Læs med; Ludermanifestet af Louise Kjølsen, Ekaterina Andersen og Nikita Klæstrup

Modtaget som gave fra Plusbog i forbindelse med Danish Book Blogger Award 2017.

Jeg valgte bogen som en del af en omgang ‘Try a Chapter’ på instagram stories (kan stadig findes her). Jeg læste forordet som det første kapitel og det var mere end rigeligt til at få mig til at læse bogen på stedet. Jeg tænkte også hurtigt at det kunne være spændende at lave et af disse ‘læs med’ indlæg omkring bogen da jeg, selvom jeg ikke lægger skjul på at jeg er feminist, ikke snakker så meget om feminisme her på bloggen.

 

s. 17

Det slår mig, som jeg har læst afsnittet om Ekaterina, eller Katja, at jeg faktisk ikke ved det store om nogen af de 3 forfattere. Jeg hører Nikitas navn en del, men jeg har aldrig interesseret mig synderligt for sladder eller danske berømtheder – eller hvem der nu bliver snakket om i medierne – så jeg ved principielt intet om dem. Det er dog fedt med en introduktion af de tre så man ved hvem de er og hvordan og hvorfor de blev feminister

 

s. 28

Udover at de har hver deres kapitel får vi også et lille indblik i hvordan de hver især mødte hinanden – som jeg i hvert fald sætter pris på i min uvidenhed.

 

s. 46

Det er SÅ fedt at få en gennemgang af de forskellige feministiske bølger. Jeg har længe været interesseret i at se forskellene og hvorfor kvinderne er 4. bølge feminister og hvor mine værdier passer ind. Jeg har aldrig forstået at nogle mener at man ikke kan se feminin ud/gå op i sit udseende hvis man er feminist og nu har jeg endelig fået forklaringen; 2.bølge feministerne mente det var undertrykkende og det var en del af deres feministiske dagsorden at fjerne denne undertrykkelse.
Jeg er endvidere også helt vild med design og layout i bogen, så er det sagt.

 

s. 56

Tak! TAK for at have givet mig et argument for hvorfor det stadig hedder feminisme og ikke bare ligestilling!

 

Men feminisme er stadig et passende begreb, da vi i vores samfund har en tendens til at devaluere det feminine…. hvorfor kampen for ligestilling netop handler om en validering eller blåstempling af det feminine. Feminisme er nemlig ikke kun en kamp for kvinder – men derimod en kamp for ligestilling.

 

s. 66

Efter al den snak om Nikitas famøse kjole blev jeg da nødt til at undersøge det. For mig at se er Nikita utrolig modig – både nu og dengang – og det nedringende aspekt er vel ikke værre end så meget andet, det er bare anderledes end det konventionelle.

Det er dog indtil videre et spændende kapitel om ordet luder.

 

s. 74

WHAT!? Jeg havde ingen idé om Sprogøs forfærdelige historie! Øen blev åbenbart brugt som et hjem for ‘moralsk åndsvage’ kvinder, kvinder som ofte blev ofte var blevet omsorgssvigtet og endda udsat for incest – hvilket blot blev brugt som argument for deres løssluppenhed, da de allerede som børn havde forført fædre eller brødre. Det sidste fik i hvert fald en meget tydelig reaktion fra mig og jeg er stadig i chok!

 

s. 80

At vende ordet luder til en fordel i et forsøg på at neutralisere det, er noget jeg allerede har haft en snak med en klassekammerat om. Hun fik mig da i hvert fald til at tænke mere over det end jeg hidtil havde gjort og jeg har været spændt på at se hvordan de valgte at fremlægge det og jeg må erkende at det er smart! Jeg havde ikke tænkt over at ordet bøsse nu er neutralt hvor det førhen blev brugt negativt.

 

s. 185

Helt klart et af de sværere stykker at læse for mit vedkommende. Jeg er ikke nær så usikker på min krop som jeg plejede at være, men jeg er da stadig usikker. Jeg har dog forsøgt at være ligeglad og elske min krop som den er, eller i hvert fald lade være med at tænke negativt om det – men gud hvor er det svært!

 

 

Som i kan se gik det rigtig fint med at få skrevet mine tanker og følelser om bogen ned i starten men jeg blev fanget af bogen og havde mere lyst til blot at læse end at skrive alting ned. Det her indlæg var nok også blevet unødvendigt langt hvis jeg havde skrevet det hele ned. Jeg nød dog virkelig bogen og selvom jeg havde en forventning om at blive træt af de tre kvinder er jeg det i den grad ikke! Imellem afsnittene er der forskellige letpåklædte billeder af dem og selv om jeg ved at nogle vil have negative ting at sige eller ikke mener det er passende så klager jeg ikke. Både Katja, Louise og Nikita er smukke kvinder, så hvorfor skal de ikke have lov til at vise sig frem? Jeg er også helt vild med deres argumentation, for der er så mange der kritiserer dem for deres påklædning og udseende – men de kæmper jo for at må leve deres liv som de har lyst til, så det ville da være mystisk at gøre alt andet indtil da, som de også selv siger.

Der er så mange gode pointer i bogen og den egner sig uden tvivl til læsning hvis man er interesseret i de tre eller feminisme. Jeg har efterhånden læst så meget at jeg har en god forforståelse for feminisme og det blev derfor en smule for meget til sidst. De formulerer sig dog godt og jeg er så glad for at jeg nu har en bedre idé om hvem de er og hvad de står for, samt at jeg nu har nogle gode argumenter og svar til de spørgsmål jeg får.

Jeg anbefaler klart bogen hvis man er interesseret i at lære og læse mere om feminisme og/eller de tre kvinder. Det kan dog godt blive en smule gentagende og kendt hvis man har en forforståelse for feminisme.

 

 

Ludermanifestet af Louise Kjølsen, Ekaterina Andersen og Nikita Klæstrup. Udgivet af DR / Lindhardt & Ringhof i 2017. Modtaget som gave fra Plusbog i forbindelse med Danish Book Blog Award 2017. 294 sider. 4 ud af 5 stjerner. 

Skriv et svar

CommentLuv badge