Lejlighed til deling af Beth O’Leary

*Reklame. Anmeldereksemplar fra forlaget.

Lejlighed til deling er en debutroman fra engelske Beth O’Leary som er inspireret af hende og kærestens situation da han gik på lægeuddannelsen og havde nattevagter. Det er en kærlighedshistorie om to personer der beslutter at dele lejlighed da den ene har dagvagter og den anden natvagter så de kommer ikke til at være i lejligheden på samme tid. Der er dog også kun en enkelt seng, men da de kun er i lejligheden alene ses det ikke som et problem. Jeg nød bogen og endte med at læse den i løbet af en enkelt dag.

I Lejlighed til deling møder vi Tiffy, som er på vej ud af et længere forhold og mangler et sted at bo, og Leon som er sygeplejerske på et hospice og mangler penge til at betale for broderens advokat. Det er dog Leons kæreste, Kay, som ender med at møde Tiffy og aftale hvordan arrangementet foregår så da Tiffy flytter ind har hende og Leon endnu ikke mødt hinanden. De ender med at kommunikere gennem post it’s rundt om i lejligheden og lærer dermed hinanden at kende.

Tiffy er redaktionsassistent for et hobby forlag og arbejder lige for tiden med en hæklebog af en forfatter de har arbejdet med før. Jeg knuselskede at læse om Tiffys job, det er ikke hvad jeg normalt møder af forlag og jeg er vild med at jeg de sidste mange måneder har været optaget af hækling og at det lige pludselig har sin egen lille separate plotlinje i bogen her. Hendes job er nemlig ikke bare en lille sidebemærkning men en oprigtig del af bogen og det samme med Leon. Han arbejder, som nævnt, på et hospice og en af hans patienter er en syvårig pige med leukæmi som forstår ham bedre end han lige tror. Leon er fantastisk med sine patienter men måden han bliver håndteret på af de folk der kender ham får mig til at tænke at han befinder sig et sted på autismespektret – det er en teori som på ingen måde nævnes i bogen, men det var den følelse jeg fik. Han er uden tvivl velfungerende og uden problemer, men måden han tænker på og den store modvilje ift. ændringer leder mig i den retning. Han minder mig i hvert fald om bl.a. Khai og Stella fra The Kiss Quotient bøgerne.

Det er uden tvivl en interessant historie som ikke bare er din gængse kærlighedsroman. Leons bror er i fængsel men er uskyldig, så en del af bogen handler om retssagen og hvad de kan gøre for ham og så er der Tiffys tidligere forhold (læs evt. længere nede). Der er en del mere i den end hvad jeg er vant til fra kærlighedsromaner og det resulterer selvfølgelig også i et større sidetal. Bogen her er nemlig knap 440 sider lang, men det er 440 gode sider i en historie som uden tvivl er værd at læse. Selve konflikten bliver løst hurtigt – heldigvis, for det gør at den stadig ikke helt følger den sædvanlige model for kærlighedsromaner, og jeg var glad for at konflikten ikke optager mere end den gør.

En af de få ting som forstyrrede min læseoplevelse var de stavefejl der var undervejs i bogen. Der er en håndfuld lige i begyndelsen som fik mig til at være meget opmærksom på det og selvom det ikke er lige så slemt som hos *Små påsatte brænde havde det en indflydelse hos mig.

Lejlighed uden deling er en ‘fade to black’, der er ingen eksplicitte sex scener omend vi ser det der leder op til det og det er uden tvivl en slow-burn romance også. Der er heller ikke noget i nærheden af utroskab.

Lejlighed uden deling er en rigtig fin kærlighedshistorie som har en del mere i sig end man lige forventer. Der er stærke venskaber, tidligere forhold som har sat tydelige præg, arbejde som rent faktisk bliver beskrevet og som de går op i og så er der at de ikke møder hinanden før langt inde i bogen. Historien er også fortalt fra hver deres perspektiv og de er så tydelige at kende fra hinanden. Det er uden tvivl en bog jeg anbefaler for historiens skyld. Jeg nød uden tvivl Lejlighed til deling.

Trigger warning (afslører en smule mere af historien)

Tiffys tidligere forhold viser sig at være mere omsiggribende end hun først troede og det er ikke bare sådan at forlade ham. En trigger warning for bogen er uden tvivl ‘relationship abuse’, ekskæresten var utrolig grov over for hende psykisk og det har sat sine spor hos Tiffy.
Lejlighed til deling af Beth O’Leary. Udgivet af HarperCollins DK i maj 2019. Modtaget til anmeldelse fra forlaget. Orig. titel; The Flatshare. Orig. udgivet i april 2019. 438 sider. 4 ud af 5 stjerner.

Skriv et svar

CommentLuv badge