Mare, mare minde af Teddy Vork

*Reklame* Anmeldereksemplar fra forlaget

Mare, mare minde er en børnebog, men den er ikke for sarte sjæle. Mare, mare minde fortæller nemlig historien om Peter som har en hjertefejl. Han skal sove for at hjertet kan få ro, men han kan simpelthen ikke falde i søvn. Han ligger længe i sengen, bange for mørket og de gemte monstre, og pludselig får han besøg. Desværre er der én, som ikke blot ønsker at Peter bare skal sove, men sove ind.

 

“Mare, mare minde

est du herinde

så skal du herud!”

 

Teddy Vork fortalte mig om ideen til historien sidste år hvor vi mødtes til en snak om børnebogen, Det bortførte bogstav. De to børnebøger er vidt forskellige og fantastiske på hver deres måde. Thomas Hjorthaab har illustreret begge bøger, og det er slet ikke til at se, for illustrationerne har også vidt forskellige temaer og udtryk. Jeg er vild med de dystre illustrationer, og jeg var endda så heldig at snuppe et par stykker med hjem fra Fantasy Festivalen.
Præcis som med Det bortførte bogstav er der gjort meget ud af bogen. Alt, bortset fra omslag, er holdt i sort og hvid. Ikke en eneste side er gået fri, hver eneste side har nemlig en ramme, eller bort, om sig, foruden de dystre illustrationer og de fineste forsatser. Vi får endda lidt indsigt i processen bagerst i bogen hvor der er et par sider ‘fra skitse til tegning’. Mit indtryk af Calibat er, at de gør utrolig meget ud af hver eneste udgivelse, og Mare, mare minde er i hvert fald ikke en undtagelse.

Jeg har aldrig selv hørt den oprindelige, eller originale, historie, som Teddy har ladet sig inspirere af, måske findes der ikke engang en historie. Det ser dog ud til at maren er et overnaturligt væsen som plager sovende mennesker og dyr og giver mareridt. Jeg har også hørt den som frygten for monstre i natten, primært under sengen. Jeg er dog vild med Teddys fortolkning som i den grad giver gåsehud. Det er ikke ofte at man finder så dystre børnebøger og jeg er vild med at Teddy har valgt at gå den vej, selvom jeg hørte en lille fugl synge om at redaktøren gerne ville have en dyster, og ikke lykkelig, slutning.

Jeg har også været så heldig at høre Mare, mare minde blive læst op med tilhørende musik og lydeffekter, hvilket var en helt speciel oplevelse. Vi fik også illustrationer at se, som ikke findes i bogen, og jeg må se om jeg kan få fingrene i nogle af dem.

Hvis man skulle have lyst til at bruge Mare, mare minde til højtlæsning vil jeg anbefale at man læser bogen igennem alene først og vurderer hvorvidt den er passende for ens barn eller børn. Som nævnt er den nemlig ikke for sarte sjæle og der medfølger endda en advarsel fra redaktøren. Jeg er dog ikke tilhænger af at børn skal skærmes fra alting, og de skal have kendskab til de forskellige aspekter af livet som mange gerne vil holde skjult. Børnene skal dog heller ikke lide overlast, og de skal derfor være klar til at høre om døden og ikke få mareridt af en børnebog. Der skal dog nok komme spørgsmål omkring døden efter man har læst bogen med dem, så det skal man i hvert fald være forberedt på. Det kan jo også være en fin mulighed til at tage emnet op med dem hvis det er. Jeg anbefaler i hvert fald bogen, givet at man tager sig tid til at tænke over om de er klar til at høre historien om unge Peter.

 

Mare, mare minde af Teddy Vork, illustreret af Thomas Hjorthaab. Udgivet af Calibat i august 2017. Modtaget til anmeldelse fra forlaget. 59 sider. 4 ud af 5 stjerner. 
Køb bogen på bl.a. saxo og forlagets egen hjemmeside

Skriv et svar

CommentLuv badge