Ildenglen af Laini Taylor

Ildenglen af Laini Taylor er første del i en trilogi som jeg længe har haft lyst til at læse. Den var meget fremme på booktube i forbindelse med udgivelsen af konklusionen i begyndelsen af 2014. Det er en fantasy serie med rødder i det paranormale også. Nogle vil elske det og andre vil hade det.

Laini Taylors hovedperson er Karou som er en virkelig interessant karakter. Hun minder meget om de andre karakterer i ungdomslitteraturen som vi ser op til som fx Katniss fra Hunger Games. Karou er en stærk kvindelig karakter, hun er 17 år gammel og har både blåt hår og tatoveringer. Hun er en talentfuld kunstner som lever halvdelen af sit liv med kimærer og andre demoniske skabninger. Det var så interessant at lære Karou at kende og jeg ser frem til at læse de næste to bøger i trilogien og komme endnu tættere på hende. Det er ikke tit at vi fortællingen er fortalt fra ‘det onde’ fremfor ‘det gode’. Jeg elsker at Ildenglen vælger at tage et andet perspektiv end så mange andre bøger derude. Den skiller sig ud på mere end én måde og det er simpelthen en fryd at læse.
Sulfur, kimæren som Karou er vokset op hos, er forunderlig vis. Han kommer med de fineste råd og citater – mange omkring håbets kraft – og jeg har da i hvert fald skrevet dem bag øret. Jeg elsker når bøger kommer med råd og fine citater, at det kommer fra en af ‘de onde’ finder jeg interessant.

 

Hvis der er noget, du vil have, så stræb efter det. Håbet rummer stor styrke. Lad være med at spilde det på fjollede ting.

 

Karous veninde Zuzanna er et helt almindeligt menneske. De er bedste veninder, på godt og ondt, og deres venskab er klart noget at stræbe efter. De er begge kunstnere og de hænger ud på en café kaldet ‘Giftkøkkenet’ i Prag – størstedelen af bogen finder nemlig sted i Prag. Giftkøkkenet er desværre ikke et faktisk sted – hvilket er ærgerligt for jeg ville virkelig gerne besøge det! Kontrasten mellem Zuzanna og Karou er mildest talt interessant, og det er måske Zuzanna der holder Karou nede på jorden.
Zuzanna er en karakter jeg virkelig kan relatere til og én som jeg helt klart ville være veninder med i virkeligheden! Bare se på nedenstående citat, jeg kan på alle måder relatere til det og jeg grinte højt da jeg læste det.

 

“Jeg hader mennesker mere og mere for hver dag. Alle irriterer mig. Hvis jeg er sådan nu, hvordan ender jeg så ikke, når jeg bliver gammel?”

 

Selvom bogen udkom for første gang i 2011 – for 6 år siden! – er den vidunderligt nytænkende. Det var en af de første ting jeg bed mærke i, for selvom jeg læser meget er jeg stødt på mange vidunderlige ting for aller første gang i Ildenglen – hvorfor har andre forfattere ikke taget noget af Laini Taylors opfindsomhed til sig eller brugt hende som inspiration? Der mangler noget nytænkning i nutidens litteratur, for der er en overflod af det samme.
Nedenstående citat er et som overraskede mig og som jeg ikke kan slippe igen. Jeg mener, det er virkelighedsnært uden egentlig at være det. Det er noget vi kan tænke os til, men ikke har gjort. Det er simpelthen så godt fundet på og jeg krydser fingre for at der kommer mere af samme dur fra hendes hånd.

 

… en gammel fortæller, der solgte idéer til forfattere mod et år af deres liv.

 

Sidste citat som jeg vil dele med jer kommer fra en vis herre som vi støder på i bogen. Han er fascineret af Karou, ligesom jeg, og beskriver det på en poetisk måde.

 

Det var som at træde ind i en bog – en bog fuld af farver og dufte, af snavs og kaos – og den blåhårede pige bevægede sig gennem det alt sammen som en fe gennem en fortælling. Lyset faldt anderledes på hende end på andre, og luften samlede sig om hende som et tilbageholdt åndedræt. Som om hele dette sted var en fortælling om hende.

 

Det værste er, at selv om jeg roser bogen så meget som jeg nu har gjort har jeg ikke givet den en rating som muligvis hører til al rosen. Den har nemlig kun fået 3.5 stjerner for jeg manglede et eller andet. Det tog mig et stykke tid at komme igennem bogen og selv da jeg kun havde en 50-100 sider tilbage valgte jeg ikke at læse den færdig for jeg havde brug for en pause fra historien. Bogen er alligevel over 400 sider lang, og selvom den er fyldt godt ud med diverse begivenheder kunne den godt have været kortere – for selvom der skete meget kunne det godt have fyldt mindre.

 

Ildenglen (Ønskekræmmerens datter, #1) af Laini Taylor. Udgivet af Bazar i 2012. Modtaget til anmeldelse fra forlaget .Orig. titel; Daughter of Smoke and Bone (Daughter of Smoke and Bone, #1). Orig. udgivet i 2011. 462. 3.5 ud af 5 stjerner. 
Køb bogen på plusbog eller saxo

One Reply to “Ildenglen af Laini Taylor”

  1. […] i denne anmeldelse. Første bog var god og nytænkende, men stadig undervældende (anmeldelse her). Anden bog er noget bedre, men tempoet er stadig ret langsomt hvis du spørger mig. Problemet er […]

Skriv et svar

CommentLuv badge