Jammers minde af Allan van Hansen

*Reklame* Anmeldereksemplar fra forlaget.

Jammers minde er en grafisk fortælling af Leonora Christinas Jammers minde. Det oprindelige værk er på Kulturministeriets kulturkanon med de tolv vigtigste værker i dansk litteratur og denne grafiske roman er en måde at genformidle historien til en bredere målgruppe. Jeg har ikke læst det oprindelige værk, men jeg tænkte at det, som kommende dansklærer for udskolingen, er en interessant bog da det jo kan være at det er en jeg vil bruge med mine elever når jeg kommer så langt.

De længere tekstpassager er vist citater fra den oprindelige bog af Leonora Christina, som er spredt ind i mellem alle illustrationerne. Jeg tror dog at det er yderst relevant at gå ind til bogen med en vis forudforståelse for Leonora Christinas historie og liv, da jeg i store træk kan huske hendes historie var Danmarkshistorien af Sigurd Barrett – og det hjalp mig uden tvivl. Den grafiske roman fortæller dog i store træk om Leonora Christinas 22 år i Blåtårn og det er uden tvivl interessant læsning da jeg ikke har den største viden om hendes tid i tårnet og nu har jeg et mindre overblik over det.

 

Illustrationerne er jeg ret vilde med. De er holdt i sarte farver og primært de grå, blå og en smule rødt eller bordeaux. Der er også stor varians i stilen, hvilket jeg er virkelig imponeret over. Det er alt i alt en utrolig flot bog, men jeg må indrømme at jeg er langt mere fanget af illustrationerne end af den egentlige tekst. Hvis man vil have et større kig på illustrationerne kan man finde det her

Jeg synes det er genialt at pakke historien ind på en ny måde, for det er bare nogle gange det der skal til for at nå de ‘nye læsere’. Det fangede da uden tvivl også mig at få historien serveret på denne måde, da jeg nok ikke kommer til at læse det oprindelige værk hvis jeg skal være ærlig. Jeg er umådelig ked af at historien ikke fangede mig, for det er alligevel en del af vores historie, men jeg tænker også at det er en svær historie at illustrere og gøre mere interessant hvis den ikke er det i første omgang. Der er dog ingen tvivl om at historien nu er åben for et nyt publikum og en ny målgruppe, og det giver uden tvivl muligheder for læsere, undervisere og andre.

Jammers minde er et interessant værk, men jeg fik desværre ikke så meget ud af den som jeg havde håbet. Det er et utrolig fint værk, men illustrationerne tiltrak mig langt mere end indholdet. Jeg tænker dog at den er relevant ift. undervisning i dansk eller historie i folkeskolen, og for nogle vil det uden tvivl være mere motiverende at læse historien med illustrationer fremfor et større stykke tekst.
Jammers minde – en grafisk roman af Allan van Hansen. Udgivet af Forlaget Arabesk i marts 2019. Modtaget til anmeldelse fra forlaget. 208 sider. 3 ud af 5 stjerner.

Skriv et svar

CommentLuv badge