Fantastic Beasts and Where to Find Them af J.K. Rowling (screenplay, opslagsværk og filmatisering)

Jeg var en af de mange ‘Potterheads’ som var helt oppe at køre over en ny tilføjelse til universet af Harry Potter. Selvom jeg fik købt bogen i starten af året har jeg udsat at se filmen og læse manuskriptet, jeg har været så bange for at blive skuffet – og det skulle jeg overhovedet ikke have været.

Fantastic Beasts finder sted i New York i 1926. Vi følger Newt Scamander inden han får skrevet sit værk omkring fantastiske væsner af samme navn (også udgivet og kan ses på ovenstående billede). Det var så fedt at få et indblik i den amerikanske troldmandsverden med Ilvermorny og No-Majs (Hogwarts og Mugglere). Jeg så filmen, læste bogen dagen efter og så så jeg filmen igen og lagde mærke til alle de detaljer jeg ikke gjorde i første omgang. Filmen kræver i den grad at man ser den flere gange – specielt hvis man ikke har tænkt sig at læse manuskriptet før eller efter. Jeg anbefaler helt klart at man læser manuskriptet men jeg ved ikke om det er bedst at læse det før eller efter, at læse den efter fungerede dog godt for mig.

Mens jeg læste manuskriptet brugte jeg også opslagsværket. Hver gang jeg stødte på et fantastisk væsen måtte jeg jo lige læse lidt om det i opslagsværket og størstedelen af væsnerne er faktisk at finde i det originale opslagsværk. Der er nemlig udkommet en ny version med hele 6 nye væsner. Opslagsværket er præcis det, et opslagsværk over fantastiske væsner – komplet med noter fra Harry, Ron og Hermione og forord fra Newt. Et musthave hvis man er glad for universet eller bare den nye film.

Jeg har set Harry Potter filmene en hel del gange og jeg har læst bøgerne flere gange også – jeg er i gang med at genlæse bøgerne i øjeblikket faktisk, på lydbog for første gang. Fordi jeg har været så opslugt af de originale værker i serien frygtede jeg virkelig at Fantastic Beasts ikke ville leve op til mine forventninger selvom jeg kun havde hørt godt om den. I forhold til film og bog kunne den ikke skuffe da den ene var et opslagsværk og den anden selve manuskriptet. Så på den base var jeg sikker. Der var dog stadig chancen for at jeg kunne blive skuffet over selve historien eller ikke finde den interessant. Jeg elskede dog at læse om, og opleve, Newt og hans forhold med de fantastiske væsner og se ham sammen med Tina, Queenie og Jacob. Det var så interessant og så magisk og umuligt at holde smilebåndet i ro! Jeg er bogstavelig talt vokset op med Harry Potter – som udkom samme år som jeg blev født – og derfor var det fantastisk at få Harry Potter universet serveret til det ældre publikum fremfor det yngre. Vi følger jo ikke en ung troldmand men en voksen én af slagsen i Fantastic Beasts and Where to Find Them.
Jeg elsker endvidere hver eneste af vores nye karakterer og jeg er spændt på hvordan det kommer til at gå dem i de næste par film! Jeg følger i hvert fald med fra sidelinjen.

Noget jeg i særdeleshed sætter pris på, er hvor meget arbejde der er brugt på manuskriptet. De kunne have valgt bare at udgive det uden at gøre det helt særlige – og man ville stadig købe den. De har dog valgt at lave et umådelig smukt omslag, en niffler på selve bogen og hver side er også prydet med dekorationer. Den er så fin!

For guds skyld, hvis du er glad for Harry Potter universet så læs manuskriptet og se filmen! Det er gennemført ned til mindste detalje og en fryd for ethvert Potterhead.

 

Fantastic Beasts and Where to Find Them (screenplayaf J.K. Rowling. Udgivet af Little Brown UK i november 2016. Købt på Book Depository af egen lomme. Dansk version; Fantastiske skabninger og hvor de findes. 282 sider. 5 ud af 5 stjerner. Køb bogen på bl.a. saxo og plusbog.
Fantastic Beasts and Where to Find Them (opslagsværk) af Newt Scamander aka. J.K. Rowling. Udgivet af Bloomsbury i 2001. Modtaget i julegave tilbage i 2011. Dansk version; Fantastiske skabninger og hvor de findes85 sider. Køb bogen på bl.a. saxo og plusbog.

Skriv et svar

CommentLuv badge