt væk fra hinanden til at det fungerede for mig.
Jeg har ikke holdt styr på hvilke bøger jeg har påbegyndt men ikke færdiglæst før, kun hvis jeg er nået langt i bogen, men det er faktisk interessant at se hvor mange bøger jeg egentlig begynder og ikke færdiglæser. 

Når det kommer til serier fik jeg overraskende nok læst en masse af dem i år.
Den bedste efterfølger jeg læste er A Court of Mist and Fury (A Court of Thorns and Roses, #2) af Sarah J. Maas. Jeg har, som sagt, ikke været i stand til at tænke på andet end den siden jeg vendte sidste side i sommers, maj kan ikke komme hurtigt nok!
Den bedste hele serie jeg fik læst er enten Skammerserien af Lene Kaaberbøl eller Morika af Sidsel Sander Mittet. Begge af danske forfattere og begge uforglemmelige.
Jeg har svært ved at beslutte mig for hvilken første bog i en serie er den bedste jeg har læst i år, for der er overraskende mange; Skyggernes dronning af C.J. Redwine, Djævlens lærling af Kenneth Bøgh Andersen og Over sløret af Nicole Boyle Rødtnes er dog alle fantastiske første bøger i en serie.
Den bedste konklusion på en serie eller trilogi må enten være Som du ser mig af Cora Carmack eller Skammerkrigen af Lene Kaaberbøl.

En af årets bedste debuter må være Hvis jeg var din pige af Meredith Russo. En vidunderlig historie med et vigtigt budskab. En bog vi simpelthen har brug for! Bogen går også ind under diversitet, i og med at det handler om en transseksuel pige, og i den forbindelse vil jeg snakke om et par bøger mere i den genre. I 2016 læste jeg nemlig også Den dag jeg glemmer af Adam Silvera som jeg nød det meste af (slutningen ødelagde desværre bogen for mig) som følger en homoseksuel ung fyr som vil gøre alt for ikke at være homoseksuel. Carry On af Rainbow Rowell som på sin vis er fanfiction og metafiktion på én gang. Man siger at det er en nyfortolkning af Harry Potter hvor Simon og Baz – de to fyre som falder for hinanden – er Harry og Malfoy. XY af Nicole Boyle Rødtnes minder mere om Hvis jeg var din pige end de to andre bøger og er en fin fortælling om ikke at vide hvem og hvad man egentlig er. Endnu en vigtig bog og så endda af en dansk forfatter.

Når det kommer til karakterer har jeg fået mange nye favoritter. Min nye yndlingsbiperson er dog Theodor fra Vejen til Panteon af Boris Hansen som jeg fandt meget elskværdig. Af hovedpersoner er det svært at vælge, men Lorelei fra Skyggernes dronning står højt på listen!

Den mest magiske læseoplevelse jeg havde i år var nok The Girl from Everywhere af Heidi Heilig, The Night Circus af Erin Morgenstern eller de illustrerede udgaver af Harry Potter af J.K. Rowling og Jim Kay. Hver eneste bog var magisk på sin vis; The Girl from Everywhere med kortene som gav dig mulighed for at rejse overalt – selv i fiktionens verden – The Night Circus med et cirkus som dukker op fra den ene dag til den anden og en magisk kamp i baggrunden. Harry Potter-bøgerne var blevet magiske igen med illustrationerne som passede perfekt med historien. Der har været overraskende mange magiske oplevelser i år – og ikke kun når det kommer til bøger, men mere om det senere.

Nye favorit forfattere – forfattere jeg i hvert fald skal læse mere fra i fremtiden – inkluderer:
Leonora Christina Skov. Jeg læste Hvor intet bryder vinden i begyndelsen af året og elskede den. Jeg har siden fulgt hende på de sociale medier og havde glæden af at møde hende til Bogforum og jeg var ærlig talt starstruck. På ingen måde havde jeg forventet at en dansk forfatter ville få mig til at reagere på en sådan måde, men det kunne hun. Hun er en fantastisk person og hendes værk(er) er lige så enestående. Jeg skal i hvert fald have fat i hendes andre bøger. Leonora Christina Skov er nok min store nye favorit.
Kenneth Bøgh Andersen. En forfatter som jeg kendte til før 2016 men bare har udsat indtil i år… Jeg købte Djævlens lærling før årets begyndelse, mener jeg, men jeg fik den rent faktisk ikke læst før jeg fik den anbefalet af en elev under min praktik i den første halvdel af året. Virkelig god bog som jeg har planer om at genlæse før jeg fortsætter med serien. Jeg skal dog også have anskaffet De mørke mænd som eftersigende skulle være meget relevant for skolen idag.
C.J. Redwine opdagede jeg sidste år, men da Skyggernes dronning ikke udkom før februar (engelsk) og september her i Danmark måtte jeg jo vente. Det viste sig at være ventetiden værd og jeg er allerede skrevet op til efterfølgeren hos Turbine!
Meredith Russo er endnu en forfatter som jeg har haft æren af at møde i år og hun var simpelthen så sød! Jeg læste Hvis jeg var din pige i september – hvor jeg ikke vidste at hun ville komme til Bogforum – og jeg blev helt overvældet da jeg fik muligheden for at møde hende. Det er en vigtig bog med et vigtigt budskab som jeg håber andre får fornøjelsen af at læse. Jeg krydser fingre for at hun skriver mere.
Jeg har givet mig selv en begrænsning på 5 bøger/valg pr. kategori, og jeg har derfor kun 1 forfatter tilbage og det er Sidsel Sander Mittet. Hun var den første forfatter jeg mødte på Fantasyfestivalen og det første foredrag jeg var til. Det var en helt speciel oplevelse og jeg var i begyndelsen bange for at bøgerne skuffede – det gjorde de dog ikke og jeg er allerede skrevet op til kommende værker. Fantastiske bøger!
Jeg er ærlig talt forbløffet over at danske forfattere dominerer listen! Det er jo fantastisk og ville ikke være sket hvis jeg ikke havde den her blog, det kan jeg sige med sikkerhed. 

De største skuffelser inkluderer Nineteen Eighty-Four af George Orwell, Stillidsen af Donna Tartt, The School for Good and Evil af Soman Chainani og Skæbne og hævn af Lauren Groff. 
Nineteen Eighty-Four 
er en bog som jeg har set frem til i lang tid men altid har udsat og jeg var ekstremt skuffet. Jeg havde håbet på en klassisk dystopisk bog og jeg fik en kærlighedshistorie i et dystopisk samfund. Kærligheden overskyggede alt andet og det irriterede mig grænseløst. 
Stillidsen 
er en bog på over 800 sider som jeg tog mig sammen til at læse i marts – og jeg fik den da også læst. For det meste har man større forventninger til større bøger, og sådan har jeg det også. Hvorfor skulle jeg ellers læse 800 sider frem for 400? Ikke at den skulle være min nye yndlingsbog, men jeg havde regnet med at jeg i det mindste bare ville nyde den. Det gjorde jeg ikke. The
School for Good and Evil 
er endnu en bog som ikke levede op til forventningerne, men på en lidt underlig måde. Den er skrevet til middle grade-aldersgruppen og jeg havde derfor forventet en hurtigt læst bog som også var spændende. Den var tung og skrevet klodset og jeg var ikke nær så interesseret i historien som jeg troede jeg var.
Og til sidst Skæbne og hævn. Jeg modtog den til anmeldelse i forbindelse med udgivelsen og den var simpelthen umulig at komme igennem. Jeg begyndte at læse den samme dag som jeg modtog den og det tog mig alt for lang tid at komme igang og nå 50 læste sider. Efter 2 uger havde jeg læst 120 sider og så gav jeg op. Et par måneder senere gav jeg den endnu et skud og kom igennem den, under tvang.

Så er vi nået til genlæsning. Et af mine mål for året var at genlæse 5 bøger – og det opnåede jeg faktisk lige på falderebet. Jeg fik genlæst Skammerens datter af Lene Kaaberbøl, A Court of Thorns and Roses af Sarah J. Maas, The Happiness Project af Gretchen Rubin, Harry Potter og de vises sten samt Harry Potter og hemmelighedernes kammer af J.K. Rowling. Alle var lige så gode, hvis ikke bedre, denne gang – selvom jeg har læst flere af dem 3-4 gange.

Normalt læser jeg ikke nonfiktion eller faglitteratur som hyggelæsning, men 2016 var et år med mange nye oplevelser og jeg fik læst overraskende mange bøger i nonfiktionskategorien som jeg decideret havde bedt om eller udvalgt. Ifølge mine lister læste jeg hele 7 ikke-litterære bøger – og den ene var endda genlæsning.
Som i et spejl var årets første bøger uden for fiktionsgenren og den kickstartede helt klart en interesse for andre genrer end blot fiktion. Nonfiktion omkring litteratur er bestemt en ny guilty pleasure og jeg elskede at høre forfatteren snakke om det på Bogforum! Når forlag spørger om jeg læser nonfiktion plejer jeg at skrive at de bare skal sende det til mig hvis det omhandler fiktion – Lise Lotte Frederiksen er endda igang med at skrive en stor bog om Jane Austen som jeg også skal have fingrene i.
What I Know for Sure af Oprah Winfrey var en lydbog jeg lyttede til i en kort overgang. Bogen er ikke særlig stor og den var hurtigt lyttet færdig. Der var dog noget helt specielt over den – hvilket blot blev fremhævet af at hun selv havde indtalt den – og jeg har spekuleret over om jeg skal anskaffe mig et fysisk eksemplar af den i 2017 så jeg kan genlæse den.
Det blev også til hele 3 memoirer – som jeg fandt ud af at jeg elskede tilbage i 2015 – The Happiness Project af Gretchen Rubin (genlæsning), Populær af Maya van Wagenen og Year of No Clutter af Eve O. Schaub som udkommer i marts 2017.
Jeg fik også læst et opslagsværk over teorier; Teorier på 30 sekunder som der vil komme en anmeldelse af i det nye år, samt Dit studieliv som er en studiehåndbog.
Jeg forventer at jeg får læst mere nonfiktion og faglitteratur i 2017 da jeg på nuværende tidspunkt har 2 anmeldereksemplarer fra Akademisk forlag samt har jeg lovet at skrive en anmeldelse af Jeg er Malala af Malala Yousafzai til Ringe i Vandet

 

Men det var mit år i bøger! Et langt indlæg, men det er svært at opsummere et helt år på kort tid. Jeg havde et fantastisk år, ikke blot på bogfronten men også med oplevelser og personlige ting. I begyndelsen af januar vil jeg skrive et indlæg omkring mit år som helhed, forventningen var at det skulle være dagens indlæg men jeg måtte rykke på nogle ting og jeg vil ikke love at det er klart allerede imorgen. Godt nytår, vi ses forhåbentlig i det nye år.

3 Replies to “Mit år i bøger”

  1. Rigtig godt nytår! Er glad for jeg ikke er den eneste, som synes, Stillidsen ikke kan leve op til hypen 😉

  2. Rigtig godt nytår! <3

  3. Sikke mange lækre bøger, som du har fået læst i 2016. Jeg er ret vild med arket fra all about Books – det vil jeg se, om jeg kan huske at bruge!
    Jeg kunne også godt tænke mig at læse “Som i et spejl”. Jeg har hørt rigtig meget godt om bogen, men syntes dog at den er lige lidt for dyr endnu, men jeg kommer nok ikke uden om at købe bogen på et tidspunkt 🙂
    Det var interessant og givtigt, at få et samlet overblik over dine læste bøger i år 2016 🙂

Skriv et svar

CommentLuv badge