Hvis jeg var din pige af Meredith Russo

Hvis jeg var din pige af Meredith Russo er en af de bøger man bare har set overalt på det sidste, det har jeg i hvert fald. Der var meget snak om at det var en bog om transseksualitet med en transkønnet på omslaget – hvilket i sig selv var en stor ting. Lige pludselig viste det sig så at forfatteren, Meredith Russo, selv er trans-kvinde.

Jeg havde egentlig forberedt et Ved første blik indlæg da jeg forventede at bogen udkom d. 1 oktober og ikke idag. Jeg var helt og aldeles opslugt af det første stykke af bogen, man kommer hurtigt tæt på Amanda, vores hovedperson, og vi får også hurtigt sympati med hende. Da bogen begynder er Amanda på vej hjem til sin far som hun ikke har set i 6 år, han forlod både hende og hendes mor og har rigtig haft kontakt med dem siden. Efter at Amanda fik sin kønsskifteoperation, eller i det hele taget da hun begyndte at ligne en pige, fik hun problemer med mobberi og diverse andre ting. Hun flytter derfor hjem til faderen for at skabe et nyt liv og i det hele taget leve det liv hun fortjener.

Amanda er 18 år og officielt en pige, du tvivler ikke det mindste på det. Hun har altid følt at hun var havnet i den forkerte krop og hun er en af de heldige som blev hørt og ‘fik lov’ til at være og blive sig selv. Jeg kan kun komme i tanke om én enkelt anden bog jeg har læst om transseksualitet men det handlede om en yngre karakter så det er ikke helt det samme. George var en sød bog hvor denne er mere seriøs og, for mig, nemmere at relatere til. Amanda er en speciel karakter som jeg var overrasket over at føle mig så tæt på, hun har en fed personlighed og hun er meget stærkere end hun selv tror. Det var en fryd at lære Amanda at kende og jeg er da lidt ked af at bogen er slut for jeg vil så gerne høre hvordan det går hende!
Vi lærer Amanda at kende langsomt som historien forløber, tempoet er helt perfekt og den føles ikke skyndt. Det er som om, at vi lærer hende at kende på hendes præmisser, i et tempo hun er tryg ved. Det føles frem for alt trygt, og du bliver ikke skræmt væk af de sørgelige eller skrækkelige scener der popper frem i bogen. Det er sådan en fornøjelse!

Historien er overraskende rørende og selvfølgelig også en smule sørgelig. Jeg var forbløffet over hvor mange gange jeg sad med tårer i øjnene og måtte tage nogle dybe indåndinger før jeg kunne læse videre. Jeg havde ærlig talt ikke forventet en så rørende bog, for der er så mange scener hvor du kan mærke at din hals snører sig sammen og tårerne presser på . Det skyldes ikke altid negative passager, størstedelen af gangene er det faktisk de positive scener, der rammer dig. Efter 60 sider havde jeg allerede været rørstrømsk flere gange – og det er virkelig ikke tit at det sker. Ja, en bog kan være rørende, men ligefrem at røre mig til tårer flere gange på så få sider, det er forunderligt.

Opbygningen af bogen lyder på ‘kapitler’ i fortiden samt kapitler i nutiden. Vi lærer hendes gamle jeg, Andrew, at kende og forstår at hun virkelig altid har været en pige. Vi lærer hendes gamle liv at kende og vi forstår hvor helt og aldeles forfærdeligt hun må have haft det. Du kan ikke undgå at få sympati med Amanda og enhver anden, som deler hendes skæbne. Det er hjerteskærende at man kan være født i den forkerte krop og jeg tror at jeg endelig har noget forståelse for hvor slemt det egentlig må være – jeg har i det mindste mere forståelse. Amandas historie gjorde det hele mere levende for mig, for selvom jeg har en faster der er trans-kvinde så har jeg aldrig følt at jeg har forståelse for det liv hun har haft. Jeg føler at nu at jeg i det mindste forstår dem en smule, og det er bedre end slet ikke have forståelse for det.

Noget jeg virkelig elsker ved Hvis jeg var din pige er, at vi får forældrenes side af sagen. Man læser meget i medierne om hvorfor forældre skærer hånden af deres transkønnede børn eller ikke lader dem være dem de er. Meredith giver forældrene en stemme og det er et stort plus i min bog. Man glemmer tit forældrene i den her sammenhæng – medmindre det er for at kritisere – men det må da også være svært for dem. At se sit barn så frustreret, at vide hvor slem en skæbne det kan få – for der er stadig ikke særlig stor accept omkring transkønnede i visse områder. Moderen i Hvis jeg var din pige har mistet sin søn – ikke at hun ikke elsker Amanda, for hun er glad for at have en datter, for det er på alle måder bedre end at miste sit barn, og hun forstår og elsker Amanda, hun lod hende blive Amanda. Moderen mistede dog stadig sin søn og sørger over ham, og det er da forståeligt. Hvis man mister et af sine børn sørger man da. Faderen var meget imod Amanda på grund af at han var så overbeskyttende – han ved hvad der sker med transseksuelle og han ville ikke have at Amanda skulle udsættes for det. Bare fordi de er imod det betyder ikke at de direkte er ‘imod’ det, men er imod det af ‘gode’ grunde – i hvert fald bedre end ikke at acceptere det. Det var helt nyt for mig at få det syn på transseksualitet og jeg priser mig lykkelig for at jeg nu har fået det.

Der er så mange gode citater i Hvis jeg var din pige, helt forfærdelig mange citater som egentlig er livsråd for unge. Jeg vil efterlade jer med det ene smukke citat som jeg er helt og aldeles forelsket i;

 

Mens mennesker ovr hele verden faldt i søvn og aldrig vågnede op igen, mistede jeg tidsfornemmelsen.

 

Hvis jeg var din pige af Meredith Russo. Udgives af Carlsen idag, d. 10 oktober 2016. Modtaget til anmeldelse fra forlaget. Orig. titel: If I Was Your Girl. Orig. udgivet i maj 2016. 300 sider. 4 ud af 5 stjerner. 
Find bogen her: Bog og Idé, Saxo, Plusbog, Goodreads og Arnold Busck

One Reply to “Hvis jeg var din pige af Meredith Russo”

  1. Åhh, jeg er så enig! Jeg sad virkelig også med tårer i øjnene flere gange undervejs. Første gang på side 19… SÅ rørende en bog, altså <3

Skriv et svar

CommentLuv badge