Jeg afprøvede de mest populære læsetørke-tips

*Reklame* Indeholder anmeldereksemplarer, disse er markeret.

Jeg læste alt, alt for meget i juli. Normalt mener jeg ikke man kan læse for meget, men 18 bøger med noget nær fuldtidsarbejde og diverse planer er lige i overkanten for mit vedkommende. Jeg havde også på fornemmelsen at der var en læsetørke eller reading slump på vej, for det er det der sker når jeg overvælder mig selv med læsning på den måde. I august var det også meningen at jeg skulle læse op til 36 bøger og det er på ingen måde sket. Efter manden tog på ferie i slutningen af juli og kom hjem igen i begyndelsen af august læste jeg knap nok. Jeg rørte ikke en bog i knap 2 uger i midten af august, og det skulle der altså laves om på.

Jeg tog de mest populære hits til ‘reading slump tips’ på google og mange af rådene overlapper eller ligner hinanden. De er også meget nemme at inddele i nedenstående kategorier. Mens jeg skrev på dette indlæg skrev Katja fra Cherryblossomreads også et indlæg om reading slumps, som i kan finde her, og det eneste jeg ikke havde tænkt over var at læse sammen med andre – jeg tror det er det eneste råd jeg heller ikke synes passer på en kategori, men det hjælper nogle personer at have en form for ansvarlighed eller grund til at læse, så tippet er godt, specielt fordi det også er hyggeligt at læse sammen med andre.  


Pragmatiske råd
 • Læs en kort bog / prøv en novella
 • Læs i et andet format end du plejer (lydbøger, e-bøger, fysiske bøger)
 • Spørg andre om anbefalinger
 • Genlæs en gammel favorit
 • Læs noget du normalt ikke ville læse / skift genrer
 • Læs en ‘guilty pleasure’-bog
 • Læs en thriller
 • Læs noget sjovt
 • Læs noget af din yndlingsforfatter

Den første kategori er fra min side mere henvendt til folk der ikke er vant til læsetørker. Når man først har været i en del af dem har man en idé om hvad man kan gøre og det mest typiske, per min erfaring, er at man vælger kortere bøger for at få en følelse af succes og muligvis derigennem genfinde lysten. Genlæsning er også et godt valg, for nogle gange ender man i læsetørker fordi man har læst mange middelmådige bøger i træk og derved mister lysten fordi hvad er meningen hvis alle bøger er ‘dårlige’ eller middelmådige?

En guilty pleasure bog er for mig romantik og jeg genfinder ofte min lyst til at læse derigennem. For nyligt hjalp Beautiful Bastard af Christina Lauren – dog kun meget kort – ellers plejer jeg at være glad for Colleen Hoover. 

Det er alle meget fine tips og de virker. Men nogle gange er det bare ikke nok og andre gange har man været igennem hele listen eller er så langt ude i ørkenen at man knap orker at åbne en bog og det er der de næste par tips kommer ind. 


Genfind glæden eller lysten til at læse
 • Browse en bogbutik eller bibliotek
 • Omorganiser bogreolen
 • ‘Set the mood’
 • Se netflix
 • Sæt et mål
 • Deltag i et litterært event
 • Check anmeldelser
 • Tag en pause fra bøgerne / accepter at du har brug for pausen
 • Log af bookstagram eller tag billeder af bøger
 • Lav en ny TBR-liste
 • Se filmatiseringer / se booktube


Denne gruppe af tips er dem jeg som oftest prøver, fordi jeg ofte kan presse mig selv igennem bøger og når jeg så ender i en læsetørke er det meget slemt og jeg skal derfor genfinde lysten til blot at åbne en bog derfor virker det umådelig godt for mig at omgive mig selv med bøger hvad enten det er at checke bøger ud på goodreads, omorganisere reolen og måske endda gå af med dem man ikke vil læse længere eller vælge en lille bunke ud som virker interessant. Bookstagram kan være roden til problemet (pres til at læse) men det kan også være en hjælp fordi man kan omgive sig med bøger, billeder af dem og samtaler om dem og måske derigennem genfinde glæden ved læsning.
For mit vedkommende hjælper det generelt at se reading vlogs på booktube eller sætte mål; nu læser jeg 50 sider af den her bog eller nu sætter jeg mig ned og færdiglæser en af dem jeg er i gang med. Derfor er det for mig også vigtigt at finde stemningen ved at lave en kop te, slukke for sociale medier og putte under et tæppe mens jeg prøver at fordybe mig.

Og så er der til sidst det råd at man gør det til en vane at få læst igen. Det er sjovt nok ikke på nogen af listerne, men i hvert fald i 2018 har det været populært at lave en månedslang udfordring hvor man forsøger at læse hver eneste dag, og det gjorde jeg også! Det indlæg udkom for ikke så lang tid siden og gjorde egentlig også at dette indlæg måtte udsættes, og så glemte jeg desværre alt om det. Jeg ville hellere udgive dette indlæg med alle de tips og råd jeg kunne opstøve og være sikker på at de rent faktisk fik mig helt ud af tørken før dette indlæg med de forskellige tips kom, men det gjorde bare at jeg, desværre, blev ved med at udsætte indlægget her.


Så var det ellers bare at komme i gang;

Første punkt var læs en kort bog. Jeg havde været i gang med Tessia (Magikerens lærling, #1) af Trudi Canavan i et par uger og den var blot 300 sider lang. Jeg havde også formået at læse de første 200 sider fra 1.-3. august men jeg åbnede ikke bogen igen før den anden dag hvor jeg var fast besluttet på at læse den. Den blev da også færdiglæst omend det tog mig 3 timer at læse de sidste 100 sider og jeg endte med at give den en meget, meget lav rating.

Jeg er i skrivende stund igang med en lydbog igen i et forsøg på at skifte format og indtil videre er jeg bare glad for at jeg har pligter at ordne for jeg har virkelig ikke lyst til at lytte til en lydbog. Jeg har været i gang med This Savage Song af Victoria Schwab siden juli hvor jeg lagde den fra mig efter 31% da den ikke helt fangede mig. Jeg har dog hørt så meget godt om bogen fra andre at jeg følte for at give den et forsøg mere (og jeg orkede ikke at finde en anden lydbog) og jeg er nu på 43% dog stadig ikke helt fanget – det skal siges at jeg endte med at opgive lydbogen og først læse bogen færdig i november som ebog…

For nyligt gik jeg også i gang med Asking for it af Louise O’Neill da jeg også har hørt en masse godt om den fra andre – Gitte fra Bookworm’s Closet anbefaler den også stærkt – og normalt tror jeg ikke det er en bog jeg ville få læst. Den omhandler rape culture, hvilket jeg ikke har noget imod at læse om, men hovedpersonen i bogen går mig voldsomt på nerverne og jeg er derfor ikke sikker på at jeg normalt ville vælge at færdiglæse bogen selvom den omhandler et emne jeg er passioneret omkring. Jeg er dog 130 sider inde i den og vi er ved at nå det bagsideteksten skriver.

Den anden dag scannede jeg samtlige bøger på min TBR ind på goodreads for at gøre det nemmere at lave TBR til nogle af de indlæg jeg har fundet på, og i den forbindelse ryddede jeg også ud i reolen for at komme af med de bøger jeg ved jeg ikke får læst eller genlæst. Det hjalp en smule, primært fordi jeg nu kan overskue at flytte og muligvis læse de resterende bøger. Min lille bogreol i lejligheden – den største del af mine bøger er stadig hjemme ved min far – blev også omorganiseret men jeg tror ikke det decideret hjalp for der er ikke plads til at den blev ordentligt omorganiseret.

Siden jeg fandt sammen med min søde kæreste har vi læst sammen de fleste aftenener – selvom det at læse sammen ikke behøver at ske fysisk for at det hjælper, så er det nu hyggeligt hvis man kan. Vi sætter stemningen med ASMR på fjernsynet – vi er specielt glade for én fra Hobbitten og her i december har vi fundet juleversioner frem og det er det bedste nogensinde! Generelt finder vi noget koldt/varmt at drikke, måske en lille snack og ellers er det bare tæpper og puder i sofaen og en bunke bøger. Det er ærlig talt det vi gør hvad eneste aften nu og det er fantastisk! Vi har også læst et par bøger, *Ravnenes hvisken 3 og *Novicen, sammen hvor vi har snakket om dem efterfølgende – og selvom den ene oplevelse var langt bedre end den anden – så er det uden tvivl noget af det hyggeligste jeg længe har prøvet!

Vi var også i Odense i begyndelsen af september da jeg skulle til undersøgelse på sygehuset og vi endte med at gå i forskellige bogbutikker. Jeg køber ikke forfærdelig mange bøger selv længere, da jeg modtager en del til anmeldelse og tidligere købte jeg konstant så jeg har nok til de næste mange år, men vi endte alligevel med at købe nogle bøger med hjem. Jeg har endnu ikke læst nogle af dem vi købte, men kæresten har vist læst en enkelt af dem, så det var ikke de nye bøger der fik min opmærksomhed men snarere det at omgive mig selv med bøger og give lov til at kigge og købe nye.Konklusion

For mig virker det at have mål og et formål eller mening med de bøger jeg læser og det får mig ofte til at læse mere. At omgive mig selv med bøger virker og vores nye lille aftenrutine herhjemme sikrer at jeg får læst hver eneste dag, men stadig ikke lander i en læsetørke, fordi vi stadig ser serier, snakker eller pjatter sammen, så det er ikke bare mig med hovedet i en bog 24/7. Jeg synes at alle de nævnte tips er gode, specielt at læse hver dag i 30 dage da det gør det til en vane at række ud efter en bog og det var uden tvivl en stor del af at få mig ud af læsetørken for jeg er altså godt igang igen, men det tog mig også et par måneder at komme helt ud.

At acceptere at man har brug for pausen er et meget vigtigt råd, og da jeg lavede indlægget her havde jeg accepteret det i nogle uger, og det var mere end rigeligt, men jeg havde bare ikke lysten til at læse – og nogle gange skal den altså have et kickstart ved at finde en god bog frem og sætte stemningen.Det var lidt om læsetørke tips, hvordan man tackler dem og hvordan man kommer ud af dem. Indlægget har været undervejs i lang tid, men det har været en smule uoverskueligt fordi det er blevet så langt, men man kan jo altid tage det med fra det man vil – selvom det måske bare er de tips og råd jeg har listet. Alt i alt virkede det for mig at prøve en cocktail af dem og have en liste at gå igennem for at se hvor jeg nu skulle gå hen, for jeg kunne ikke komme ud af læsetørken selv denne gang.

Skriv et svar

CommentLuv badge