Mit år i bøger, 2017

Indeholder anmeldereksemplarer (*) 

Sidste år var jeg i tvivl om hvordan jeg skulle opsummere året, men jeg synes jeg fandt en ret fin måde så den har jeg tænkt mig at genbruge. Det er uden tvivl et af de længere indlæg, men jeg elsker at skrive og læse denne type indlæg selv. Det er så fedt at gennemgå året ved at kigge på de bøger man har læst og hvad man har opnået i forhold til litterære mål. Jeg synes i hvert fald at mit 2017 var bedre end jeg havde ventet.

I 2017 læste jeg 105 bøger hvilket blev til 38.266 sider! I gennemsnit har jeg læst 105 sider pr. dag, 342 pr. bog og 3189 pr. måned. Jeg fik også læst et par tegneserier, noveller, læs let bøger og kortromaner udover dette. Jeg fik genlæst 6 bøger og jeg markerede kun 1 bog som DNF (did not finish) i løbet af året – jeg er dog blevet bedre til automatisk at stoppe bøger hvis jeg ikke føler at det er noget for mig. Jeg har læst bøger af 80 forskellige forfattere og min mest læste forfatter er J.K. Rowling.
27 af de bøger jeg har læst er udgivet i år, 85 er ældre udgivelser og 1 udkommer i 2018. Jeg har læst 72 enkeltstående bøger og 40 bøger i 31 forskellige serier. 35 af de bøger jeg har læst er mine egne, 13 er lånt og hele 64 er anmeldereksemplarer. Jeg har læst flest hardcover bøger, flest bøger i fantasy genren, endnu en gang, og 4 stjerner er min mest brugte rating præcis som sidste år. Jeg har læst 73 bøger skrevet af kvindelige forfattere, 35 af mandlige og 4 antologier eller værker skrevet af flere forfattere.
*Jeg har holdt styr på alt dette ved hjælo af et excel ark som du kan finde her. I 2018 vil jeg dog bruge det nye spreadsheet som er at finde her

 

I begyndelsen af året lavede jeg et indlæg omkring mine mål for 2017, og som altid glemte jeg det hurtigt bagefter. Jeg har dog formået at læse 35 af mine egne bøger mod de 36 jeg havde sat som mål. Jeg begyndte også at købe mindre bøger, selvom jeg købte en god sjat da jeg blev medlem af Plusbog. Jeg har dog både læst fra reolen og købt mindre bøger, så det er da svundet lidt ind, det synes jeg i hvert fald.

Jeg har også forsøgt at implementere Book Taste Testing på den ene og den anden måde. Jeg har brugt det i forbindelse med et readathon og en campingtur; Min læseliste til TBR Takedown 5.0 og Min læseliste til camping. Jeg har også lavet Try a Chapter indlæg, som er meget lig det samme; Try a Chapter #1, unhaul edition samt Try a Chapter #2, ubeslutsomhed. Engang imellem har jeg brugt instagram stories til formålet fremfor at skrive et indlæg, og det har også virket rigtig fint. Det er muligvis ét af de mål som jeg har haft størst succes med og som jeg har nydt at opfylde og der kommer garanteret flere af dem i 2018.

Jeg glemte hurtigt at holde styr på de bøger jeg køber og skiller mig af med, selvom jeg havde en notesbog til formålet. Jeg håber på at blive bedre til det, men jeg tror bare ikke det er noget der virker for mig.

Et fjerde mål jeg havde sat mig var at få styr på bogserier og læse flere færdig, og det kan man ikke sige gik helt godt. Jeg færdiglæste 4 serier og selvom jeg kom videre med en god sjat så synes jeg ikke at jeg holdte styr på serier overhovedet i 2017.

Jeg fik dog læst 12 bøger med over 500 sider, 19 nonfiktionsværker – hvilket jeg på ingen måde havde forventet –  og en del feministiske værker. Så de sidste to mål vil jeg også sige at jeg har opnået. Det sjove er at jeg havde overvejet at sige 1 stor bog i måneden (500+ sider) så 12 for året i alt, men jeg var ikke sikker på at jeg havde overskud til det eller at jeg ville få det gjort hvis jeg satte tal på. Det gik dog ret godt alligevel med at nå de 12.

 


 

Den første bog jeg læste i 2017 var Jeg er Malala af Malala Yousafzai som jeg havde lovet at anmelde for Ringe i vandet. Det var en rigtig fin måde at begynde året på, for inden da havde jeg læst Vi burde alle være feminister af Chimamanda Ngozi Adichie som var årets første læseoplevelse, men ikke årets første bog. De to værker satte i hvert fald tonen for året hvor jeg lige så stille læste mig ind på feminisme og begyndte at kalde mig selv feminist.

Den bedste bog må umiddelbart være *The Gender Games af Juno Dawson som jeg knuselskede og fik lov til afholde en giveaway med. Det er en fantastisk bog som både er feministisk og selvbiografisk. Jeg kendte til Juno før hun blev kvinde, da hun var James og forfatter hos Hot Key Books, og jeg er kun blevet gladere for hende som tiden er gået. *The Gender Games fik mig også til en søge i en ny retning i forhold til feministisk litteratur og litteratur generelt, og jeg har i hvert fald fået idéer til min bachelor.  

Jeg ved ikke helt præcist hvilken novelle jeg har læst, som jeg ville kåre som årets bedste novelle. Jeg har dog været særlig glad for *Vintereventyr fra DreamLitt. Mias juleeventyr af Maiken Kjær Svare, Det fortryllede drivhus af Klara Amalie Joensen, De vinterfødte af A. Silvestri, Vinterdragen af Nina Svensson og Vinterhaven af Ida Marie Daugaard burde dog kårets som årets bedste noveller. Det er umuligt at vælge mellem de 5.

 

Årets sidste bog endte med at være Very Good Lives af J.K. Rowling, hvilket jeg er godt tilfreds med. Teknisk set er det en tale, men jeg har læst den i bogformat, så for mig tæller den i hvert fald. Ligesom alt andet Rowling skriver var den intet mindre end fantastisk og jeg har planer om at genlæse den igen og få den anmeldt når jeg har tiden til det.

Ifølge mit spreadsheet er årets længste lydbog *Harry Potter and the Goblet of Fire (Harry Potter, #4) af J.K. Rowling på knap 21 timer, som jeg lyttede til på lydbog i sommers. Det er også en genlæsning og en bog jeg anmeldte og lyttede til i forbindelse med et samarbejde med Mofibo. Årets længste bog, som jeg læste i fysisk form, er Ravnenes hvisken 1 (Ravnenes hvisken, #1) af Malene Sølvsten som jeg læste og knuselskede i sommers.

Den korteste bog jeg fik læst i år, som jeg stadig kategoriserer som bog og ikke essay, børnebog, letlæsning osv., er, *Jul i andre lande af Sofie Maria Brandt. Det er en fantastisk bog om hvordan juletraditionerne er i andre lande ledsaget af fine illustrationer.

I 2017 fik jeg endelig læst Ravnenes hvisken 1 som jeg havde på hylden i knap et år, Den gyldne nøgle af Lene Dybdahl som jeg havde planer om at læse til Fantasy Festival i 2016 men ikke nåede, Leoniderne af Nanna Foss som jeg vandt tilbage i 2015 og One af Sarah Crossan som jeg modtog som gave til Blogtræf i 2016. Jeg har været god til at få læst nogle bøger fra mine egne hylder i år, men jeg har stadig en hel del tilbage, og mange flere jeg snart burde få læst.

Bøger jeg ikke færdiglæste inkludere Emilé eller om opdragelsen af Jean-Jacques Rousseau som jeg læste halvdelen af i sommers i forbindelse med min KLM-eksamen, Ondvinter af Anders Björkelid som røg hjem til en veninde sammen med de to efterfølgende bøger samt The Long Walk af Stephen King som Richard Bachman da jeg blev træt af lydbøger og jeg ikke nåede at læse den fysiske bog inden året sluttede.

Den bedste efterfølger plejer at være en umulig kategori for mit vedkommende fordi jeg er elendig til at få læst serier, og normalt synes jeg ikke de er særlig gode. I år har jeg dog hele 4; *Ravnenes hvisken 2 (Ravnenes hvisken, #2) af Malene Sølvsten, Geminiderne (Spektrum, #2) og *Ursiderne (Spektrum, #3) af Nanna Foss samt *Akkanas gåde (Panteon-sagaen, #2) af Boris Hansen. Jeg har ikke anmeldt de sidste to grundet problemer med forlaget, men jeg kan ikke andet end at anbefale dem.
Som altid læste jeg dog en hel masse første bøger i en serie, 21 for at være helt præcis, og der var faktisk en del gode ind imellem. Ravnenes hvisken 1 af Malene Sølvsten må dog være årets bedste første bog i en serie.

I 2017 læste jeg kun 2 hele trilogier eller serier; *Nøglens vogtere af Lene Dybdahl som desværre var ret middelmådig og  *Fortropperne af Brandon Sanderson som var underholdende men ikke lige så god som hans voksenbøger. Ud af de to må *Fortropperne være årets bedste hele serie. *Gennem sløret (Ilttyv, #3) af Nicole Boyle Rødtnes er dog årets bedste konklusion.

Årets bedste debut er The Little Book of Hygge af Meik Wiking eller Ravnenes hvisken 1 af Malene Sølvsten. Årets bedste debut udgivet i 2017 er dog *Jul i andre lande af Sofie Maria Brand. Begge nonfiktionsbøger og begge fantastiske.

Min nye yndlings hovedperson må være Anne fra Ravnenes hvisken af Malene Sølvsten. Jeg har nævnt begge de udkomne bøger flere gange indtil videre, men de er altså også aldeles fantastiske! Jeg elsker Anne ud over alle forventninger og jeg kan ikke vente til vi får det sidste bind, samt en kortroman eller novelle, i 2018! Serien har dog også nogle helt fantastiske bipersoner, hvem der er min favorit kan jeg dog ikke helt bestemme mig for.

Den mest magiske oplevelse i år er uden tvivl Fantastic Beasts and Where to Find Them af J.K. Rowling. Manuskriptet er fantastisk og jeg har set filmen flere gange siden. Nu venter jeg dog (u)tålmodigt på den illustrerede version af opslagsværket, og den slipper nok ikke for at komme på listen for 2018.

Når det kommer til årets nye favorit blandt forfattere har jeg det lidt svært. De bøger som har fået den højeste rating er nemlig primært forfattere jeg har læst før og alle andre er nævnt flere gange. Jeg synes også det er svært at udnævne en favorit forfatter baseret på en enkelt bog. Jeg var dog særligt glad for Susin Nielsens *Optimists Die First og The Trouble with Women af Jacky FlemmingJeg kan dog ikke lade være med at udnævne Malene Sølvsten som årets forfatter. Hun er nok den forfatter der er blevet nævnt flest gange i det her indlæg.

Årets største skuffelser inkluderer *The One Memory of Flora Banks og Me and Earl and the Dying Girl af Jesse Andrews som jeg havde umådelig svært ved at komme igennem. *Dark Matter af Blake Crouch som jeg virkelig havde set frem til, *Hr. Penumbras døgnåbne bogbutik af Robin Sloan som jeg havde på fornemmelsen at jeg ville elske og *Det litterære apotek af Nina George som var noget nær umulig at komme igennem.

I år fik jeg genlæst langt mere end hvad jeg havde forventet, det blev nemlig til hele 6 bøger; *A Monster Calls af Patrick Ness i en collector’s edition, *Harry Potter og fangen fra Azkaban i både illustreret version og som lydbog, *Harry Potter and the Goblet of Fire, *Vejen til Panteon (Panteon-sagaen, #1) af Boris Hansen og Løgnen om dannelse som jeg læste, og derefter genlæste inden min eksamen i sommers.

I år havde jeg også et mål om at læse nonfiktionsbøger, og det synes jeg uden tvivl at jeg fik gjort. 19 læste værker samt et par essays hist og her. En stor del af den nonfiktion jeg læste var dog også feministisk litteratur, hvilket var et andet mål. Nogle af de bedste nonfiktionsbøger, og muligvis feministiske værker, jeg læste, er; My Life with Bob af Pamela Paul, *The Gender Games af Juno Dawson, *Den, der lever stille af Leonora Christina Skov og The Little Book of Hygge af Meik Wiking.

 

GemGem

One Reply to “Mit år i bøger, 2017”

  1. Sikke en god gennemgang af årets læsning!

Skriv et svar

CommentLuv badge