Kalamit af Brandon Sanderson

Og det var så konklusionen på Fortropperne trilogien af Brandon Sanderson og jeg ved ikke hvad jeg skal sige. I forhold til hans Mistborn serie har hele Fortropperne trilogien været undervældende selvom den har været overraskende interessant. Enten er han bare bedre til fantasy eller også er det hans voksenbøger som bare fungerer bedre for mig. Det vil tiden i hvert fald vise.

Trilogien omhandler mennesker som har fået forskellige kræfter og nu kaldes episke. De episke har hver især styrker og svagheder men fælles for dem er, at de er onde fremfor gode. Fortropperne bekæmper de episke og efter at have dræbt Stålhjerte ser verden ikke helt så anderledes ud som forventet. Hver bog i trilogien har sit helt unikke miljø som den foregår i og Kalamit skuffer i den grad ikke på det punkt.

Kalamit foregår umiddelbart efter Ildkamp – dog med et par manglende mellemregninger undervejs. Kalamit og Ildkamp hører mere sammen end Stålhjerte gør med de to. Det virker mystisk men det fungerer. Stålhjerte var på mange måder en afsluttet historie hvor Ildkamp og Kalamit er afhængige af hinanden og Stålhjerte – da det jo er begyndelsen på det hele.

Jeg valgte at læse Kalamit under et 24-timers læsemaraton og det var desværre ikke det rigtige valg. Jeg havde en forventning om at den ville have et højt tempo, og derfor blive hurtigt læst, da det jo er en konklusion og de plejer at være umulige at lægge fra sig. Desværre kom jeg kun halvvejs i den før jeg måtte give op og lægge den fra mig. Den er umådelig langsom, selv i den sidste del af bogen. Jeg har ingen forståelse for hvordan en konklusion kan være så langsom.

Det er forfærdeligt at trilogien skal ende på så negativ en måde for mig, for jeg har virkelig nydt historien. Brandon Sanderson har vendt mange pointer og teorier i forhold til ondskab og det har været en interessant proces at være vidne til. Der er så mange lag i bøgerne og selv når de har fundet frem til noget kommer der altid noget ekstra på til sidst – hvad enten det er grunden til ondskab eller teorien bag de episkes svagheder. Det har været spændende at se hvordan det hele ville slutte, specielt i forhold til hvad han egentlig finder på af teorier. Brandon Sanderson er umådelig mange trin foran læseren, så uanset om man forudser historien eller ej bliver du overrasket.

Trilogien er interessant på mange måder og læses skal den da. Det er en dystopisk trilogi som ikke føles som en typisk dystopisk trilogi. Du har ikke de sædvanlige kærlighedstrekanter og selvom der til dels er instalove er det mere et crush end egentlig kærlighed i begyndelsen. Den bygger ikke på de sædvanlige troper og jeg nød i hvert fald at se hvordan man fint kan skrive en dystopisk trilogi uden at bygge på alle de andre dystopiske trilogier.

Fortropperne trilogien anbefales selvom denne anmeldelse ikke ligefrem kan kategoriseres som umådelig positiv. Jeg nød virkelig trilogien og jeg håber at flere falder over den og læser den. Det er i hvert fald den bedste dystopiske trilogi jeg har læst i lang tid, ikke helt på højde med Hunger Games men den er i hvert fald derhen af.

 

Kalamit (Fortropperne, #3) af Brandon Sanderson. Udgivet af DreamLitt i marts 2017. Modtaget til anmeldelse fra forlaget. Orig. titel; Calamity (The Reckoners, #3). Orig. udgivet i februar 2016. 423 sider. 3 ud af 5 stjerner. 
Køb bogen på bl.a. saxo og plusbog

Skriv et svar

CommentLuv badge