Læs hele livet. En liste over de bøger jeg finder særligt vigtige.

*Indeholder reklame*

For nyligt lancerede Plusbog.dk deres nye budskab; Læs hele livet. Direktøren, Mia, har skrevet følgende i indlægget omkring Læs hele livet.

 

Jeg tror på, at vi skal læse hele livet, og at vi – ved at læse – kommer til at forstå hele livet.

 

Vi skal læse hele livet for at forstå hele livet. Der findes en bog til alle de livssituationer, du befinder dig i. Det samme gælder dine kære. Tag dig tid til at betragte dem, og se hvor de er i deres liv. Find så den bog, som kan berige dem i forhold til de udfordringer eller glæder, som de står midt i.

 

Jeg var i begyndelsen lidt i tvivl omkring budskabet, ikke fordi jeg ikke er enig, men fordi det indeholder så meget. Jeg er dog vild med det, nu hvor jeg har fået en større forståelse for budskabet. Jeg er specielt tilhænger af den sidste del af budskabet som lyder at der findes bøger til alle livssituationer. Jeg mener nemlig, at det at finde sig selv i bøger og derved være i stand til at afspejle sig i karakterer er en vigtig del af det at være læser. Enten for at indse at man ikke er alene eller forkert, få en større indlevningsfølelse eller noget helt tredje. Gennem litteraturen bliver vi dog også mere empatiske og vi kan lære en del om andre; transseksuelle, homoseksuelle, folk der har lidt tab, kommer fra et andet land m.m. Jeg synes at vi gennem litteraturen kommer tættere på hinanden, og en del er det er ved at læse bøger som passer til den livssituation man befinder sig i på et givent tidspunkt.

Jeg ville derfor skrive et indlæg i anledningen af Læs hele livet omkring budskabet og nogle af de bøger som jeg har fundet særligt vigtige. Hver eneste af disse bøger har lært mig noget som jeg er dem taknemmelige for. De har åbnet en ny verden og ny viden og hver og én anbefales vidt og bredt.

 


 

Harry Potter er selvfølgelig den obligatoriske, men jeg vil gerne nævne nogle andre titler som jeg synes fortjener mere opmærksomhed.

*anmeldereksemplarer

Jeg synes dog også at Fantastic Beasts and Where to Find Them, Screenplay fortjener at blive nævnt. Den er ikke på højde med de andre, men der er et bestemt citat af Newt som jeg ofte minder mig selv om; … worrying means you suffer twice. På listen er der dog både nonfiktion og fiktion. Der er memoirs, essays og romaner. 
All of the Above 
er en historie om det at finde sig selv og sin seksualitet. The Happiness Project et memoir om at prioritere glæden i hverdagen. *The Gender Games et memoir og kritik af køn som social konstruktion. *Vi burde alle være feminister samt *Brev til en nybagt forælder er feministiske essays omkring hvad det vil sige at være feminist og hvordan du opdrager dit barn til at blive feminist. *Det ender med os lærte mig at være mindre fordømmende omkring de kvinder og mænd som befinder sig i voldelige forhold og at det ikke altid er så nemt bare at gå fra dem. *Heartless lærte mig til dels det samme, men den mindede mig også om, at alle har en forhistorie og at der er en grund til at vi er blevet som vi er. *Hvis jeg var din pige er en fantastisk historie omkring en transkønnet pige som gav mig større indsigt i livet som transkønnet. Wonder er et mustread til alle, specielt børn, da den omhandler unge Auggie som har et deformt ansigt. *The Hate U Give er en historie om hvordan det er at være afroamerikaner i USA samt at stå op for sig selv og hvad man tror på og Monster er en smuk fortælling om tab og savn og hvordan vi alle håndterer det forskelligt.

Det jeg hæfter mig ved er, at hver enkelt af bøgerne har bidraget til min dannelse, men ikke én af dem er en klassiker – som man engang mente bidrog til dannelsen. Alle bøger har et dannende aspekt, men disse bøger er dem som er blevet hos mig og ikke vil give slip igen. Bøgerne er også læst inden for de sidste par år, størstedelen inden for det sidste års tid, og afspejler uden tvivl et tidspunkt i mit liv hvor jeg prøver at blive mere tolerant, empatisk og forstående. De afspejler også at jeg fandt feminismen som jeg valgte at undersøge før jeg brugte ordet ‘feminist’ om mig selv.

Listen kommer uden tvivl til at vokse og måske endda ændre sig, men for nu er det altså de bøger som har været vigtige for mig i et godt stykke tid. Jeg forudser dog at The Descent of Man af Grayson Perry og How not to be a Boy af Robert Webb bliver tilføjet til listen inden længe.

GemGem

Skriv et svar

CommentLuv badge