Eleanor Oliphant har det helt fint af Gail Honeyman

*Reklame* Anmeldereksemplar fra Plusbog.dk

Eleanor Oliphant har det helt fint er en bog som jeg har set alle steder på de sociale medier og den har været godt modtaget hver eneste gang. Jeg har ikke helt vidst hvad den handlede om, men jeg forventede noget nær en feel-good roman om Eleanor Oliphant og det var ikke ligefrem det det var. Selvom jeg har nydt bøger lignende denne, var jeg ikke forfærdelig glad for Eleanor Oliphant har det helt fint og jeg så frem til at blive færdig med den undervejs.

Eleanor Oliphant er socialt akavet, og det var til tider humoristisk at læse om hvordan hun mente at alle omkring hende var socialt akavede og hun var perfekt, men det blev også bare for meget engang imellem. Hun minder på mange måder om Don fra The Rosie Project eller Bernadette fra Hvor blev du af Bernadette, men hun sagde mig ikke nær så meget som Don gjorde (som jeg knuselskede) eller Bernadette som jeg ikke havde nær så meget imod som Eleanor.

Hun arbejder på et kontor hvor hun blev ansat i starten af 20’erne og hun er nu 30. Hun kommer igennem weekenderne med frysepizza og vodka – hvor hun drikker sig fra sans og samling for at tiden går hurtigere og hun ikke skal være alene. Som man lærer Eleanor at kende er man ikke i tvivl om at hun var udsat for et eller andet i hendes barndom men det er ikke noget hun italesætter eller har lyst til at snakke om. Eleanor går også igennem en stor forandring bogen igennem, men jeg føler ikke at hendes karakter var jævn. Til tider var hun forfærdelig akavet og andre gange kunne jeg nemt glemme at hun var socialt akavet. I begyndelsen tænkte jeg at det var fordi hun var ved at udvikle sig, men pludselig gik vi helt tilbage til at være umådelig socialt akavet og for mig – når vi går frem og tilbage på den måde flere gange – føles karakteren bare ujævn.

Ud af det blå tog historien også en meget specielt drejning, som for mig igen er ujævnt. Det kan godt være at jeg ville have det store imod det i en bog jeg er glad for, men når det vitterligt kommer ud i det blå i en historie som i forvejen føltes ujævn er det ikke positivt at der afprøves et plottwist som for mig ikke virker. Efter det twist kunne slutningen ikke komme hurtigt nok, men det sidste stykke – efter vi er ovre twistet – sagde mig en del mere end resten af bogen fordi Eleanor virkelig prøver at komme ud af sin skal og får den hjælp hun har brug for.

Historien sagde mig desværre ikke det store og Eleanor var en ujævn karakter for mig – ikke bare skæv eller socialt akavet. Sidse fra Sidses Bogreol var dog ret glad for bogen, så i kan læse en helt anden udlægning af bogen her.


Bogen er forresten også i gang med at blive filmatiseret af Reese Witherspoon som producer, så det kan være at filmen skal have en chance når vi kommer så langt.Eleanor Oliphant har det helt fint af Gail Honeyman. Udgivet af Jentas i oktober 2018. Modtaget til anmeldelse fra Plusbog.dk. Orig. titel; Eleanor Oliphant is Completely Fine. Orig. udgivet i maj 2017. 361 sider. 3 ud af 5 stjerner.
Trigger warning: omsorgssvigt, selvmordstanker

One Reply to “Eleanor Oliphant har det helt fint af Gail Honeyman”

  1. Sjovt, – Jeg googlede efter anmeldelser af bogen, fordi jeg sidder og læser den med et gran irritation og jævne suk, og pudsigt nok sad jeg også og sammenlignede den med Projekt Rosie, som jeg var flad af grin over for nogle måneder siden! Jeg er kun ca 1/3 inde i bogen, – jeg kan vel stadig nå at ændre mening, – men det har flere gange slået mig, at den titel signalerede en bog, der ville få mig til at skraldgrine for dernæst at fælde en tåre, hvilket bare ikke ser ud til at ville ske. Et par tøhø’er. Hvor jeg købte Dons akavethed, så føles den ikke troværdig her….for ujævn, som du siger…nåh, nu har jeg da i hvert fald fået lyst til at læse den færdig 🙂

Skriv et svar

CommentLuv badge