Me Before You + After You af Jojo Moyes

Jeg havde egentlig besluttet mig for ikke at læse Me Before You, jeg havde nemlig hørt ufattelig meget om bogen og jeg følte at jeg kendte historien. Da filmen så kom og de havde castet to af mine yndlingsskuespillere – jeg har måske en håndfuld eller to af dem, så det var et meget specielt øjeblik – vidste jeg, at jeg i sidste ende ville se filmen, og jeg ville derfor også være nødt til at læse bogen først. Det har dog ikke været en hastesag for mit vedkommende, men jeg fandt endelig bogen til billige penge i England, og den fik ikke lov til at vente længe på reolen. Filmen har jeg dog ikke set endnu, den venter til en regnvejrsdag.

Jeg vil først anmelde Me Before You – uden spoilers. Dernæst vil jeg kort anmelde After You, uden spoilers endnu en gang.

 


Me Before You

Det tog mig kun en dag eller to at få læst bogen på camping. Selvom jeg havde fået spoilet slutningen ved studiestart sidste år, havde jeg stadig lyst til at læse bogen og lære karaktererne at kende. Lou er dog uden tvivl grunden til at jeg nød bogen så meget som jeg gjorde. Hendes karakter er fantastisk og bringer altid et smil på læben.

Me Before You møder vi Louisa Clarke som hurtigt bliver arbejdsløs. Af mangel på bedre jobs ender hun med at blive hjælper til Will Traynor, som sidder i kørestol. Vi ved alle at det er en kærlighedshistorie, problemet er dog, at Lou er sammen med Patrick, hendes kæreste gennem 7 år. Historien er derfor ikke så ligetil som jeg havde forventet og det nød jeg i den grad. Utroskab var heller ikke en del af ligningen, hvilket altid er et plus.

Jeg græd ikke, som så mange havde advaret mig om at jeg ville. Jeg havde da tårer i øjnene et par gange, men de kom aldrig længere end det. Bogen er dog stadig rørende og spiller på alle dine følelser. Du vil både grine, græde – eller blot få tårer i øjnene, græmme dig og himle med øjnene. Historien kommer i hvert fald til at ramme dig på den ene eller anden måde, det er der ingen tvivl om.

Jeg er overrasket over at der ikke er en trigger warning på omslaget. Jeg har desværre fundet ud af at forlagene ofte udelader det, da de mener at det vil spoile noget af historien. Det ser jeg dog ikke som det store problem, for trigger warnings er ærlig talt vigtigere end at folk kender til lidt af historien. Me Before You burde nemlig have en trigger warning for selvmord.

 


After You

Er den værd at læse? Hvis du er glad for Lous karakter og vil se hvad der sker med hende efter Me Before You, så ja, så er den uden tvivl værd at læse. Jeg nød bogen og at se mere til Lou, men hvis jeg havde læst den på et tidspunkt hvor jeg havde travlt eller for mange anmeldereksemplarer liggende, havde jeg nok bare returneret den til biblioteket. After You er på ingen måde den bedste bog jeg har læst, men det er da en ok historie. Hvis det ikke havde været for Lou havde jeg nok ikke læst bogen. Jeg har intet imod at få nogle små noveller fra Jojo Moyes omkring Lous liv, hverken fortid, nutid eller fremtid. Hun er en af de få karakterer jeg virkelig er interesseret i, selv efter at have læst to bøger om hende. Jeg ville ønske at jeg kendte Lou i virkeligheden!

Lous mor, som jeg ikke fandt særlig interessant i Me Before You kommer ud af sin skal i After You. Hun tager et feministisk kursus og pludselig er hun en ny kvinde. Jeg grinede mig gennem denne forvandling, for selvom jeg ikke havde en nær så omvæltende metamorphosis, så har jeg da været igennem det selv. Hun er bare vokset op med endnu klarere kønsroller som hun har sat fast i hele livet. Morens karakter er i hvert fald interessant.

 


 

Bonus: Det ser ud til at der næste år udkommer endnu et bind i serien; Still Me.

 

Hvad synes i om bøgerne eller har i planer om at læse dem? 

 

Me Before You (Me Before You, #1) af Jojo Moyes. Udgivet af Penguin i januar 2012. Købt i en genbrugsbutik i England. 502 sider. 4 ud af 5 stjerner.
After You (Me Before You #2) af Jojo Moyes. Udgivet af Pamela Dorman Books i september 2015. Lånt på biblioteket. 352 sider. 3,5 ud af 5 stjerner. 

Skriv et svar

CommentLuv badge