Fortid er alt jeg har af Adam Silvera

Fortid er alt jeg har er Adam Silveras anden bog. Hvor hovedpersonens seksualitet var gemt af vejen i Den dag jeg glemmer, er den på forreste række i Fortid er alt jeg har. Vi følger Theo, Jackson og Griffin som alle er homoseksuelle og uløseligt forbundne. Deres historie er ulig noget andet jeg har læst og jeg kan ikke andet end at anbefale den. Jeg grinede, græd og så mig selv i Griffin på mange måder. En interessant historie om sorg, skyld og kærlighed.

Fortid er alt jeg har er fortalt gennem to sideløbende historier. Vi har nutiden som starter med Theos begravelse, og datiden som starter med den dag hvor Theo og Griffin sprang ud for hinanden og indledte et forhold. Jeg er stor fan af Silveras opstilling af historien, der er en del uforudsete overraskelser hen ad vejen, men det åbner også op for en bredere forståelse af historien – selvom en genlæsning vil åbne for helt nye fortolkninger.

Gennem alt dette er Griffin dog vores hovedperson og fortæller. Jackson og Griffin bearbejder deres sorg over Theo sammen og det er en interessant dynamik – ekskæresten og kæresten som egentlig ikke har noget til overs for hinanden. Det er spændende at se Theo fra forskellige vinkler, for Jacksons Theo er ikke Griffins Theo og omvendt. De kommer imod alle forventninger helskindet ud på den anden side.

Jeg fortsatte min læsning, efter ‘ved første blik’-indlægget, og jeg fik hurtigt ramt 100 sider. Manden i huset havde egentlig lagt sig for at hvile lidt, men jeg kunne simpelthen ikke lade være med at vække ham for at fortælle ham om alle de akavede samtaler – Theo, Griffin og deres bedste ven, Wade, køber kondomer og møder Griffins far i processen og det bliver kun mere akavet derfra. Normalt græmmer jeg mig dog ved akavede situationer eller bliver nødt til at lægge bogen væk fordi det er så ubehageligt – og jeg er virkelig ikke glad for at være i de situationer. Adam Silveras akavede situationer får mig dog til at grine med og vække kæresten med enten et grin eller et skub for at fortælle ham hvad der sker.

Jeg knuselsker Theo og Griffin sammen! De er hinandens bedste venner, bortset fra Wade selvfølgelig, de springer ud for hinanden og bliver kærester deraf og de er så også hinandens første store kærlighed. Deres væremåde over for hinanden er også en fryd at læse om, de er simpelthen så søde sammen! De beslutter sig for at springe ud for deres forældre sammen, kan det være sødere?, og fremfor at forældrene lige skal bearbejde det hele eller vender sig fra dem siger de at der ikke bliver flere overnatninger og knuser dem begge. De reagerer ‘rigtigt’ og det er rart at se i en bog for en gangs skyld.

Hvad der virkelig frustrerede mig i denne er, at folk negligerer Griffin og Theos kærlighed, samt Theo og Jacksons. Der er en eller anden underlig konsensus om, at man ikke kan være ‘rigtig’ forelsket og vide hvad kærlighed er når man er ung – ikke bare i Fortid er alt jeg har, men også i den rigtige verden. Det er generelt et kritikpunkt i bøger – hvilket jeg kun er med på når det er ‘instalove’ – og jeg er ikke helt med på hvorfor folk er så kyniske. Jeg følte i den grad med Griffin da han gang på gang får at vide at han bare skal komme videre og at han ikke har forståelse for hvad kærlighed er. Hvorfor er verden dog så kynisk?

Adam Silvera forstår at vende situationer på hovedet og hans bøger er langt fra stereotypiske. Gennem læsningen var jeg forundret over hvor mange homoseksuelle fyre han kunne støve op, hvor mange situationer som umiddelbart mindede mig om situationer i andre bøger men tog helt andre drejninger. Griffin er endda 17 år gammel og uden kørekort – jeg tror endnu ikke jeg er stødt på en bog om en amerikansk teenager over 16 som ikke har haft kørekort. Jeg er selv 20 uden kørekort da jeg fik panikanfald under min første tur bag rettet – det er ikke nemt for alle og for en gangs skyld illustrerer litteraturen også dette.

Jeg tror ikke jeg kan sige andet end; læs den. Jeg håber i hvert fald at alle gør, for det er præcis den type bog jeg længe har efterspurgt.

 

Fortid er alt jeg har af Adam Silvera. Udgives af Gyldendal i dag, d. 15. juni 2017. Modtaget som gave fra forlaget. Orig. titel; History is All You Left Me. Orig. udgivet i januar 2017. 344 sider. 4 ud af 5 stjerner. 
Køb bogen på bl.a. forlagets hjemmeside, saxo eller plusbog

Skriv et svar

CommentLuv badge