Mænd forklarer mig ting / Alle spørgsmåls moder af Rebecca Solnit

*Reklame* Anmeldereksemplar fra forlaget.

Mænd forklarer mig ting og Alle spørgsmåls moder er to individuelle essaysamlinger af feministen Rebecca Solnit. De er oprindeligvis udgivet hver for sig på engelsk, men på dansk har vi fået denne fine version som indeholder begge samlinger. Den udkom også på kvinderens internationale kampdag i sidste uge, hvilket blot gør det endnu bedre. Jeg nød uden tvivl læsningen, omend det tog mig til længere tid end forventet at læse de to samlinger.Historien om Kassandra, pigen, der sagde sandheden, men ikke blev troet på, er ikke nær så indgroet i vores kultur som den med drengen, der råbte ulv – altså drengen, der blev troet på de første gange han fortalte samme løgn. Men det burde den måske være. Den smukke søster til Helena af Troja, Kassandra, var forbandet med evnen til at fremsætte korrekte profetier, som ingen retter sig efter; hendes familie mente, at hun var både skør og løgnagtig, og låste hende ifølge visse historier inde, før Agamemnon gjorde hende til sexslaver, og hun siden blev slået ihjel sammen med ham.


Det var en underlig fornemmelse ikke at nå slutningen af bogen da man færdiggør begge samlinger i midten. Den ene kommer ikke blot efter den anden, men findes når du vender bogen om på ‘bagsiden’. Uden tvivl et interessant design.
Selvom det tog mig lidt længere tid end forventet at læse bogen var jeg utrolig glad for så den. En af grundene til at det tog så lang tid var, at jeg blev nødt til at stoppe op engang imellem (læs: ofte eller hele tiden) og snakke med kæresten om hvad jeg lige havde læst eller hans holdning til det (da han går ind for ligestilling mellem kønnene men ikke vil kaldes feminist). Vi har fået en del diskussioner ud af det – ikke at forveksle med skænderier – og det har uden tvivl gjort oplevelsen endnu bedre. Det er på ingen måde negativt at det tog mig længere tid af den grund, men visse aftener blev det ikke til mere end 10-20 sider og en halv times samtale eller diskussion. Ups.

Jeg har markeret forfærdelig mange passager, sætninger og afsnit og den har endda inspireret mig til et emne for min kommende religionseksamen – synet på kvinder i religion, hvis altså jeg, eller vi, får lov til at skrive om det. Der var så mange ting jeg ikke var bevidst om, dels fordi jeg ikke bor i Amerika selv, men det var så oplysende en læseoplevelse. Jeg er uden tvivl kommet langt ift. mine holdninger til de forskellige problematikker og spørgsmål. Jeg er dog ikke sikker på at jeg havde fået lige så meget ud af bogen hvis jeg havde læst den lige da jeg begyndte at interessere mig for feminisme. Timingen var dog helt rigtig.

På mange måder går hun kort igennem alle de emner jeg har læst hele bøger om. Hun snakker om voldtægtskultur, seksuel berettigelse, bekræftende samtykke, #YesAllWomen vs. #NotAllMen og meget mere. Termen ‘mansplaining’ skulle eftersigende tilskrives hende, men hun er ikke selv glad for at bruge ordet og mener at det ofte bliver brugt forkert. Jeg er fuldstændig enig med hende, men det hænder nu at der er omstændigheder hvor det er det eneste rigtige ord at bruge.

Rebecca Solnit har uden tvivl styr på hvad hun skriver om, og det emmer samlingen, eller rettere samlingerne, af. Der er ingen tvivl om at jeg skal læse mere af hende!

Mænd forklarer mig ting / Alle spørgsmåls moder er en af de bedste essay-samlinger jeg længe har læst og uden tvivl også en af de bedste feministiske værker. En uforglemmelig, berigende læseoplevelse som jeg kun kan anbefale hvis man interesserer sig for emnet.
Mænd forklarer mig ting / Alle spørgsmåls moder af Rebecca Solnit. Udgivet af Rosinante i marts 2018. Modtaget til anmeldelse fra forlaget. Orig. titel: Men Explain Things to Me samt The Mother of all Questions. Orig. udgivet i hhv. 2014 og 2017. 129/192 sider. 4.5 ud af 5 stjerner.

Skriv et svar

CommentLuv badge