Eksperimentet af Catrine Tollström

Eksperimentet er en bog, som på sin vis minder om And Then There Were None af Agatha Christie – hele grunden til at jeg ville læse bogen. Alle vores karakterer er isolerede ude på en ø og mystiske ting finder sted. På bagsiden står der egentlig at det er en moderne Fluernes herre hvilket jeg i første omgang ikke ville tænke videre over. Fluernes herre er nemlig en bog som skuffede mig grumt. Dog blev jeg alligevel skuffet over Eksperimentet, og det vil jeg sætte lidt ord på i den her anmeldelse.

Selve handlingen finder, som sagt, sted på en isoleret ø. Denne her ø er dog egentlig delt i to, på den ene side er der et luksus resort, hvor du kan få forskellige kosmetiske operationer og andet, og på den anden side er der jungle og strand, kaldet Sydstranden. Eksperimentet er en fortælling om en ny TV-serie som minder lidt om Robinson – hver uge er der en fra luksus resortet, som bliver stemt ud og skal kæmpe med en fra Sydstranden. Den som vinder kampen kommer på luksus resortet og den anden bliver sendt helt hjem. Vinderen af selve realityshowet får en halv million kr., et billede på forsiden af et samarbejdende blad og en fuld makeover (udseende, sexliv, hjem – virkelig alt)

Eksperimentet var utrolig fængslende i begyndelsen, jeg havde svært ved at lægge den fra mig og jeg havde virkelig ikke lyst til det. Desværre gik det ned ad bakke relativt hurtigt for historien føltes lidt langtrukken, færre sider ville have gjort meget for bogen hvis i spørger mig. Efter de indledende 50-100 sider var det overraskende svært at holde interessen med tanke på alt den action, som foregår i det sidste stykke af bogen. Det var ikke fordi bogen var forudsigelig som sådan, den sagde mig bare ikke så meget.
Selvfølgelig var det hele ikke skuffende – ellers havde jeg jo ikke færdiglæst bogen. Bogen starter med et smukt citat, som i kan se nedenfor, og det er da også en interessant historie omend den blev lidt langtrukken. Derudover er selve tempoet i bogen hurtigt, som følge af alt det som udspiller sig, og den er derfor hurtigt læst – og man vil det eller ej.

 

Min psykolog sagde, at vi fødes i løse dele, som et puslespil man skal sætte sammen og lave et helt menneske ud af. Men hvad hvis der manglede nogle dele, som andre ikke vil give dig? Eller hvis visse dele af en person betragtes som umoralske af de fleste andre.

 

Man kan sige at Eksperimentet går i den samme fælde som mange andre bøger gør; det er så nemt at skabe en romance midt i elendigheden, ikke? På den ene side kunne jeg godt lide den romance som Tollström kreerede, men på den anden side havde jeg virkelig ikke brug for den. Det er alt for nemt at gå den vej som hun gjorde og jeg synes ikke at det gjorde noget godt for bogen – selvom jeg forstår hvorfor. Det er dog ikke den eneste fælde som Eksperimentet går i, det er desværre præcis det som gør den noget forudsigelig.
Karaktererne var unikke hver især og jeg sætter pris på oversigten af karakterer i begyndelsen af bogen selvom jeg ikke brugte den. I starten var de mange karakterer overvældende men du lærer dem hurtigt hver især at kende og de er på ingen måde svære at kende forskel på. Tollström har også givet hver karakter en portion fejl så de føles mere realistiske end andre karakterer jeg har mødt på min vej gennem bøgernes verden. Karaktererne er nok det bedste ved hele bogen.

 

Idéen er god men udførelsen er jeg ikke fan af. Det er nok den korteste måde jeg kan formulere det på.

 

Eksperimentet af Catrine Tollström. Udgivet af HarperCollins DK i marts 2016. Modtaget til anmeldelse fra forlaget. Orig. titel: BFO. Orig. udgivet i 2015. 445 sider. 3.5 ud af 5 stjerner.
Køb bogen her; saxo, plusbog og bog og idé

Skriv et svar

CommentLuv badge