For enden af din pegefinger af Kristina Aamand

For enden af din pegefinger vandt Carlsen YA romankonkurrence og blev offentliggjort under Bogforum tilbage i november. Dagen efter offentliggørelsen begyndte jeg allerede at høre lidt af hvert fra folk som allerede havde læst bogen – og det var ikke videre positivt. Dog fandt jeg den interessant og, selvom det er noget vi har set før, er det en fin historie.

Vores fortæller er 17-årige Sheherazade som kom til Danmark som 7-årig. Hun klarer sig godt i skolen men hun har ikke ligefrem venner. Hun går på et gymnasie et stykke fra Parkerne, hvor hun bor. Hun er derfor den ene i hendes klasse som ikke er ‘dansker’ og det har hun svært ved – hendes mor ringer i hvert fald til skolen omkring sovearrangementer under ture. Hun har ikke mange venner i begyndelsen er bogen og virker utrolig ensom.
Sheherazade følger ikke reglerne så meget som hendes forældre går og tror; hun ryger, hun drikker og hun bliver forelsket i hendes nye veninde, Thea. Ikke at hun har et overforbrug af hverken smøger eller alkohol, men da hun er muslim må hun ikke drikke og ifølge hendes forældre må hun i hvert fald ikke ryge.
Derudover laver She også zines – som jeg fornyligt lærte om. Nedenfor har jeg indsat et billede af en af mine favoritter. Disse zines var en fin adspredelse til bogen. De passede ind, de var interessante og man lærte meget om She og hendes familie igennem dem. Mit første møde med zines er i hvert fald ikke et dårligt et.

For enden af din pegefinger er meget ungdommelig. Selvom jeg er et par år ældre end She kan jeg relatere til hende og hendes problemer. Jeg elsker at den tager problematikker som seksualitet i spil, for det er ikke ofte at danske forfattere tager dette op – i hvert fald ikke på denne måde. Derudover tilføjer det også noget nyt at det er en muslim som viser sig at være forelsket i en af samme køn.

En af mine favoritter i bogen er Bjørk, en af Theas – og nu Shes – veninder, hun er ikke bange for at sige sin mening og stå fast på sine præmisser. Hun går ikke med bind eller tamponer – for hvad har vi at skamme os over? Vi burde ikke gemme det af vejen og undgå at snakke om det – for hvis det var mænd ville det ikke blive set ned på. Jeg ved ikke om jeg er helt enig i alt hvad hun siger, men jeg kan da se at der er et gram sandhed i meget af det – for vi gemmer jo egentlig bind og tamponer af vejen – enten i tasker, lommer eller ærmet, og det er ikke velset at snakke om det. Bjørk mener at vi skal tage vores menstruation til os – være stolte af at vi er kvinder og lade blodet få frit løb. Hun satte i hvert fald nogle tanker igang hos mig.

Efter at Shes mor ser hende kysse Thea får hun én til at komme og snakke med She om hvor forkert og ulovligt det er. De mener at det er en sygdom at være homoseksuel (eller biseksuel og være sammen med en af samme køn). Jeg blev forarget over dette selvom jeg godt vidste det i forvejen. I nogle kulturer og samfund bliver det set som en sygdom eller blot ‘forkert’ og jeg forstår det ikke helt. Vi er kommet så langt, man må endda gifte sig med en af samme køn mange steder nu, men selvfølgelig er det stadig set ned på og en kriminel handling nogle steder.
At sige at det er kriminelt, ulovligt, at være den man er synes jeg ærlig talt er uhyggeligt. Jeg håber vi en dag kan se tilbage på det og grine af det, men hvor langt tid går der før vi kommer dertil?

For enden af din pegefinger er en god ungdomsroman som sætter en masse forskellige problematikker på spidsen. Jeg elskede at læse om She og se problematikkerne fra en anden vinkel. Den anbefales herfra og går nu videre til min søster som jeg ved vil elske bogen!

 

For enden af din pegefinger af Kristina Aamand. Udgivet af Carlsen i november 2016. Modtaget til anmeldelse fra forlaget. 257 sider. 4 ud af 5 stjerner. 
Køb bogen på saxo eller plusbog

Skriv et svar

CommentLuv badge