Hr. Penumbras døgnåbne bogbutik af Robin Sloan

Hr. Penumbras døgnåbne bogbutik er en bog jeg i lang tid har haft lyst til at læse. Jeg hørte om den dengang den udkom, for den var ret så populær på youtube, men jeg vidste ikke at den var udkommet her i Danmark før jeg faldt over forlaget Iris’ juletilbud tilbage i december. Desværre er jeg ikke videre imponeret over bogen.

Clay Jannon er vores hovedperson og han falder en dag over Hr. Penumbras døgnåbne bogbutik hvor han ender med at få nattevagten. Clay og Penumbra bliver lige så stille venner og Clay begynder at udforske butikken og de meget specielle bøger – selvom han har fået ordre på ikke at gøre det. Hos Penumbra er der nemlig bøgerne ude foran, de bøger man har hørt om, og ude bagved og højt op ad væggene er der ‘bagkataloget’ hvor der findes nogle helt unikke bøger som kun få kender til.

Jeg fandt ud af, hen ad vejen, at det der egentlig står på bagsiden er de første 100 sider. Jeg synes det er meget at give af historien når den kun er knap 100 sider lang. Derudover viste den sig også at have nogle Dan Brown-træk og det var jeg heller ikke den største fan af. Jeg elsker Da Vinci mysteriet og Engle og dæmoner men det virkede som om at det var et ‘rough draft’ af en bog og ikke et udgivet og færdigpoleret værk. Der var så mange gange hvor jeg var forvirret over hvad der skete eller ikke forstod hvorfor en bestemt hændelse skulle med i bogen. Det giver mening til sidst, omend det er noget af et anti-klimaks. På sin vis kan det vel også ses som en parodi af Brown i den forstand, dog synes jeg at Brown kan finde ud af at lave mysterier som man gerne vil løse hvor denne føltes meget ligegyldig. Jeg var på ingen måde investeret i historien og jeg var glad da den var overstået.

Det trak tænder ud at komme igennem bogen. Jeg havde læst så mange bøger i løbet af blot et par uger og så kommer Hr. Penumbra og sætter en stopper for det hele. Den tog mig over en uge at blive færdig med og jeg måtte sætte mig ned en aften og sige til mig selv at jeg ikke måtte rejse mig før jeg var færdig med bogen. Jeg er så ærgerlig over at jeg ikke kan lide den! Selv kærlighedshistorien virkede for mig som noget vås og noget der helst skulle udelades.
Man kommer aldrig ind på livet af nogle karaktererne, selv ikke vores hovedperson, og der er en umådelig stor distance mellem læser og tekst. Det føles, som nævnt, ikke som et færdigt værk.

Det eneste som jeg mindes at kunne lide, for bogen er virkelig røget om i baghovedet, er små, bitte, finurlige ting. Eksempelvis har vi Grumble som viser sig at være hacker – han har lavet en bogscanner år tilbage og nu frigør han piratkopier af bøger. Harry Potter bøgerne har han formået at få på nettet ved at skrive sig selv ind i bøgerne for at omgå Copyright. Der er også forskellig snak om typografi og bøgernes verden som jeg sætter pris på. Desværre er det ikke nok til at jeg vil anbefale bogen, for det kan jeg simpelthen ikke.

 

Hr. Penumbras døgnåbne bogbutik af Robin Sloan. Udgivet af forlaget Iris i 2014. Modtaget til anmeldelse fra forlaget. Orig titel; Mr. Penumbras 24-Hour Bookstore. Orig. udgivet i 2012. 294 sider. 2 ud af 5 stjerner. 
Køb bogen på bl.a. forlagets egen hjemmeside, plusbog og saxo.

Skriv et svar

CommentLuv badge