En forfatters dagbog af Virginia Woolf

*Reklame* Gave fra forlaget.

En forfatters dagbog er et udvalg af Virginia Woolfs mange dagbøger med fokus på hendes mere litterære skriverier. Der er uddrag fra hendes dagbøger fra 1918-1941. Virginia Woolf er en forfatter som jeg blev glad for tilbage i 2015 da jeg startede på litteraturvidenskab på SDU, jeg har siden læst lidt og hvert af hende, og jeg havde virkelig set frem til oversættelsen af denne. Desværre var jeg ikke nær så begejstret for bogen som håbet, og jeg er ret skuffet hvis jeg skal være ærlig.

Uddragene fra dagbøgerne runder de 400 sider og det tog mig en god rum tid at komme igennem bogen, da jeg ikke fandt den videre interessant efter at have læst de første 100 sider.

En forfatters dagbog indledes med et forord Leonard Woolf, Virginia Woolfs mand, som kort forklarer grunden til at hendes dagbøger ikke er udgivet i sin fulde længde. For mig at se er det også hendes liv som forfatter der er mest interessant, for mig i hvert fald, og jeg har intet imod at vi kun får den side at se som handler om den del af hendes liv.

Det var interessant at læse om hvor selvbevidst Woolf er. Hun har gennemtænkt alle karaktererne, hvilke indflydelser de skal have og hvilke temaer hun vil have med i sine værker. Selve skriveprocessen er også spændende at følge; hvordan hun går igennem flere forskellige titler, har ideer til bøgerne længe inden hun får dem ned og at hvor lang tid hun bruger på skrivning og rettelser. Jeg formoder ikke at denne process er så anderledes fra forfatter til forfatter, men jeg synes altid at skriveprocesser er interessante. 1940 fokuserede dog primært på krigen, hvilket jeg har forståelse for, men som jeg ikke helt ser relevansen af, når det ikke er det som er i fokus.

Virginia Woolf er også glad for at sige at hun ikke bekymrer sig om salgstal eller hvad de andre siger, men hun inkluderer alligevel salgstal for de forskellige bøger og anmeldelser fra magasiner eller kommentarer fra venner og andre forfattere. Det virker som om hun forsøger at tage afstand til det, som om hun forsøger at overbevise sig selv om at de ting ikke betyder noget men ikke fuldt ud lykkes med.

Mine problemer med bogen stammer ikke udelukkende fra indholdet men også opsætningen – specifikt fodnoterne. For mig var der et stort problem ift. konsistens. Der var visse personer som blev introduceret flere gange i fodnoterne og andre som kun blev få eller enkelte gange. Der var informationer i fodnoterne som for mig ikke gav mening eller var blevet nævnt før. Der er også nogle fejl i noterne med bl.a. årstal, gentagelser (den samme fodnote findes to gange i samme rubrik) og at arbejdstitlerne engang imellem blev forklaret og andre gange udeladt. For mig var det ikke en jævn oplevelse og der er ingen tvivl om at disse problemer, eller fejl, tog til som jeg nærmede mig sidste side.

En forfatters dagbog var desværre en skuffende oplevelse. Til dels på baggrund af indholdet men også på grund af en større mængde fejl i fodnoterne. Det var på ingen måde en jævn oplevelse og jeg så egentlig bare frem til at blive færdig på visse tidspunkter.


Af Virginia Woolf har jeg også læst og anmeldt hhv. Årene og Orlando.

En forfatters dagbog af Virginia Woolf. Udgivet af Rosinante i oktober 2018. Modtaget som gave fra forlaget. Orig. titel; A Writer’s Diary. Orig. udgivet i 1953. 420 sider. 2 ud af 5 stjerner.

Skriv et svar

CommentLuv badge