Lakridsmanden af Louis Jensen

Lakridsmanden er en historie omkring lykkeposer, 6 lykkeposer for at være helt præcis, som hver især indeholder et stykke lakrids som mystisk nok, er formet som legemsdele. Vores fortæller og hans bedste ven, Peter, beslutter sig for at samle alle disse stykker for at se, om de kan lave et menneske af lakrids. På blot 160 sider sker der ting og sager som jeg på ingen måde kunne have forestillet mig, og jeg ved ikke rigtig hvad jeg skal mene om det.

Jeg var, i begyndelsen, forbløffet over hvor hurtigt historien egentlig tager fat. Allerede på første side bliver lykkeposerne hos Slikmutter introduceret og ikke lang tid efter beslutter de sig for at samle alle kropsdelene for at samle et menneske af lakrids – om det er levende eller ej. Hvad jeg på ingen måde havde forventet var, at de meget hurtigt får indsamlet alle disse dele og at det meget hurtigt viser sig at være en dårlig idé. Der sker overraskende meget på blot 160 sider, så som yngre læser handler det om at holde tungen lige i munden.

Det bedste ved historien er vores unavngivne fortæller. Han går i 5. klasse med hans bedste ven, Peter, og jeg er næsten sikker på, at han lider af aspergers. Jeg elskede at følge ham og at han er bevidst om at det er en bog han er igang med at skrive gør det blot mere interessant. Vores fortæller er fascineret af ord og universet og jeg kan på mange måder se mig selv i ham. Jeg er så forundret over hans måde at holde styr på alting på; han er meget glad for lister og han ved præcist hvor mange ord han kender. Han er logisk og rationel og det er lige præcis sådan en fortæller denne historie har brug for.
Fordi vores fortæller er så speciel som han er, sætter han også nogle tanker igang. Han kommer undervejs med udtalelser som jeg ikke kan glemme;

 

Peter var min bedste ven, og måske, men det vidste jeg ikke dengang, var jeg en smule forelsket i ham, ligesom Margit. Altså ikke sådan Homo. Det var ikke det. Jeg havde jo Linda, som jeg ikke havde, men jeg var glad for ham. Så meget at jeg faktisk var parat til hvad som helst, hvis ellers Peter fik en idé.

 

Jeg tænker at der er en del unge der vil kunne relatere til det. På et eller andet tidspunkt møder man en person som man bare ikke kan slippe igen og det kan være meget svært at få sat ord på. Det får vores fortæller så gjort og jeg synes det er en interessant tone at få ind i en børnebog. Jeg sætter dog mere pris på det end jeg havde forventet og jeg kommer til at prise bogen for netop det, i lang tid frem.
En anden udtalelse vores fortæller kommer med er noget jeg ville ønske var med i flere bøger;

 

Det var logisk… Men jeg vidste det jo ikke. Det var en naturlig tanke, men, som sagt, jeg kunne ikke vide det.

 

Igen er han rationel og viser at bare fordi det er den logiske vej, så er det ikke nødvendigvis det som rent faktisk sker. Jeg elsker simpelthen den måde fortælleren tænker på!

Og nu; lidt problemer jeg havde med bogen. Jeg var forbløffet over hvor glad jeg egentlig var for historien og vores fortæller og hvor interessant det egentlig var, da bogen pludselig skifter retning. Jeg køber ikke slutningen. De første 80-90 sider er lige det jeg havde håbet på, og selvom overraskelser og plottwists ofte er positive aspekter i bøger, så er det ikke sagen her. Forklaringen på lakridsmanden og alt det mystiske der er sket er simpelthen alt for langt ude og jeg havde egentlig ikke lyst til at læse bogen færdig, på trods af at der ikke var meget tilbage, fordi den bar hen i en så tilfældig retning. Slutningen føles endvidere skyndt, hvilket også er ærgerligt.

Jeg anbefaler Lakridsmanden med forbehold. Jeg kan fint forestille mig at mange yngre læsere vil finde bogen utrolig interessant og mange kan garanteret relatere til vores fortæller. Det handler dog bare om hvorvidt de yngre læsere køber forklaringen på det hele.

Bortset fra at være en historie er Lakridsmanden også et led i en læringsmiddel, der hedder Hopspots. Bogen kan læses for sig selv eller som en del af spillet – det anbefales at man læser den efter at man har spillet den interaktive version.

 

Lakridsmanden af Louis Jensen. Udgives af Child Experience Design i dag, d. 24 marts 2017. Modtaget til anmeldelse fra forlaget. 167 sider. 3 ud af 5 stjerner. 

Skriv et svar

CommentLuv badge