Flyttehjemmefrakogebog af Louisa Lorang

*Reklame* Anmeldereksemplar fra forlaget.

#nemhurtigbilligmad #næsteningenopvask


Tilbage i august udkom denne fine kogebog og da jeg luftede ideen med at anmelde kogebøger for manden var han all-in. Det var derfor perfekt at den første kogebog blev Flyttehjemmefrakogebogen, for vores køkken er ikke særlig stort og vi har derved ikke den samme mængde af køkkenredskaber som jeg havde i mit gamle køkken. Taglinen er også #nemhurtigbilligmad – som er perfekt for to studerende med arbejde på siden – samt #næsteningenopvask – som vi da heller ikke kan klage over, for opvask er der heller ikke rigtig plads til i vores køkken. Jeg lyver ikke når jeg siger at mit nuværende skrivebord har samme mængde bordplads som vi har i køkkenet. 

Da vi modtog kogebogen gik vi slavisk igennem den. Vi markerede forskellige opskrifter med gul (høj prioritet, skal prøves inden længe), orange (ting vi gerne vil prøve) og pink (mad vi har prøvet før eller opskrifter som vi vil tweake så de passer til vores smag). Og så har jeg en opskrift markeret med blå fordi beskrivelsen er forkert – det er præcis den samme som en af de andre opskrifter og den passer på ingen måde til begge. 

De tre opskrifter som vi prioriterede var sliders, indisk karry og en one pot bolognese;

Sliders til alle, s. 144

Opskriften på sliders er egentlig på 24 stk. så den måtte ændres lidt i for at passe. Vi endte dog også med ikke at være helt med på hvad indholdet skulle være ifølge opskriften (stegte løg, ost og jalapenos) og vi endte derfor med snarere at bruge den som en idé end en egentlig opskrift. Ifølge opskriften skulle man også forme bøfferne men når jeg har set de mange videoer på facebook med små sliders former man ikke bøfferne. Du bruner farsen i en gryde med de ingredienser du vil have i, så bygger du burgeren og smider dem ind i ovnen i en 5 minutter. Vi brunede derfor farsen med løg, hvidløg, salt og peber og lidt hakket tomat, samlede burgerne med lidt ost og ind i ovnen med dem. Det var umådelig lækkert og vi har lavet det et par gange, men opskriften endte vi ikke rigtig med at følge. 

Jeg tror dog at den meget simple opskrift er smart hvis man ikke er ferm i et køkken eller særlig glad for at lave mad (og derfor ikke ser videoer eller programmer med mad) men godt kan lide god mad. For sliders er altså lækkert. 

Hurtig indian-style curry, s. 106

Anden opskrift blev en indisk curry som er meget a la en curry jeg fik i Irland som var umådelig lækker. Opskriften bestod egentlig også af spinat, som vi havde hjemme, men jeg indså ikke at jeg havde glemt det før det var alt, alt for sent (dagen efter). Vi måtte på jagt efter garam masala, men Føtex havde det heldigvis hjemme så vi ikke skulle ti l at lave vores egen. Vi valgte også at servere ris til, men en anden gang bliver det nok med nogle naan brød som vi er blevet rigtig glade for. 

Opskriften var fin og nem at følge, men jeg synes ikke det smagte af andet end tomat selvom vi havde tilføjet den præcise mængde krydderier og en smule mindre tomat end opskriften ville have. Jeg måtte derfor tilføje end del krydderier for at få noget smag i det, og jeg synes aldrig det blev helt så godt som det burde være selvom aromaen og eftersmagen var præcis som jeg ønskede det skulle være. Meget mystisk. Jeg vil dog prøve opskriften igen en anden gang, for jeg elsker en god curry og tomat er noget af det bedste jeg ved. 

One pot bolo, s. 121

Bolognese opskriften er nok den vi har fulgt mest til punkt og prikke og den vi har lavet flest gange. Jeg elsker pasta og det er sådan en nem opskrift det er helt vildt! Det mest problematiske er at få pastaen ned under væsken for at blive tilberedt, men vi valgte at skifte til en gryde i stedet og det har hjulpet en hel del. I begyndelsen var jeg ikke overbevist da jeg så ‘bladselleri’ i opskriften – jeg elsker selleri men med pasta og tomat var jeg ikke helt sikker – det er dog nu blevet fast inventar herhjemme og jeg putter det i alt hvad enten det er pasta, risret, gryderetter eller andet. Det er simpelthen så lækkert og jeg havde ingen anelse om at selleri kunne bruges til så meget. 

One pot bolo er uden tvivl min favorit af de tre opskrifter vi har prøvet og manden har prøvet at lave den helt selv uden min indblanding og det gik også forrygende – herhjemme er det generelt mig der laver mad da jeg elsker at lave mad, men han forkæler mig engang imellem ved at lave aftensmad. One pot bolo er så nem og så lækker og så plejer der at være en enkelt portion til overs som jeg kan få som aftensmad dagen efter (hvis han er på arbejde) eller med på madpakke. Og nu har jeg lyst til at lave det igen.
 Jeg er vild med ideen med nem, billig mad og det er det for den sags skyld også. Men jeg er ikke helt overbevist om en stor portion af opskrifterne. Jeg har efterhånden indset at det er umuligt at finde en kogebog hvor jeg ikke behøver at tweake opskrifterne så jeg kan lide dem, men jeg fandt da et par stykker her med indisk curry (jeg skulle kun tilføre mere krydderi, så den tæller) og one pot bolo. Der er også flere opskrifter vi gerne vil prøve men nogle af dem kræver lidt flere redskaber som vi skal have skaffet og fundet plads til i køkkenet før de kan afprøves andre skal tweakes lidt før de passer til os. 

Alt i alt synes jeg det er en lækker kogebog – men jeg elsker alt Louisa Lorang laver så det er jo ikke en overraskelse. For os blev noget af det mere til inspiration hvor andet blev brugt som faktiske opskrifter og det tror jeg virkelig er den gængse tilgang til kogebøger. Opskrifterne er heller ikke lange og indviklede og generelt er det noget man har hjemme – ellers kan det som regel udelades (jalapenos, oliven osv.) Jeg glæder mig dog til at prøve flere af opskrifterne og planen er at dele oplevelserne på instagram hvor der vil komme et fastgjort highlight på profilen hvis i har lyst til at følge med. 


Flyttehjemmefrakogebog af Louisa Lorang. Udgivet af Lindhardt & Ringhof i august 2018. Modtaget til anmeldelse fra forlaget. 160 sider, 63 opskrifter.

One Reply to “Flyttehjemmefrakogebog af Louisa Lorang”

  1. Wow hvor er det mega fedt at du har lavet noget fra bogen inden du anmelder. Det er dælme dedikation af den allerbedste slags :)!

Skriv et svar

CommentLuv badge