Hader, hader ikke af Glenn Ringtved, illustreret af Otto Dickmeiss

*Reklame* Anmeldereksemplar fra forlaget.

Hader, hader ikke er en af to nye billednoveller fra Carlsen. Billednovellerne er korte, illustrerede historier som er skrevet til den unge læser og kan derfor ses som YA billedbøger om man vil. Ideen er at tekst og illustrationer supplerer og komplementerer hinanden og derved åbner op for et større fortolkningsrum. Jeg har nu læst både denne og Mowgli, den anden af de to udgivne billednoveller, og jeg er umådelig imponeret over det arbejde der bliver lagt i disse billednoveller. 

Kim bor sammen med far og storebror Kenneth. Kim og Kenneth er begge gode til at bokse. Far er god til at heppe, når de er i ringen. Alligevel hader Kim alting. Måske er det, fordi hans mor ikke længere findes. Måske er det, fordi hans far synes, det er noget bræk, at han godt kan lide at skrive. Men der må jo være noget, Kim kan elske.

De fineste forsatser. Hader, hader ikke er den nederste bog. 

Jeg er vild med at illustrationerne er holdt i sort/hvid mens omslaget er det eneste med farve – selvom det også er holdt simpelt. Hverken tekst eller illustrationer tager over og jeg har ikke noget at sætte fingeren på designmæssigt. Illustrationerne passer endvidere sømløst med historien, hvis i spørger mig, og de lader sig uden tvivl også tolke på. 

Hader, hader ikke er en interessant historie om unge Kim, som er dansk mester i drengeboksning og fyldt med had selvom han skal være det. Han hader at han skal hade og han har endda skrevet en stil om emnet (som man får en bid af i billedet ovenfor). Kim skal hade når han bokser, og det virker som om dette had overtager hans liv. Han tager hadet med videre og det er egentlig først da hans lærer opfordrer ham om at prøve igen med det oprindelige emne; elsker, elsker ikke, at han bliver mere positiv og ser lyst på tilværelsen. 

Jeg er endvidere også blevet inspireret af temaet for den stil Kim har haft for og den han skrev, og indtil videre er jeg sikker på at det er noget jeg kommer til at bruge i min egen undervisning, men det kunne også være sjovt at se om der kunne komme nogle indlæg ud af det på den ene eller anden måde. Jeg leger i hvert fald med ideerne. 

Som bagsideteksten siger er det en interessant historie med meget på hjerte. Der er så meget man kan snakke om og tolke på og jeg synes den er fantastisk til både hyggelæsning og i undervisningen. Jeg nød at læse Kims historie og se den udvikling han går igennem undervejs. Der er ingen tvivl om at den giver stof til eftertanke, jeg føler i hvert fald at jeg kunne læse den igen og igen og stadig have mere at sige om den. 

Carlsen har lagt en større smagsprøve op på issuu, den kan findes her, hvis man er interesseret i at kigge lidt mere på historien. Anmeldelsen af Mowgli af Sarah Engell og Cato Thau-Jensen kan endvidere findes her. Der er indtil videre to yderligere titler planlagt i serien; Kristina Aamand og illustrator Solveig Agerbak (november 2018) og Patrick Ness (!!!) og illustrator Tea Bendix (primo 2019).


Hader, hader ikke af Glenn Ringtved, illustreret af Otto Dickmeiss. Udgivet af forlaget Carlsen i dag, d. 25. september 2018. Modtaget til anmeldelse fra forlaget. 48 sider. 4 ud af 5 stjerner. 

Skriv et svar

CommentLuv badge