Illuminae af Amie Kaufman og Jay Kristoff

Illuminae er en mixed-media bog, den er faktisk ikke den traditionelle bog på noget tidspunkt. Historien om vores to hovedpersoner, Kady og Ezra, får du gennem dokumenter, interviews, aflytninger, journaler, mails og meget mere. Det skaber helt klart en distance mellem læser og historie, men det giver så interessant en læseoplevelse at det faktisk ikke gør noget.
Illuminae er egentlig en sagsmappe over hvad det var der skete da planeten Kerenze blev angrebet, alle disse filer er samlet sammen for at en eller anden skal kunne finde ud af hvad der faktisk skete under og efter angrebet på Kerenza – for intet er hvad det ser ud til. Dette er dog kun første del i en trilogi, vi følger dog ikke de samme personer i hver bog men vi får 3 forskellige perspektiver på hvad der egentlig skete under denne invasion. Jeg kan slet ikke vente til Gemina kommer på dansk!

Det er måske en smule pinligt, men jeg kontaktede forlaget flere gange omkring bogen. Først da jeg så at de udgav den for at høre hvornår den kom, så for at skrive mig op til et anmeldereksemplar når de engang var klar, så for at sikre mig at jeg var skrevet op til den da deres katalog kom og så igen da jeg så at alle andre havde modtaget deres eksemplar og at jeg ikke havde. Jeg har været så spændt på at læse den, men den var ikke til at skaffe! Derfor blev jeg ellevild da jeg så at den kom på dansk, jeg er simpelthen så glad for at have læst den og så taknemmlig for Politikens forlag for at bære over med mig.

Historien foregår i rummet i år 2575 og begynder med at planeten Kerenza bliver invaderet. Både Kady og Ezra er blevet reddet, men er havnet på hver deres skib. Teknisk set burde det ikke gøre noget da Kady havde slået op med Ezra kort tid forinden, men i ved jo hvordan karakterer reagerer når deres verden ramler sammen omkring dem.. ikke? Jeg ser det dog ikke som et problem da det er ældre karakterer vi har med at gøre (17-18), at det ikke er kærlighed ved første blik og at deres kærlighedshistorie ikke optager så stor en del af historien som frygtet. Kærligheden ligger i baggrunden og er tilstede under hele bogen, men den overtager ikke historien om angrebet på Kerenza og hvad der sker efterfølgende.
Det føles mystisk at anmelde dokumenter frem for en egentlig historie, for ja, vi har da fået en masse ud af alle disse filer og jeg er forundret over at jeg har fået en sammenhængende historie af det, men det er svært at anmelde. Jeg kan dog sige at jeg helt klart anbefaler den, specielt hvis du er i humør til noget helt andet end hvad man normalt læser. Den skiller sig ud fra mængden og er helt klart ikke din gængse bog. Jeg har en idé om at den kan skabe en interesse for litteratur hos mange unge, og det håber jeg da også at den gør.

Bogen er knap 600 sider lang men den føles overhovedet ikke så lang! Du skøjter igennem den på grund af måden den er skrevet og bygget op på, du har simpelthen ikke tid til at stoppe op og tænke fordi historien er så interessant og spændende at du bare må vide hvad der sker. At bogen er bygget op af alle disse forskellige filer gør den bare endnu mere spændende fordi du ikke ved hvad du får i hænderne i næste ‘kapitel’. Der er også ret så grusomme plottwists som jeg for en gangs skyld ikke så komme.

Selv min kæreste, som overhovedet ikke interesserer sig for litteratur, har vist interesse for Illuminae. Jeg håber at han giver den en chance og indtil videre ser det faktisk ud til at han har tænkt sig at give den et skud – han har også lovet at komme med en udtalelse eller kommentar hvis han får den læst.

Hvis i har lyst til at få et kig i bogen har Politikens forlag en fin video her.

 

Illuminae (Illuminae filerne, #1) af Amie Kaufman og Jay Kristoff. Udgivet af Politikens forlag i oktober 2016. Modtaget til anmeldelse fra forlaget. Orig. titel: Illuminae (The Illuminae Files, #1). Orig. udgivet i oktober 2015. 599 sider. 4 ud af 5 stjerner.
Køb bogen her: plusbog og saxo

Skriv et svar

CommentLuv badge