Mit år i bøger, 2018

*Reklame* Indeholder anmeldereksemplarer og gaver, disse er markeret.

Det er, som i nok ved, 2019 lige om lidt, og derfor er det også tid til at se tilbage på året der gik og alle de bøger jeg fik læst. I dette indlæg er der fokus på bøgerne og i et anden indlæg sætter jeg fokus på alle begivenhederne og hvad der skete generelt i mit 2018.

Mine litterære mål for 2018 var

 • at læse hele Lord of the Rings-serien af J.R.R. Tolkien. Jeg opnåede næsten målet, men jeg opgav simpelthen til sidst. Jeg har været igang med serien før, men jeg stoppede ved den sidste bog – hvilket jeg også gjorde denne gang. I denne omgang fik jeg dog også læst Hobbitten som umiddelbart er min favorit af de tre jeg har læst. The Return of the King – den sidste bog – har været på min liste over bøger jeg ville læse før året var ovre og det er også en bog min kæreste valgte som en jeg skulle læse (indlægget kommer forhåbentlig i januar eller februar), men jeg kunne simpelthen ikke komme igennem den, så han gav mig lov til at give op. Det var også primært på grund af ham at jeg gav serien et ekstra skud.
 • læs 52 bøger. Hvilket jeg uden tvivl har opnået. I skrivende stund er jeg sneget mig op på 115, 6 genlæste bøger og 2 opgivede bøger (DNF).
 • læs mine egne bøger. Jeg tror ikke jeg har læst så mange af mine egne bøger siden jeg blev blogger. 45 af de læste bøger var mine egne, 46 anmeldereksemplarer og 30 lånte bøger.
 • læs Bibelen. Jeg tror jeg indrømmede i Mid Year Book Freak Out at jeg havde opgivet målet og jeg har ikke tænkt på det siden.
 • 20 kr. pr. bog. Idéen var at samle 20 kr. for hver bog jeg læste i løbet af året og derved have en opsparing her til sidst. Det gik fint i starten men jeg glemte det lidt undervejs og som jeg fik arbejde sparede jeg naturligt nogle penge sammen. Jeg fik dog også købt nogle store ting jeg har ønsket mig i lang tid, men i skrivende stund er der et par tusind i den opsparing så jeg tænker det er fint, men jeg vil meget gerne gøre det samme næste år og rent faktisk holde det.

I 2018 læste jeg 121 bøger hvilket blev til 36.052 sider! I gennemsnit har jeg læst 99 sider pr. dag, 311 pr. bog og 3004 pr. måned. Jeg fik også læst et par noveller, læs let bøger og kortromaner udover dette – i år har jeg dog talt nogle kortromaner og noveller som bøger. Jeg fik genlæst 6 bøger og jeg markerede 2 bøger som DNF (did not finish) i løbet af året – jeg holder dog stadig stærkt på at lægge bøger fra mig hvis jeg ikke føler det er noget for mig. Jeg har læst bøger af 105 forskellige forfattere og min mest læste forfatter er Leonora Christina Skov.
28 af de bøger jeg har læst er udgivet i år, 87 er ældre udgivelser og 1 udkommer i 2019 – nogenlunde de samme tal som 2017. Jeg har læst 77 enkeltstående bøger og 47 bøger i 38 forskellige serier. Jeg har læst flest paperback bøger, flest bøger i fantasy genren, endnu en gang, og 4 stjerner er min mest brugte rating præcis som sidste år. Jeg har læst 74 bøger skrevet af kvindelige forfattere, 19 af mandlige og 5 antologier eller værker skrevet af flere forfattere. Jeg har læst 56 romaner, 56 ungdomsbøger, 6 new adult bøger og 5 middle grade bøger.


2018 var et år hvor jeg primært læste fantasy og nonfiktion – en kombination jeg ikke havde forudset! Jeg blev også skuffet af en meget stor del af de bøger jeg læste og det var først i den sidste halvdel af året at jeg begyndte at finde nogle nye favoritter – forhåbentlig bliver 2019 et bedre læseår, men der fandtes da gode bøger hist og her.

Anmeldereksemplarer fra forlagene og gave fra Plusbog


Årets første læseoplevelse var **How Not to be a Boy af Robert Webb som jeg godt kunne lide, men desværre havde ønsket lidt mere af.

**gave fra Plusbog i forbindelse med DBBA 2017

Det er umuligt for mig at vælge årets bedste bog, men følgende bøger er nogle af de bedste jeg har læst og lyttet til. Happier at Home af Gretchen Rubin som er efterfølgeren til en af mine yndlingsbøger nogensinde; The Happiness Project og jeg skal have købt et fysisk eksemplar inden længe! Every Heart a Doorway (Wayward Children, #1) som endelig blev klar til mig på eReolen global og jeg knuselskede den! De to næste bøger i serien er også anbefalelsesværdige. My Lady Jane var også helt og aldeles fantastisk og jeg tvangsindlagde kæresten til at læse den i sommers så han kunne dele oplevelsen med mig. A Court of Wings and Ruin blev endelig læst og jeg var virkelig, virkelig glad for den! Dog er kortromanen som udkom i år muligvis endnu bedre og jeg knuselskede den! The Seven Husbands of Evelyn Hugo tog mig med storm og der har ikke været nogen tvivl om at den skulle med på listen for gud hvor var den god! The Power tog mig også med storm her på falderebet.
I forhold til nogle mindre, illustrerede bøger blæste **Fantastiske skabninger og hvor de findes samt *Barden Beedles Eventyr mig bagover og jeg elsker begge to – dog elsker jeg muligvis Barden Beedles Eventyr mest.

*anmeldereksemplar fra forlaget
**gave fra Plusbog i forbindelse med DBBA 2017

Der er dog ingen tvivl om at årets bedste antologi er ***Meet Cute som muligvis er den bedste antologi jeg nogensinde har læst!

***digitalt anmeldereksemplar fra Netgalley

Anmeldereksemplar fra forlaget


Årets bedste novelle er umiddelbart *Så god som ny som udkom her i december. Den ramte mig mere end de to tidligere billednoveller fra Carlsen – selvom de dog også anbefales. Ellers må det være en af de små noveller som hører til A Wrath and the Dawn serien som jeg slugte i starten af året!

*anmeldereksemplar fra forlaget

I den sidste uges tid har jeg forsøgt at klemme en del bøger ind og årets sidste bog er stadig op til overvejelse da jeg forsøger at færdiglæse Harry Potter and the Order of the Phoenix selvom jeg virkelig ikke tror det kommer til at ske. Indtil videre er det dog Confess af Colleen Hoover – som jeg har læst som e-bog i løbet af december, og Better Than Before af Gretchen Rubin som jeg lyttede til de sidste timer af i går aftes. Jeg fik dog også læst *Barden Beedles Eventyr (illustreret) den anden dag, og jeg kan egentlig ikke huske om det var før eller efter jeg læste Confess færdig.

*anmeldereksemplar fra forlaget

Årets længste bog bliver muligvis – nok ikke – Harry Potter and the Order of the Phoenix med 956 sider. Indtil videre er det dog A Court of Wings and Ruin med 698 sider. Årets længste lydbog er My Lady Jane med over 13 timer!

Gave fra forlaget


**Havbrevene af Siri Ranva Hjelm Jacobsen er årets korteste bog med 63 sider og Down Among the Sticks and Bones (Wayward Children, #2) af Seanan McGuire årets korteste lydbog på knap 3 timer.

**gave fra forlaget

Jeg lavede i begyndelsen af november en liste over 10 bøger jeg meget gerne ville have læst inden året var ovre hvoraf nogle af dem var bøger jeg virkelig burde få læst. Nogle af de bøger jeg endelig fik læst i 2018 er dog; Good Night Stories for Rebel Girls som jeg købte i England i 2017, The Versions of Us af Laura Bartlett som jeg købte omkring min fødselsdag i 2016, A Court of Wings and Ruin som har ventet på at blive læst siden udgivelsen i 2017, The Martian af Andy Weir som jeg købte i 2016 tror jeg og The Long Walk som jeg har været igang med siden 2016 fordi jeg ikke har kunnet tage mig sammen til at blive færdig.

Som nævnt var der to bøger jeg ikke fik færdiglæst fordi de ikke sagde mig det store eller jeg ikke havde lyst til at kæmpe mig igennem dem; *Trøske af Heidi Bobjerg og The Return of the King (Lord of the Rings, #3) af J.R.R. Tolkien.

*anmeldereksemplar fra forlaget

Som nogle af jer måske ved er jeg elendig til serier, og i 2018 fik jeg da også læst umådelig mange første bøger i serier hvor jeg aldrig fortsatte. Jeg formåede dog at læse et par serier i løbet af året og specielt to har jeg været glad for. The Wrath and the Dawn af Renée Ahdieh påbegyndte jeg tilbage i januar og jeg var helt opslugt af serien og har endda også læst de små historier der finder sted inden og mellem bøgerne. Wayward Children-serien, som dog ikke er færdig endnu, har jeg lyttet til på lydbog og de er simpelthen så gode! De er små, men er du gal de er gode! Den fjerde bog udkommer vist her i januar eller februar, så jeg kan komme videre med den inden længe. De to bøger fortjener dog årets bedste serie, konklusion, efterfølger og første bog. Ikke at jeg kan vælge, for de er så forskellige men fantastiske!

Årets bedste debut har også en del nomineringer. I forhold til debuter som jeg først læste i år men ikke nødvendigvis udkom i 2018 er; *Novicen (Påkalderen, #1) af Taran Matharu, Graceling (Graceling Realm, #1) af Kristin Cashore, Emma Gad for hvide af Anna Nye og **Morrigan Crows magiske prøvelser (Nevermoor, #1) af Jessica Townsend – som udkom på dansk i 2018 men originalt blev udgivet i 2017. Af debuter som udkom i år må det blive *Children of Blood and Bone (Legend of Orïsha, #1) af Tomi Adeyemi og ***To Kill a Kingdom af Alexandra Christo.

*anmeldereksemplar fra forlaget
**gave fra forlaget
***digitalt anmeldereksemplar fra netgalley

Min nye yndlingshovedperson er Evelyn Hugo fra The Seven Husbands of Evelyn Hugo. Bum.

Anmeldereksemplar fra forlaget


Nogle af de mest magiske læseoplevelser har været de illustrerede versioner af **Fantastiske skabninger og hvor de findes samt *Barden Beedles Eventyr af J.K. Rowling som jeg knuselsker og Good Night Stories for Rebel Girls som er illustreret af uendeligt mange kvindelige kunstnere og jeg skal så meget have fingrene i den nye version i 2019!

*anmeldereksemplar fra forlaget
**gave fra Plusbog i forbindelse med DBBA 2017

To af årets helt store overraskelser har været Dark Lover (Black Dagger Brotherhood, #1) af J.R. Ward som jeg troede jeg ville hade men virkelig nød, samt The Strange Case of the Alchemist’s Daughter (The Extraordinary Adventures of the Athena Club, #1) af Theodora Goss som er en genfortælling af en håndfuld gotiske klassikere og den var fantastisk! Jeg var ked af at jeg havde valgt den til et læsemaraton fordi den var over 400 sider lang og jeg skulle læse den som bog, men den var simpelthen så god! Jeg burde nok få læst efterfølgeren i 2019.

Anmeldereksemplar fra forlaget

Årets forfattere må være Leonora Christina Skov som jeg læste fire bøger af i 2018 (*Rygsvømmeren, *Champagnepigen, *Silhuet af en synder samt *Førsteelskeren) samt Gretchen Rubin som jeg læste tre bøger af her til sidst (The Four Tendencies, Happier at Home samt Better Than Before). Seanan Mcguire læste jeg dog også tre bøger af..

*anmeldereksemplarer fra forlaget

Anmeldereksemplar fra forlaget.

Årets største skuffelser inkluderer en del bøger; *Ravnenes hvisken 3 af Malene Sølvsten som hverken jeg eller kæresten var glad for, Smertensbarn (Den grønne ø, #1) af Mette Finderup, Stalking Jack the Ripper af Kerri Maniscalco, *Alt dette er sandt af Lygia Day Peñaflor, *Dage med mildhed, modgang og mirakler af Hella Joof, An Enchantment of Ravens af Margeret Rogerson samt Killing Monica af Candace Bushnell.

*anmeldereksemplarer fra forlagene

Årets genlæsninger blev til; The Fellowship of the Ring samt Two Towers af J.R.R. Tolkien, **Fantastiske skabninger og hvor de findes (illustreret) samt *Barden Beedles Eventyr (illustreret) af J.K. Rowling, Djævlens lærling (Den store djævlekrig, #1) af Kenneth Bøgh Andersen og til slut Unbreakable (The Legion, #1) af Kemi Garcia. Genlæsninger er ikke noget jeg gør mig forfærdelig meget i, men det hænder da at der sniger sig én ind hist og her.


I 2018 fik jeg læst en hel del feministiske værker – som egentlig var mit mål for 2017, men oh well. En del af dem er blevet omtalt på forskellig vis både her i indlægget eller på bloggen generelt, men her er en mindre liste.

 • Moxie af Jennifer Mathieu
 • **Red Clocks af Leni Zumas
 • **The Descent of Man af Grayson Perry
 • **How Not to be a Boy af Robert Webb
 • Women in Science af Rachel Ignotofsky
 • ***Women of Resistance: Poems for a New Feminism
 • **Ludermanifestet af Louise Kjølsen, Ekaterina Andersen og Nikita Klæstrup
 • **A Handmaid’s Tale af Margaret Atwood
 • The Power af Naomi Alderman
 • Good Night Stories for Rebel Girls
 • Asking for it af Louise O’Neill
 • **Bad Feminist af Roxane Gay

**gaver fra Plusbog i forbindelse med DBBA 2017
***digitalt anmeldereksemplar fra Netgalley

Og et par bøger med feministiske værdier eller træk, fremfor at være ‘in your face’ feministisk, jeg skal dog nok have glemt et par stykker:

 • The Seven Husbands af Evelyn Hugo
 • The Strange Case of the Alchemist’s Daughter (The Extraordinary Adventures of the Athena Club, #1) af Theodora Goss
 • Graceling (Graceling Realm, #1) af Kristin Cashore
 • The Summoning (Darkest Powers, #1) af Kelley Armstrong


Og det var vist mit år i bøger.

2 Replies to “Mit år i bøger, 2018”

 1. Meget spændende læsning – du har haft nogle interessante læseoplevelser sidste år. Jeg håber, at 2019 byder på mindst lige så mange 🙂

  1. Mange tak og i lige måde! 2018 var et godt år for læsning, men grundet mine mange projekter var der virkelig også mange bøger jeg ikke var særlig glad for, desværre. Forhåbentlig bliver 2019 endnu bedre 🙂
   Frk. Litteratur udgav for nyligt Måneden der gik, januar

Skriv et svar

CommentLuv badge